O mica introducere si experienta personala
As vrea sa fie de la inceput cat mai clar: sunt unul dintre cei mai mari fani ai platilor electronice. In fapt, pe vremea cand stateam la bloc, mai tot timpul ramaneam dator la intretinere, tocmai pentru ca nu obisnuiam (si nici nu obisnuiesc, in prezent) sa scot bani de pe card. Am tot incercat sa conving administratorul sa cumpere un POS, fara succes insa.
Parintii mei, spre deosebire de mine, prefera sa scoata banii de pe cardurile proprii, imediat ce ele au fost alimentate. Stiu si alte persoane care fac la fel, nu neaparat de varsta a doua!
Riscuri exista in ambele cazuri – daca lasi banii in banca si aceasta sufera un atac cibrenetic, poti avea probleme serioase (desi, am inteles ca unele carduri de credit au sume asigurate, exact pentru astfel de situatii). Pe de alta parte, daca tii banii acasa si ai parte de vizita unui hot, ramai tot cu buza umflata.
Tema sondajului de astazi si cazuri de probleme de pana acum
Pentru a reveni la tema principala de zilele astea, as vrea sa aflam parerea voastra in legatura cu increderea in securitatea sistemelor bancare din Romania. Bineinteles, articolul de fata are stransa legatura cu evenimentul de ieri, cand clientii ING Bank au aflat ca platile lor din weekendul trecut au fost dublate. Intamplarea face ca tocmai institutia respectiva sa aiba un istoric negativ in domeniu – au probleme care impiedica accesul in sistemul de Home Banking, sau unele care duc la inghetarea totala a sistemelor de IT, fapt ce a paralizat orice plata efectuata cu cardurile sau prin serviciile lor (ca o mica paranteza, e amuzant ca, de fiecare data cand citesc despre problemele lor, sa revad acest articol). BCR, cea mai mare banca din tara, a avut si ea partea ei de „distractii” cand clientii proprii au reclamat lipsa unor sume din conturi.
Bineinteles, problemele nu afecteaza doar Romania – in vara aceasta, platile globale cu MasterCard au fost blocate pentru cateva ore.
Nici statul roman nu e ferit de astfel de necazuri – Digi24 a prezentat pe larg cazul ANAF, care tot amana modernizarea sistemului propriu, desi functioneaza aproape la capacitate maxima si a fost paralizat timp de o luna.
In acest context, e de laudat initiativa BNR de a crea o echipa de „hackeri etici” care sa testeze toate insitutiile bancare de la noi.
Daca e sa punem dam crezare celor de la SRI, care declarau ca anul acesta sistemele informatice ale bancilor au fost atacate de hackeri din estul continentului, scenariul nu pare prea roz…
Voteaza si tu la sondaj
Am vrea sa aflam parerea voastra in privinta increderii in sistemelele IT ale bancilor. Pentru asta, va rugam sa completati sondajul de mai jos si, daca e nevoie, sa adaugati si un comentariu mai explicit, in sectiunea dedicata.
PS: Voi incepe eu – desi am spus ca sunt fan al platilor online si prin card, si nu prea am cash la mine, am refuzat orice fel de card contactless (cu exceptia celui de bonuri de masa) si evit platile recurente (am doar trei atfel de plati de pe cont, dintre care una este intre conturile proprii, una are valoare de doar 50 de lei, iar cealalta este de 60 de euro).
- Da, chiar folosesc foarte mult internet banking-ul si plata cu cardul 78%, 227 votes227 votes 78%227 votes - 78% of all votes
- Nu, prefer cash de fiecare data cand se poate 21%, 62 votes62 votes 21%62 votes - 21% of all votes
- Nu am un cont sau card bancar 1%, 3 votes3 votes 1%3 votes - 1% of all votes
Nu uita ca mai avem inca doua sondaje in desfasurare, la care puteti vota:
- Sondaj: pe ce retea de telefonie sunteti? Sunteti multumit de ea?
- Sondaj: de la cine aveti internet fix? Sunteti multumiti?
De indata ce sondajele se incheie vom reveni cu articol dedicate rezultatelor acestora.
Contrar parerii populare siguranta banilor in cont nu are legatura cu faptul ca nu exista greseli, dar ca esti sigur ca iti primesti banii inapoi. Aceasta siguranta a dus la cresterea numarului de plati online si ulterior contactless. Datoria ta ca titular de cont este sa iti urmaresti istoricul tranzactiilor si sa semnalezi bancii orice plata pe care nu ai facut-o, in toate cazurile vei primi banii inapoi.
Daca esti de parere ca DRAC are legatura cu CARD ramai la cash!
Nu am spus că dracul e in card. Macar asasta, sper că ai înțeles.
Era un calugar care spunea ca bancile sunt sataniste si card scris invers se citeste drac. In fine…
Da, mai auzisem si eu ca sunt Satana calculatoarele. :p
Revolut™
Siguranta banilor = FGDB
Am mai spus: o banca care nu participa la FGDB in Romania nici macar de rau nu trebuie amintita. Lasa ca-si fac ei reclama destula si singuri iar balta are destul peste. Prin urmare, facand abstractie de respectiva banca, greseli pot sa apara, dar asa cum zicea si _Mihai_ asta nu are legatura cu subiectul discutiei.
