Astazi este o zi mare pentru companiile lui Elon Musk! Dupa ce am aflat despre noua versiune a Tesla Model 3, care costa doar 35.000 $, Space X a anuntat ca in acest weekend va lansa in spatiu prima capsula care va fi capabila sa transporte echipaj uman. Crew Dragon este numele ei si va fi transportata de o racheta Big Falcon-9.
Desi modulul care va fi lansat in weekend nu va avea oameni la bord, el va andoca pe Statia Spatiala Internationala (ISS), tocmai pentru a demonstra NASA ca acest lucru este posibil. fara incidente. Din 2011, de cand agentia spatiala americana a intrerupt programul de lansare proprie, este dependenta de partenerii rusi pentru aceste zboruri. Ei bine, printr-un calcul simplu, au decis ca este mai eficient – din punct de vedere al securitatii, dar si al costurilor – sa cesioneze activitatea catre firme private americane. Daca tot e sa vorbim de costuri, fiecare astronaut care foloseste rachetele Soyuz o costa pe NASA 81 milioane de dolari, pe cand contractele cu Space X si Boeing (care a dezvoltat propria racheta: CST-Starliner, programata sa fie testata in aprilie, anul curent) sunt in valoare de 2.6 miliarde, respectiv 4.2 miliarde de dolari.
Desi este o premiera, dupa cum am mentionat la inceput, compania lui Musk a mai operat zboruri spatiale similare, pana la ISS, cu un model comercial al capsulei folosite acum. In fapt, ea este unul dintre contractorii principali ai SUA, care le foloseste vehiculele pentru aprovizionare.
Mai jos aveti un video cu mai multe detalii:
Ce urmeaza? Pai, daca totul va decurge conform planului, in iulie vom avea parte de prima lansare cu echipaj uman catre ISS, lucru care va permite Space X sa ofere servicii similare si altor agentii spatiale.
Ce parere aveti despre planul NASA de a lasa companii private sa opereze astfel de zboruri?
Sursa: theverge
Decizia NASA este foarte inspirata, implicand mai multe companii private va fi eventual si o forma de concurenta care speram sa duca la scaderea semnificativa a preturilor. Si poate intr-un final face si ESA acelasi lucru si atunci vom avea si noi in Europa macar o companie privata capabila sa lanseze incarcatura in spatiu.
Felicitari pentru Space X, sper sa reuseasca, voi urmari evenimentul live pe Youtube si le tin pumnii.
Concurenta mai mare, costuri mai mici pentru NASA si dezvoltarea acestui segment mai accelerat.
Pe scurt un beneficiu pentru toata lumea.
Un pas spre a cunoaste mult mai bine universul . Poate va venii si ziua cind vom locui pe alte planete , totul depinde de dezvoltarea stintei .
nu pot sa inteleg cum privatii pot mai bine si mai ieftin. chiar credem in mos craciun?
au directionat unii banii catre „privati” ca sa-i ia ei. de parca privatii nu se stiu dinainte care vor fi. auzi, mai ieftin si mai bun..logica de dat cu capul!
Sunt mai multe companii desemnate de NASA pentru acest proiect (Space X, Boing si inca una sau doua daca am retinut eu bine) iar concurenta dintre ele va trage preturile in jos, nu are nici o legatura cu mos craciun. Statul nu a fost, nu este si nu are cum sa fie un bun administrator. La stat nu ai indicatori de performanta, de obicei nu lucrezi contra timp asa ca statul nu are cum sa fie eficient. Plus ca companiile private ca Space X or sa vanda acele servicii mai departe, iar daca serviciile sunt prea sumpe nu vor avea clienti. Asadar au tot interesul ca pretul sa nu fie unul prohibitiv.
“statul nu are cum sa fie eficient”
Sa-nteleg ca esti bugetar?
Nu
Atunci e clar, esti votant de ciuma 🙂
@Darius Din cate stiam Arena IT se ocupa de tehnica, de cand e permisa politica si referinte politice? Chiar o da in mahala rau de tot.
Ma jignit in toate felurile posibile incapabil fiind de argumentatie logica si dovedita, acuma chiar a intrecut masura.
PS Nu te intereseaza pe tine optiunile mele politice da asa ca fapt divers am mai multe proteste la activ decat o sa ai tu in viata asta si vreo doua de acum incolo.
Am inteles, esti protestatar de meserie 🙂
However, in reality, Orbital outsourced the production of the rocket’s booster stage to Ukraine and ordered its main engines in Russia. In a bizarre irony of the post-Cold War politics, Ukraine and Russia continued building the rocket for the US, even as the two former Soviet republics essentially went to war with each other in 2014.
Guys, sa nu degeneram in discutii inutile.