Tehnologia mobila a invadat viata fiecaruia dintre noi inca de la primul contact. Pentru a fi cat mai potrivite nevoilor personale, s-au creat, astfel, telefoane inteligente, iar apoi aplicatii care ajuta individul in diferite situatii. Pe piata actuala, avem parte de o oferta bogata a producatorilor de aplicatii gratuite, atat pentru telefoanele mobile care folosesc Android cat si pentru telefoanele celor de la Apple, care folosesc sistemul iOS. Sa vedem, in schimb, cum sta problema in realitate.
Mai intai, trebuie precizat ca ideea precum un sistem de operare este mai sigur decat celalalt, este total gresita. Aceasta concluzie a venit in urma unui studiu realizat de Bitdefender timp de un an, perioada in care au fost analizate 314.474 aplicatii pentru dispozitivele dotate cu Android si 207.873 aplicatii pentru sistemul celor de la Apple.
Ce rezultat a avut studiul? Nicio aplicatie, indiferent de sistemul de operare nu este gratuita in realitate. Utilizatorii platesc in diferite moduri, cu datele personale. Situatia e mult mai incomoda intrucat transferul de date care se realizeaza de catre aplicatie nu se opreste dupa plata aplicatiei si nici nu sterge datele sustrase.
Cel mai des, aplicatiile solicita locatia utilizatorului. Locatia posesorului de telefoane inteligente este transmisa mai departe unor furnizori de publicitate acestia urmarind astfel obiceiurile de utilizare ale utilizatorului. S-a constat astfel, in urma testului Cluefu, că 45,4% din aplicatiile pentru iOS pot accesa locatia gadgetului. Acelasi test a scos la iveala faptul ca doar 34,5% din aplicatiile pentru Android testate au acces la locatia utilizatorului.
Lista contactelor este o alta dorinta a aplicatiilor: 7.6% din aplicatiile pentru Android acceseaza contactele. In cealalta emisfera, aplicatiile iOS sunt ceva mai curioase, cu un procent de 18,9%.
Totuși, adresa postala electronica si numarul unic de identificare a terminalelor (IMEI-ul) raman unele dintre cele mai dorite informatii de catre furnizorii de publicitate. Acestea pot fi vandute mai departe unor terte parti si pot fi folosite in diverse scopuri. De exemplu, aceste informatii pot fi folosite pentru a transmite un anumit tip de spoturi publicitare, in functie de comportamentul posesorului. Aproximativ 14,5% dintre aplicatiile de Android pot transmite mai departe ID-ul dispozitivului si 5,7% dintre ele pot transmite emailul.
Numarul de telefon al dispozitivului mobil nu este, nici el neglijat, in jur de 8,8% dintre aplicatiile de Android analizate de Clueful pot accesa si distribui numarul de telefon unor terte.
Personal, am inceput sa dau mai multa atentie intimitatii, fie ca folosesc un desktop sau un terminal. Astfel, constant caut alternative care ma compromit din ce in ce mai putin.
Spre exemplu, nu mai folosesc Google ca motor de cautare de cateva luni bune. Folosesc DuckDuckGo pentru ca, spre deosebire de Google, nu ma „urmareste”.
Iar cookie-urile, de mult nu le mai dau „gratis” companiilor. Folosesc extensii si add-on-uri care blocheaza transmiterea acestora.
Hehehe;
Sincer acum, este cineva in lumea asta asa de ignorant sa creada ca exista ceva ‘gratis’ pe planeta asta ?
Toate sunt pe bani, si aerul care il respiram, si ala costa intr-un fel sau altu, tot il platim.
Toate aplicatiile au un fel de ‘donate’ sau ‘track’ etc sa faca producatorul bani, altfel nu ar mai face nimeni nimic;
De ce sa stai sa faci ceva daca nu iei bani pe el/ea ?
Mai bine nu il fac….
Corect
Dar acum mi-a picat mie fisa;
Nu este ilegal ca o aplicatie sa sustraga iMEi-ul ?
Eu asa stiu, ca n-are voie si nu este acceptata in niciun fel de google (gplay).
Si aplicatiile platite nu fac fix tot acelasi lucru?
Aplicatiile platite solicita bani reali, nu date pe care le vand diferitelor tertilor. Este posibil, de asemenea, ca si aplicatiile platite sa fie la fel de „curioase” si sa sustraga date din comportamentul utilizatorului.
Ca la dentist: cu banii luati, si cu dureri :)).
Securitatea datelor e un vis, am discutat cu cineva ore bune pe tema asta. In epoca internetului nu ai cum sa nu lasi urme pe oriunde treci real sau virtual. Iar daca cineva e cu adevarat interesat de datele tale le va afla.