Ionizand un gaz, cercetatorii britanici au realizat un scut deflector, caruia i se poate intensifica sau reduce puterea in functie de activitatea solara sau a altor stimuli radioactivi. Plasma generata prin ionizarea gazului poate fi controlata cu ajutorul unui camp magnetic, creandu-se astfel un scut protector de genul celui generat de campul magnetic terestru.
Astronautii care lucreaza pe o orbita joasa in jurul Pamantului sunt protejati impotriva radiatiilor solare de catre magnetosfera, campul magnetic al Pamantului, dar daca se doreste o calatorie interplanetara, exploratorii vor fi expusi riscului imbolnavirii de cancer, din cauza radiatiei solare, in interiorul sistemului solar, sau a altor surse extra solare.
Dr. Ruth Bamford, de la Rutherford Appleton Laboratory din Didcot, UK, sustine ca un scut magnetic de 20-30 de km in jurul unei nave spatiale, ar fi suficient pentru a proteja calatorii de actiunea nociva a vantului solar. Deasemenea acest scut deflector va fi folosit si la protejarea bazelor de cercetare-colonizare de pe Luna.
Echipa de cercetare de la Rutherford Appleton doreste ca dupa crearea unui camp magnetic in laborator sa-si testeze teoria si pe un satelit ce va orbita Pamantul sau Soarele.
Ideea nu este noua. Scriitorul de literatura science fiction, John W. Campbell, a inaintat un proiect pe aceasta tema „NASA si noul scut de protectie” in… 1936. Tot din acest proiect, in 1967, s-au inspirat si scenaristii serialului de televiziune Star Trek, dezvoltand conceptul, trecandu-l si in domeniul militar. In 1960, Arthur C. Clarke, a publicat o lucrare stiintifica despre posibilitatea ca asteroizii sa posede un astfel de camp magnetic de protejare impotriva radiatiilor, fapt dovedit anul trecut de catre Daniella Della-Giustina, inginer NASA.
Marius Olar – teseract