Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai agresive si mai greu curabile cancere prin metodele clasice (chirurgie, chimio si radioterapie). Iar boala Parkinson este o afectiune degenerativa progresiva a sistemului nervos central, ce avecteaza in special functiile motorii.
Ce au in comun aceste doua probleme medicale? Prognosticul prost si incurabilitatea. Insa doar pana acum, pentru ca cercetatorii se apropie de o rezolvare a ambelor situatii. Desi inca la stadiu experimental, noile tratamente au dat rezultate excelente pe soarecii de laborator, si se va trece la teste umane in cat mai scurt timp.
Sa le luam pe rand. Pentru cancerul pulmonar, o echipa de cercetarori mixta Yale – Asuragen a descoperit secventa de micro ARN, denumita let-7, ce ar inhiba dezvoltarea celulelor tumorale. S-ar parea ca acest tratament ar fi viabil in orice fel de cancer, insa pentru inceput s-a testat cel pulmonar datorita agresivitatii sale si neresponsivitatii la tratamentele clasice.
De cealalta parte, la Institutul Memorial Sloan-Kettering din New York, alti cercetatori se uita spre celulele stem pentru a trata Parkinson-ul. Ei au reusit aceasta performanta, folosind celulele stem recoltate de la un embrion clonat al individului respectiv. Aceste celule au fost apoi dezvoltate in celule nervoase, pentru a fi implantate in creierul cobailor la care le-a fost indus Parkinson. Rezultatele sunt bune, insa inca departe de un tratament complet.
Chiar daca la stadii experimentale, cele doua initiative promit enorm si pe viitorul nu foarte indepartat astfel de boli ar putea deveni la fel de banale ca o simpla raceala.