Microsoft tocmai a anuntat ca urmeaza sa livreze un nou update pentru Windows 8.1. De data aceasta, insa, nu va fi ceva important asa ca nu se va numi Windows 8.1 Update 2 iar la capitolul interfata grafica nu se schimba nimic, probabil schimbarile urmeaza in Windows 9.
Imbunatatirile vin pe partea de folosire a touchpadului, care de acum are posibilitatea sa se opreasca singur cand conectezi un mouse, vin la tehnologia Miracast, care va putea fi folosita pe scara mai larga, si pe partea de autentificare cu serviciile Sharepoint Online. Mai multe detalii despre update gasiti intr-un post pe blogul Microsoft.
Voi cum va mai intelegeti cu Windows-urile? 🙂
Mi-am pierdut interesul pentru windows, imi pare rau ca am pierdut aproape 10 ani folosindu-l. Cand puteam sa folosesc ceva util si de viitor, linux. Deja windows a ajuns o carpa de unica folosinta. Din an in an scoate cate unu, bineinteles si prost.
pai si pe linux iese cate o varianta in fiecare an, si nu sunt mereu mai bune si mai sunt si o gramada de distributii 🙂
adrianln nu ai dreptate mai bine zis nu intelegi. Din cate stiu eu se intampla la 6 luni nu la un an dar ai varianta LTE pe 5 ani. La linux e o bucurie acest aspect pentru cine intelege si in plus nu e costisitor. In loc sa-ti cumperi o licenta sau licente de windows cumperi componente.
@Rares eu folosesc Windows 7 Enterprise Original gratis de 3 ani si nu am nici o treaba. De ce sa imi bat capul cu Linux cand singurul avantaj este ca nu dai bani pe el dar pt. mine nu se aplica si sa fiu mai realist nu se aplica oricum pt. majoritatea romanilor.
Eu am trecut 2 laptopuri si un desktop pe Xubuntu 14.04 LTS insa nu am renuntat la XP din mai multe motive, cel mai important fiind ca nu am reusit sa tiparesc „draft” din linux – adica codul de bare de pe facturi iese suprapus si nu mai poate fi scanat la aparat. Plus ca mai am un desktop, care este cel mai muncit, cu Win 7 x64 OEM la care nu se pune problema sa renunt cat timp o sa fie licenta valabila. Recunosc insa ca imi place Xubuntu pentru ca este gratuit, porneste mai repede decat XP si poti face cu el cam tot ce vrei insa sa nu ai pretentii prea mari la detali…
Current am citit si comentariul de mai jos. Chiar nu iti bati capul.Windows 8.1 nu are doar interfata schimbta fata de win7, probail, sa fiu diplomat, componentele nu sunt compatibile, toate nu doar placa video. Eu am observat practic ca win 8.1 update 1 se misca mai bine ca win 7 si nu e doar vorba de licenta intre linux si ubuntu cum la win 8 si win 7 nu e schimbata doar interfata. Incerca win 8.1 update 1 si pe alt ceva.
linux si windows*
Ai citit si nu ai inteles. Nu exista probleme de compatibilitate intre componente cand functioneaza fara probleme XP, Win Vista, Win 7, Ubuntu dar nu si win 8.
Problema poate fi de suportul de divere din partea producatorului placii de baza. Oricum sistemul meu nu ar trebui sa aiba probleme in win 8 dar are si am observat aceasta situatie si in alte cazuri cu alte sisteme.
Oricum Win 7 este un sistem de operare modern si stabil, am vrut doar sa incerc win 8 de curiozitate nu pt. aveam nevoie.
Windows 7 professional…pana scoate licentele pentru el nu il schimb
8.1 merge ceva mai lenes ca w8. nu cred ca fac update-ul ca nu pare util. Cel putin nu pentru mine
Vreau sa va zic ca eu sunt foarte multumit de vindows 8.1 si vin de la win 7 ultimate,win 8.1 consuma mult mai putine resurse si procesorul este mult mai fresh,am instalat si pe laptop 8.1 si e diferenta foarte mari si timpi de procesare mult mai scurti adica ae acceseaza totul mai usor si mai rapid,maixsunt unele chesti de inbunatatire in unele locuri,dar pertotal sun foarte incintat de acest system
Windows 7 x64 Enterprise Original [ 10+90 zile evaluation] + SP1 +Macrium reflect Free = sistem original complet si free – restaurare la fiecare 3 luni si ai un sistem gratis. Ce mai vreti? Eu nu gasesc ceva mai bun si gratis si original.