Și dacă statul intră în imposibilitate de plată ce faci?
Vezi Cipru 2013.
Statul oricum e in imposibilitate de plata. Plata pensiilor se face din indatorare. Ce mai faci cand ai mai mult de 100k economisit? FGDB e doar praf in ochi.
pai si cu e mai presus FGDB „ROMania” decat schema de garantare EU?(la care e banca pe care o stim cu totii :)) Decat hotii romi, pardon romani parca ii prefer pe aia din UE…deci asta cu schema de garantare fix pix si are si Razvan dreptatea lui, ca sa nu mai zicem ca, oricum asta cu „schema” suna a stim noi ce in Romania :).
Folosesc foarte mult internet banking-ul si plata cu cardul.
P.S. la EMAG daca platesti ramburs nu ai nicio problema, primesti si comenzile fara intarzieri. Le-am reprosat mereu fraza ‘ca online e mai simplu’, la ei NU, in dese cazuri.
Folosesc de peste 17 ani serviciile ING Bank și Home Banking cu Digipass (token parcă-i spun alte bănci) pentru un plus de securitate a tranzacțiilor (costul de utilizare e de numai 5 lei pe lună și cred că merită cu prisosință banii)! In toți acești ani, cu foarte mici excepții, nu am a mă plânge de serviciile Home Bank.
Imi achit confortabil de acasă toate facturile, fac transferuri bancare și interbancare și folosesc de asemenea plățile recurente cu limită si fără alte costuri decât cel de administrare anuală a cardului! De asemenea am evidența tuturor tranzacțiilor pe doi ani în urmă!
Retragerile de numerar de la orice bancă și în orice sumă sunt gratuite.
Pentru siguranță am dezactivat opțiunea „contactless” a cardului (nu am refuzat cardul!!!). Cardul e de tip „debit” și am dezactivat opțiunea atașată de „credit” pentru că nu mă interesează.
In plus înjur de fiecare dată sistemul informatic al administrației din România ce nu-mi permite să-mi plătesc, spre exemplu, online impozitul datorat unor case sau terenuri și nu numai!!! 🙁
Nu am auzit de „clientii ING Bank au aflat ca platile lor din weekendul trecut au fost dublate” – poate postezi și sursa cum ar fi normal???
Uite și știrea mai oficială.
Protecția Consumatorilor a amendat ING Bank cu 20 de mii de lei, după ce banca a dublat tranzacțiile clienților. Peste 225 de mii de persoane au fost afectate.
https://www.profit.ro/stiri/ultima-ora-protectia-consumatorilor-amendeaza-ing-dupa-ce-banca-a-dublat-tranzactiile-clientilor-peste-225-000-de-persoane-au-fost-afectate-18575138?source=biziday
( Shared via Biziday : https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.biziday )
Mulțumesc mult pentru informare (sursă)!!!
1. 9 Octombrie – „ING Bank a comunicat ANPC în 9 octombrie că au fost dublate tranzacțiile a 225.525 de consumatori, clienți ai băncii, „fiind astfel afectate interesele economice ale acestora” – afectate! nu că ar fi avut și de suferit direct pagube sau neplăceri! 🙂
2. 10 Octombrie – „În 10 octombrie, ING a transmis ANPC că „aproximativ 7.000 de clienți care au inițiat plăti până la momentul remedierii, au fost afectați în mod direct, ca urmare a intervenirii incidentului, în sensul în care tranzacțiile acestora au fost respinse pe motiv de fonduri insuficiente, arată Autoritatea.” – deci din totalul de „ING are circa 1,2 milioane de clienți activi în România, fiind lider pe segmentul tranzacțiilor digitale.” – „7.000” de clienți au avut de suferit ca urmare a „fondurilor insuficiente”, reprezentând aproximativ 0,6 % din numărul de clienți și care au tot dreptul sa se îndrepte cu „pretenții” către bancă!
3. Habar nu am cum au făcut acești aproximativ „225.000 de clienți” tranzacțiile respective (poate de pe telefon?, poate folosind „contactless” ori prin Home Banking – telefon???, desktop? – folosind numai parola???) – despre metodele foarte „sigure” am spus și ai spus și tu câte ceva…
4. Rămân la părerea că ING oferă unele dintre cele mai bune opțiuni pentru operațiunile digitale iar fiecare e liber în a-și alege gradul de securitate pe care-l cere acestor operațiuni…- contacless, operațiuni Home Banking cu „parolă sau digipass”, prin conexiuni WiFi sau cablu etc.
Ceea ce s-a întâmplat celor aproximativ 7.000 de utilizatori afectați e GRAV!!! iar amenda ridicol de mică… ! 🙁
ING este una din bancile pe care le folosesc si eu si sincer, daca ar avea cursul pentru valuta de la Banca Romaneasca, ING ar fi banca perfecta pentru mine. Cu toate rateurile lor…