Într-o perioadă în care focusul UE s-a mutat pe rezolvarea crizei de energie, dar și pe decizii majore pentru a stopa pandemia de COVID, Agenția Spațială Europeană (ESA) pare uitată într-un con de umbră.
Doar pare, pentru că și acolo sunt multe activități în desfășurare. Una dintre ele se referă la o anumită reformă, care să permită Europei ă concureze într-un sector din ce în ce mai aglomerat și dinamic, în care deja UE a fost acuzată că a rămas în urmă. Tocmai de aceea, sprijinirea start-up-urilor care activează în domeniu este esențială, după cum subliniază Josef Aschbacher, directorul general al ESA.
Vorbind pentru Euronews, Aschbacher a explicat cum ESA a creat o nouă direcție pentru comercializare, politică industrială și achiziții, condusă de specialistul în strategie spațială Géraldine Naja. Scopul acesteia este de a face Europa un teren fertil pentru ceea ce se numește operatorii din „Spațiul Nou”, o expresie generală pentru companiile care profită de tehnologiile spațiale existente și emergente pentru a construi afaceri în întregime comerciale.
Pentru Aschbacher, nu este timp de pierdut, întrucât vede sectorul spațial comercial din Statele Unite preia conducerea în ceea ce privește serviciile de lansare, dar și zonele care sunt în mod tradițional puternice pentru Europa, precum observarea Pământului. El spune că o prioritate pentru mandatul său este „încurajarea oamenilor să-și asume mai multe riscuri, să fie mai rapid în implementarea proiectelor și să îi ajute pe amândoi prin acțiuni mai rapide din partea ESA”.
Deși mișcarea este salutată de sectorul spațial, Olivier Lemaitre, secretarul general al organismului industrial ASD-Eurospace, avertizează că nu vom vedea un „SpaceX european” prea curând. Bugetele spațiale din Europa sunt fragmentate între țări și de șase ori mai mici decât în SUA, spune el pentru Euronews. „Unele puteri publice uită această realitate, crezând că ne putem descurca la fel de bine ca SUA cu bani de șase ori mai puțini”, spune el.
Agenția Uniunii Europene pentru Programul Spațial (EUSPA), recent creată, are sarcina de a maximiza beneficiile proiectelor spațiale finanțate de Comisia Europeană, cum ar fi sistemul de navigație Galileo, rețeaua de observare a pământului Copernicus și instrumentul de poziționare și navigare EGNOS.
Aceste două organizații, ESA și EUSPA, ambele spun că sunt concentrate pe încurajarea unui sector spațial european „competitiv la nivel global”. Ceea ce ridică întrebarea – chiar avem nevoie de ambele în paralel?
„Este o întrebare bună”, răspunde Aschbacher, „dar astăzi lucrează cu siguranță într-o manieră foarte complexă și complementară”. El subliniază că rolul ESA este de a dezvolta partea tehnică a noilor tehnologii și lansatoare de sateliți, în timp ce Comisia Europeană are puterea politică pentru a demara proiecte mari precum Galileo.
Sursa: euronews.com
Lasa un comentariu!