V-am mai spus pe aici că fiu-miu este pasionat de spațiu. Bine, nu mai e la același nivel, că i-am cumpărat Minecraft pe smartphone acum ceva vreme…. Dar ăsta micu’ mă mai pune în dificultate cu întrebări din domeniu.
Ultima chestie care m-a pus în dificultate a fost cea legată de culoarea planetelor Uranus și Neptun – de ce diferă, dacă tot sunt cele mai asemănătoare planete din sistemul nostru solar. Au aproape aceeași mărime și masă, structură și compoziție similară și chiar același tip de mișcare de rotație.
Cum Google mă asculta de pe telefon, la scurt timp am primit o recomandare de articol care explica diferențele, oferindu-mi ocazia să par și eu erudit în fața unui puști de 11 ani jumate! 😛
Astfel, am aflat că, utilizând observațiile Telescopului Spațial Hubble, ale NASA Infrared Telescope Facility și ale telescopului Gemini North, cercetătorii au dezvoltat un singur model atmosferic care se potrivește cu observațiile celor două planete. Modelul relevă faptul că excesul de ceață de pe Uranus se acumulează în atmosfera stagnantă și lentă a planetei și o face să pară de un ton mai deschis decât Neptun. Modelul dezvăluie, de asemenea, prezența unui al doilea strat, mai adânc, care, atunci când se întunecă, poate explica petele întunecate din aceste atmosfere, cum ar fi celebra Mare Pată Întunecată (GDS) observată de Voyager 2 în 1989.
Această concluzie provine dintr-un model pe care o echipă internațională condusă de Patrick Irwin, profesor de fizică planetară la Universitatea Oxford, l-a dezvoltat pentru a descrie straturile de aerosoli din atmosferele lui Neptun și Uranus. Cercetările anterioare ale atmosferelor superioare ale acestor planete s-au concentrat asupra aspectului atmosferei doar la anumite lungimi de undă. Cu toate acestea, acest nou model, format din mai multe straturi atmosferice, corespunde observațiilor de pe ambele planete pe o gamă largă de lungimi de undă simultan. Noul model include, de asemenea, particule de ceață în straturile mai adânci, despre care se credea anterior că ar conține doar nori de gheață de metan și hidrogen sulfurat.
Ei bine, cine spune că nu ai ce învăța în fiecare zi, chiar vă minte…
Sursa: phys.org
Lasa un comentariu!