Suntem praf rau de la digitalizare! Rau de tot! 78% dintre români spun că dețin competențe digitale pentru că știu cum să deschidă calculatorul și să verifice conexiunea la internet.
Pentru romani, digitalizarea este un fel de Satana. Multi nu vor sa auda de carduri, nu inteleg ce este ala un cip/procesor, habar nu au nici sa folosesc corect telefonul. Si asta o demonstreaza si studiul local condus de ICDL impreuna cu Cult Market Research.
Pentru marea majoritate a românilor competențele digitale se rezumă la căutarea de informații pe internet (72%), la editarea unui text (65%) sau la cunoașterea unor noțiuni de bază atunci când vine vorba de securitatea datelor (55%).
Numai eu ma enervez cand citesc asta? Vi se pare normal?
In plus, suntem pe ultimul loc in Europa la capitolul competente digitale de baza.
Eurostat, tara noastră se situează pe ultimul loc, în Europa, la capitolul competențe digitale de bază. În practică, românii încă nu cunosc ce presupune cu adevărat deținerea unor cunoștințe profunde și complexe a competențelor digitale, lucru care explică și poziția țării noastre în clasamentul european. Din contră, termenul de “competențe digitale” este confundat cu înțelegerea unor noțiuni de bază pe care ar trebui să le aibă orice utilizator care deține un dispozitiv cu acces la internet, spune Paul Acatrini, cercetător Cult Market Research.
Exista totusi o speranta. 55% dintre romani intentioneaza sa faca un curs pentru dezvoltarea competentelor digitale.
Si nu ma mira de ce suntem atat de prosti. Imi aduc aminte cand eram in liceu si profesoara ne punea SA DESENAM PE CAIET CU PIXUL INTERFATA MICROSOFT WORD SI EXCEL!!!!! Vorbim de anul cand s-a lansat Windows 8.
Asa ca nu ma mira ca suntem atat de inapoiati la acest capitol, cand nici macar in scoli nu se preda informatica asa cum trebuie. In plus, mai este si frica mostenita din familie, restrictiile impuse copiilor atunci cand vine vorba de tehnologie si lipsa dorintei de cunoastere.
la ce te referi mai exact prin „restrictiile impuse copiilor”
Multe chestii. Vad parinti care le zic copiilor de 13-14 ani sa nu intre in aplicatia cutare ca strica telefonul, sa nu apese pe butonul ala ca se strica calculatorul, si alte mizerii de genul asta, iar copilul prinde frica si nu mai face nimic. Eu la 9 ani am instalat singur XP dupa ce am bulit calculatorul dintr-o prostie si singur am instalat toate programele care erau pe PC, fara ca parintii sa-si fi dat seama ca s-a intamplat ceva.
Perfect de acord, situatia este critica.
Statul (politicienii) ne vrea prosti ca suntem mai usor de manipulat si exploatat.
Noi am ajuns o tara de consum, de comercializare si de produs materii prime.
Sa producem si sa vindem grau, porumb, lemn, etc la 1 leu pe kg si sa cumparam „croissante” la 10 lei/50 grame.
Știe cineva unde pot obține un certificat digital? Il am doar cel de la Europass.
Degeaba te pricepi la calculatoare daca nu stii sa le deschizi…
Dar si cand reusesti sa le deschizi … ai dat lovitura :))
La job lucrez cu multe echipamente si calculatoare, iti vine sa-ti faci sepuku cand vezi ce pot sa faca unii cu ele in sensul ca le inoada de nu le mai dai de cap. Romanu merge mult pe „inteligenta nativa” dar defapt…e cum spune initiatorul, unii sunt vai de pl lor. Ne lipsesc trainingurile si pregatirea de specialitate nu „instalatori de windows”
Eu cred ca trebuie sa te ancorezi mai bine in societatea romaneasca…daca locuiesti in tara. Avand in vedere ca spitalele vor angajat cel mai probabil preoti, ar trebui sa te bucuri ca nu se mai ghiceste asa des in cafea si tarot.
Cei care au copii stiu ca invatamantul nostru nu ofera nici o competenta practica.
Nici macar la sport.
Competentele digitale se refera la MSOffice iar intrebarile la teste sunt „curiozitati” din domeniu (ex. numarul maxim de coloane intr-un sheet Excel), sunt predate de persoane total nepregatite si care nu au ce transmite in afara de frica de PC-uri
La informatica se preda C/C++ pe tabla si in caiete, examenele sunt in scris
La facultate se invata „istoria” programarii si orice alceva decit programare concresta
Nivelu invatamantului trebuie judecat la media absolventilor, nu la varfuri (care sunt pregatiti in particular), care dintre voi, dupa absolvire unei facultati / master v-ati simtit pregatiti sa intrati in campul muncii?
Am intrebat un profesor de la o scoala particulara de IT de ce nu infiinteaza universitati, mi-a spus ca universitatile sunt obligate sa parcurga aceeasi curicula ca cele de la stat … deci nu are rost.
De ce liceele se lauda cu rezultatele la BAC stiind ca 90% din elevi iau ore particulare?!
Mare dreptate ai. Suntem intr-o tara unde nu exista viziune. Invatamantul e doar o forma de a pierde vremea copiilor. Ajung adulti cu diplome fara valoare. Fiica-mea are ore de informatica si nu fac efectiv nimic. Se trezeste la finalul anului cu media 10, dar nu invata nimic. Au manual unde le povesteste de dischete si alte balarii de 2 bani. E ok si o istorie… dar it-ul cam priveste tot timpul spre viitor. Asa e cand esti condus de manelisti incompetenti.
Mai tine si de inteligenta ca sa poti face o diferentiere intre anumite concepte. Unii se considera „ilumintati” ca stiu sa dea share la o poza cu cafeluta, trandafirul si mesajul inspirational. Traiti in tara in care la examene copii sunt intrebati cine este autorul (acesta fiind scris sub textul citit). Aveti asteptari de la populatia asta ? prin anumite zone inca se infig lemne in morti .. ca sa fie bine sa nu fie rau :))))) trebuie un reality check.. avem asteptari (din pacate, ma includ si pe mine) de la un popor adormit.. poate de aici si imnul…
Ar fi bine de stiut ce-s alea competente digitale si cum se masoara.