Baza Aeriana Malmstrom, Montana. La aceasta baza aeriana de langa Raul Missouri, Fortele Aeriene SUA (USAF) si-au lansat planul ambitios prin care spera sa elimine dependenta pentru petrolul strain, orientandu-se spre o sursa mai neobisnuita de energie: carbunele.
USAF intentioneaza sa construiasca la baza Malmstrom prima din ceea ce spera ei ca va fi o retea nationala de instalatii care vor converti carbunele intr-un combustibil sintetic lichid mai curat.
Oficialii USAF au declarat ca uzinele vor rezolva una din problemele nationale prin folosirea rezervelor abundente de carbune. Prin investitia lor in aceasta instalatie, Fortele Aeriene spera ca vor convinge si unii investitori de pe Wall Street, care sunt preocupati de efectul arderii carbunelui asupra mediului, sa investeasca in construirea unor astfel de instalatii si in alte zone ale tarii.
Punctul slab al acestor proiecte este pretul ridicat al unei astfel de instalatii, care se ridica la 5 miliarde de dolari, care nu se vor dovedi o investitie buna in cazul in care pretul petrolului va scadea brusc. Deasemenea, multi analisti considera ca nu se poate obtine un combustibil curat din carbune, iar fara o limitare a emisiilor, aceste uzine ar putea elibera o cantitate dubla de gaze cauzatoare de efect de sera, in comparatie cu rafinariile de petrol actuale.
Fortele Aeriene nu vor finanta, construi sau administra instalatia. In schimb, ei vor pune la dispozitia corporatiilor private un teren de 700 de acri care apartine bazei si le-au promis contractorilor ca vor fi principalul client al uzinei.
Ofertele pentru constructie vor fi prezentate in luna mai. Constructia va dura aproximativ 4 ani din momentul in care Fortele Aeriene vor alege contractorul care va duce la capat proiectul.
USAF planuieste ca pana in 2016, sa isi alimenteze jumatate din flota sa din partea de nord a tarii cu un astfel de combustibil sintetic.Pentru a face asta, va avea nevoie de 400 de milioane de galoane de combustibil obtinut di carbune anual.
Odata cu deschiderea drumului de catre USAF, nu va trece mult pana si cei din sectorul privat vor fi interesati; de la companiile aeriene pana la firmele care transporta marfa.