În cadrul evenimentului ”It’s Glowtime” din această seară, Apple a dezvăluit oficial seria iPhone 16, două noi variante de Airpods in-ear, precum și Apple Watch Series 10.
La fel ca în ultimii ani, noile iPhone-uri 16 Pro și 16 Pro Max aduc îmbunătățiri incrementale în materie de hardware, principalele inovații fiind prezente la nivel de software / AI. iPhone 16 Pro și Pro Max vin ecrane OLED ușor mai mari, de 6.3″, respectiv 6.9″, SoC A18 Pro, cu până la 15% mai puternic decât precedentul A17 Pro, o baterie mai mare și un buton fizic multifuncțional pentru controlul camerei foto.
Totodată, în premieră, mezinul familiei Pro primește zoom telephoto 5x. Design-ul este în mare parte neschimbat, fiind realizat în continuare din titan, iar principala îmbunătățire vizibilă este la nivelul marginilor din jurul ecranului, care sunt cele mai înguste de până acum. Apple susține că a adus îmbunătățiri notabile asupra eficienței procesorului, dar și asupra sistemului de răcire, care acum beneficiază de un sistem de disipare cu grafit. Astfel, performanțele în load sunt cu până la 20% mai bune, iar autonomia crește tot cu până la 20%. SoC-ul A18 Pro este realizat prin procesul de fabricație TSMC pe 3 nm și vine cu o creștere a lățimii de bandă a memoriei cu 17%, cu un GPU cu până la 20% mai performant, dar și cu un Neural Engine cu 16 nuclee, menit să accelereze aplicațiile AI. Conform Apple, este cel mai rapid procesor integrat până acum pe un smartphone.
Camera foto integrează un nou senzor ‘‘Fusion Camera” cu senzor quad-pixel de 48 MP care este mult mai rapid, mai eficient și permite înregistrarea video la rezoluție 4K, 120 fps și Dolby Vision – în premieră pe un smartphone. Totodată, îmbunătățirile aduse la nivelul senzorului și procesorului de imagine permit capturarea fără lag de imagini ProRAW și HEIF la 48 MP, dar și de spatial photos și videos, care pot fi urmărite pe Apple Vision Pro. Mai mult, noile iPhone-uri 16 Pro dispun de patru microfoane de înaltă performanță, care, cel puțin în teorie, vor oferi o fidelitate audio mult mai bună.
Butonul de ajustare pentru camera foto este, după cum spuneam, multifuncțional, însă nu este un buton fizic, ci o suprafață capacitivă cu feedback haptic, similar cu touchpad-ul de pe Macbook-uri. Concomitent, poate fi utilizat pentru captură, ajustarea zoom-ului și a expunerii, iar ulterior, printr-un update de software, va primi și captură two-stage, putând fi utilizat și pentru focus, ca pe camerele foto profesionale.
Apple Intelligence, asistentul de inteligență artificială, va fi disponibil pentru început doar în variantă beta și doar în Statele Unite, disponibilitatea în statele membre UE fiind incertă. Funcționează la fel ca celelalte modele AI de pe piață – generează și corectează mesaje, furnizează informații despre aproape orice subiect și generează imagini și emoji-uri pe bază de prompt-uri. Totodată, printr-o actualizare ulterioară, Apple Intelligence va putea interpreta și interacționa cu conținutul afișat pe ecran, oferind sugestii de editare a textului, completare automată, identificarea imaginilor ș.a.m.d.
iPhone 16 Pro și 16 Pro Max vor fi disponibile pe variantele de culoare Black Titanium, Natural Titanium, White Titanium și, în premieră, Desert Titanium, iar prețurile de pornire sunt de 999 de dolari pentru 16 Pro de 128 GB, respectiv 1199 de dolari pentru 16 Pro Max de 256 GB. În România, prețurile ar urma să fie similare cu cele de anul trecut sau poate chiar ceva mai mici datorită deprecierii dolarului: în jur de 6000 lei pentru 16 Pro de 128 GB și 7000 lei pentru 16 Pro Max de 256 GB. Precomenzile se deschid la începutul săptămânii viitoare.
Modelele standard, iPhone 16 și 16 Plus, sunt, însă, dezamăgitoare. Deși integrează noul SoC A18, display-urile au rămas neschimbate: OLED de 6.1″ pe iPhone 16 și de 6.7″ pe iPhone 16 Plus, dar tot la 60 Hz – o rată de refresh de tot râsul pentru un smartphone premium. Luminozitatea, însă, este foarte bună – până la 2000 niți, iar sticla Ceramic Shield este cu până la 50% mai rezistentă decât până acum. Construcția nu este realizată din titan ca pe versiunile Pro, ci din aluminiu reciclat în proporție de 85%. Din fericire, de această dată, nu au mai fost făcute concesii la nivelul butoanelor, ambele modele venind cu action button și declanșator fizic pentru camera foto, la fel ca pe Pro-uri.
