Mi-aduc aminte că, acum vreo 8 ani, aveam o discutție interesantă cu o colegă de birou, care îmi explica cum era numulțumită de cei care o claxonau pentru că mergea cu 15 km/h într-o zonă cu limită de 50, iarna.
I-am spus atunci cele spun tuturor care au teamă de condus pe gheață, polei, zăpadă sau ploaie – dacă nu te simți sigur pe tine, mai bine iei un taxi, un Uber/Bolt sau un mijloc de transport în comun. E mai ok pentru tine și pentru ceilalți participanți la trafic.
Revenind la subiect, cei de la Goodyear, în colaborare cu renumitul psiholog David Waskuri, a compilat o serie de sfaturi pentru a deveni un șofer mai încrezător în sezonul rece. Sfaturile sunt publicate concomitent cu lansarea unei noi generații de anvelope premium de iarnă marca Goodyear, pentru a satisface cele mai exigente cerințe ale șoferilor, inclusiv ale celor români. Iar în cazul acestora din urmă, cei 500 de concetățeni de-ai noștri au răspuns întrebărilor despre condusul în condiții dificile de iarnă și despre cum se pot pregăti cel mai bine pentru a conduce în perioada sezonului rece.
Studiul relevă câteva aspecte extrem de importante. Spre exemplu, faptul că anvelopele sunt esențiale pentru reducerea anxietății la volan în timpul iernii. Peste 90% dintre români cred în importanța anvelopelor potrivite iarna, iar 70% le consideră cruciale pentru siguranța pe șosea. În plus, există practici zilnice de pregătire, precum curățarea gheții de pe geamuri (50%), verificarea prognozei meteo (44%) și a presiunii în anvelope (38%).
În timp ce vremea iernii provoacă îngrijorare, aproximativ 80% dintre șoferii români se simt nesiguri pe drumurile dificile de iarnă. 51% se preocupă de șoselele înghețate, iar 37% se confruntă cu anxietatea generată de drumurile înzăpezite. Pentru a crește încrederea, șoferii români mențin distanța față de mașina din față (69%), reduc viteza (64%) și își planifică timp suplimentar la volan. În plus, există și alte sfaturi de la un psiholog renumit din Suedia pentru a deveni un șofer mai încrezător în sezonul rece.
Sfaturile psihologului David Waskuri pentru condusul iarna sunt esențiale pentru siguranța ta pe drum. Le poți vedea și în format video aici:
- Evită distragerile: Concentrează-te pe condus și evită să fii distras de telefon, conversații sau gânduri stresante. Dacă te simți copleșit, oprește-te și ia o pauză pentru a-ți recăpăta concentrarea.
- Odihnește-te suficient: Oboseala poate afecta reacția și concentrarea ta. Asigură-te că ai odihnit bine înainte de a conduce și planifică opriri pe traseu pentru a te odihni.
- Exersează din nou: Când iarna revine, este important să-ți reamintești cum să conduci în condiții de iarnă. Exersează în condiții de iarnă timpurie într-un mediu sigur și ia cu tine un șofer cu experiență pentru sfaturi, dacă simți nevoia.
- Păstrează distanța: Menține o distanță adecvată față de mașina din fața ta pentru a avea timp să reacționezi în caz de oprire bruscă. Distanța de frânare poate crește în funcție de condițiile meteo, așa că păstrează o distanță sigură.
- Practică Mindfulness: Concentrează-te pe momentul prezent, atât în mașină, cât și în afara ei. Practicarea mindfulness-ului te ajută să reduci stresul și anxietatea. Oprește-te într-un loc fără trafic, observă lucrurile din jur și concentrează-te pe senzațiile din corp.
Aceste sfaturi te vor ajuta să devii un șofer mai încrezător, nu doar iarna, ci și în viața de zi cu zi. Nu uita să echipați corespunzător mașina pentru condițiile de iarnă, inclusiv cu anvelope de iarnă premium, care pot face o diferență semnificativă în performanță și siguranță pe drumuri alunecoase. De exemplu, un test recent a arătat că anvelopele ieftine de iarnă pot avea o distanță de frânare cu până la 10 metri mai mare pe un drum ud la 80 km/h în comparație cu anvelopele de iarnă premium.
Anul acesta, Goodyear lansează noua anvelopă de iarnă Goodyear UltraGrip Performance 3 în majoritatea țărilor europene. Autoritatea germană independentă de testare TUEV Sued confirmă faptul că, în comparație cu patru concurenți premium, UltraGrip Performance 3 este lider în ceea ce privește manevrabilitatea pe zăpadă, frânarea pe carosabil umed și frânarea pe uscat.
Dacă te simți ok cu ideea, poți încerca să pui și niște anvelope calitative ALL SEASON, cum a făcut Darius. Pe Loganul cu care nu circul atât de des am și eu astfel de gume, dar pe Kodiaqul cu care merg aproape zilnic, am preferat să am separat anveope de vară și de iarnă.
Foarte multi nu stiu sa conduca, n-au facut experimente in siguranta cu masina lor sa vada cum se comporta in diverse situatii. De scoala de soferi nu mai zic nimic, stim cu totii cum sta treaba acolo. Cursurile ATI de condus defensiv ajuta.
„pentru că mergea cu 15 km/h într-o zonă cu limită de 50, iarna.”
Ce cauți pe drum cu masina ?
In UK unde locuiesc eu, daca ninge și se pun cât de puțin e mai bine sa nu încerci deloc. Am incercat eu într-un an și am zis că nu mai incerc încă odată. Iată de ce: 1. (Aproape) nimeni nu folosește anvelope de iarna (pentru că ninge foarte foarte rar și pentru că de obicei se topește repede). 2. (Aproape) nimeni nu știe cum să conducă pe astfel de vreme și chiar daca tu știi, te afli in pericol din cauza altora. 3. Nu se curăță drumurile (cu excepția câtorva). Deci, când ninge, te uiți frumos pe geam și dacă se pune destul, mergi și faci un om de zăpadă și te bucuri de ninsoare, că repede nu mai vezi una 🙂
eu am mers cu ele slick de vara, in principal pe gheata de-aia neagra, nu a fugit deloc masina. e chiar misto ca englezii nu mai scot masinile si te dai cam singurel..
Primul sfat ar trebui să fie legat de prezența pneurilor conforme de iarnă, 90% din parcul auto are gioarse ori fake-uri de cauciucuri de iarnă. Nu am în cercul de cunoștințe măcar un proprietar de autoturism cu pneuri de iarnă aparte de cele de vară. Nu mai zic de set complet de roți. Iarna dacă vrei să fii safe stai acasă pe drumuri te omoară alde kamikaze.