SoC-ul A18 de pe modelele standard de iPhone aduce un procesor cu până la 30% mai rapid decât A16 de pe iPhone 15 și GPU cu până la 40% mai puternic. Apple a pus la dispoziție comparații și în raport cu modelele mai vechi, iar procesorul de pe A18 este cu până 60% mai rapid decât cel de pe iPhone 12, în vreme ce GPU-ul este cu până la 100% mai puternic.
Totodată, iPhone 16 poate oferi aceeași performanță ca iPhone 15 cu un consum de energie cu 30% mai mic. De asemenea, sistemul de disipare a căldurii este îmbunătățit și pe aceste modele, fiind capabil să asigure performanțe în load cu până la 30% mai bune. Mai mult, datorită acestor îmbunătățiri, modelele non-Pro sunt acum capabile să ruleze tilturi AAA, cum ar fi Resident Evil 7 și Assassin’s Creed Mirage, rezervate până acum doar versiunilor Pro. Având același Neural Engine cu 16 nuclee ca pe modelele Pro, iPhone 16 și 16 Plus sunt compatibile cu Apple Intelligence, spre deosebire de iPhone 15 și 15 Plus care nu pot rula tehnologia AI de la Apple.
În ceea ce privește modulul foto principal, acesta a rămas în mare parte neschimbat, având același senzor de 48 MP cu lentilă de 26 mm cu f/1.6 și stabilizare optică pixel shift. Au fost, însă, aduse îmbunătățiri asupra modului de procesare a imaginilor, utilizatorii având opțiunea de a captura imagini cu zoom 2x fără prezența fizică a unei lentile cu telephoto și fără degradarea calității imaginii. Cât despre camera ultrawide, acesta dispune de un senzor de 12 MP, lentilă de 13 mm cu autofocus și deschidere f/2.2, care aduce imagini cu până la 2.6x mai luminoase. În materie de înregistrare video, iPhone 16 și 16 Plus pot înregistra 4K la până la 60 fps cu Dolby Vision. Butonul pentru camera foto este identic cu cel de pe modelele Pro, putând fi utilizat pentru captură, zoom, ajustarea filtrului de imagine etc.
Culorile disponibile sunt White, Black Ultramarine, Teal și Pink. Prețurile au rămas neschimbate: 799 de dolari pentru iPhone 16 cu 128 GB și 899 dolari pentru iPhone 16 Plus cu 128 GB. Ambele modele vor fi disponibile începând cu data de 20 septembrie, cu posibilitate de precomandă începând din 13 septembrie.
Apple Watch Series 10 a primit poate cel mai important set de îmbunătățiri de până acum. Construcția este cu 10% mai subțire, ecranul OLED cu 30% mai mare și 40% mai luminos, iar procesorul, S10, aduce îmbunătățiri de performanță și eficiență energetică, precum și suport pentru Apple Intelligence. Autonomia este tot de 18 ore, însă timpul de încărcare a scăzut simțitor, Series 10 încărcându-se până la 80% în doar 30 de minute prin Magsafe sau Qi 2.
Ceasurile vor fi disponibile în format de 42 mm sau 46 mm, cu finisaj de titan sau din aluminiu, iar în materie de culori aveți de ales dintre jet, rose gold, silver, natural, gold și slate. Ambele modele vor fi disponibile începând de săptămâna viitoare, iar prețul de pornire este de 399 de dolari.
Cât despre noile Airpods 4, acestea vor fi disponibile în două variante: standard și într-o variantă mai scumpă cu active noise cancelling și transparency mode, la fel ca pe Airpods Pro. Ambele modele dispun de cipul H2 și aduc calitate audio îmbunătățită și Personalized Spatial Audio. Autonomia este de până la 5 ore pe modelul standard cu o singură încărcare și de până la 30 ore prin caseta de încărcare, în vreme ce pe modelul cu ANC aceasta variază, în funcție de cum sunt configurate: până la 4 ore cu ANC activ, până la 5 ore fără ANC, până la 20 ore prin caseta de încărcare cu ANC activ și până la 30 ore fără ANC. Airpods 4 vor fi disponibile începând de săptămâna viitoare la prețuri de 129 dolari, respectiv 179 dolari.
Lasa un comentariu!