PS:Activarea o fac evident dupa ce sa scris imaginea cu Macrium [eu o fac cam la 1-1.5 luni maxim caci oricum se umple de balarii win-ul la cat il folosesc ] si …BOOM! in 12 minute [ cu tot cu programe necesare –recomand Ninite] ai sistem original SP1 ,update-urile la zi .Comentarii??!!
Eu il reisntalez dupa 10+90 de zile + 10+90 de zile x 3 (deci poti sa ii dai 3 rearm-uri). Dupa un an este chiar recomandat sa iti reisntalezi sistemul de operare.
Windows 8.1 nu imi place. L-am incercat si nu am cuvinte de lauda. Nu imi recunostes corect procesorul( este un Phenom X4 965 la 3.4ghz si win 8.1 zice ce este de 3ghz parca si nu imi afiseaza numele complet al procesorului) pe langa asta se adauga si primele BSOD-uri care le-am avut pe sistemul meu desi pe Win 7 asa ceva nu am vazut plus blocari plus restarturi. Nu am o platforma noua dar este mai mult decat capabila sa ruleze win 8 si placa video este de generatie noua deci nu inteleg care a fost problema cu sistemul meu ca pe ca win 7 merge perfect.
comentarii? da, care e faza? ca folosesti win 7 si nu intelegi de ce nu-l foloseste toata lumea? sau ca anunti lumea de windows enterprise. Eu folosesc win 8.1 momentan, nu am un pc doar al meu ca as incerca mai multe pe real, sper sa intelegi. Cand inceri os-urile si intelegi atunci sa pui o mie de ”?!”
A aparut update-ul nr 263. Extraordinar! De abia il astept pe 264! Windows 8 oricum nu pun pana nu am START complet si functional.
Dap… nu ai start, nu stiu cat de complet vrei, dar ai start-up rapid. Eu folosesc 8.1 si sunt multumit. Versiunea cu linux, mac, na fiecare mananca ce vrea. Magaria intervine la pretul licentelor / durata de viata. Chiar de linux e gratis, nu e asa utilizat ca windows, chiar de e mai prost, cum spun unii. Sa vad un linux cu interfata stufoasa cat de sigur va fi 😛
inca multumit pe win7 ultimate. astept win 9, poate fac trecerea la el. si pe 64bit cand oi avea ram mai mult(desi ma cam tem).
Varianta scurtă: Unii-s prost informaţi şi nu o consideră o problemă.
Varianta lungă:
Ca utilizator mi se pare normal ca fiecare să aleagă ce i se potriveşte mai bine pentru utilizarea calculatorului personal. Însă ca IT-ist mi se pare trist să văd utilizatori care îşi bat joc de tehnologii doar pentru că au impresia că sunt îndrepăţiţi s-o facă, deşi bagajul de cunoştinţe nicidecum nu-i ajută să-şi facă o opinie informată.
Nu că ar trebui să cunoaştem tot ce ne înconjoară ca să putem avea o opinie, că dacă am avea pretenţia să vorbim doar despre ce cunoaştem temeinic… lumea ar fi tare tăcută.
Indiferent despre care software sau hardware vorbiţi, străduiţi-vă să nu mai aveţi păreri categorice, ca şi când ştiţi exact că aşa e cum credeţi. Pentru că e o diferenţă între percepţie şi realitate. Dacă auziţi un sunet ciudat la maşină mergeţi în service şi nu lăsaţi în ruptul capului să vă repare altceva decât ceea ce credeţi că nu merge? Şi dup-aia mai aveţi curaj să ieşiţi la drum lung cu maşina?
Văd oameni care se contrazic pe nişte lucruri ridicole. Nu există o durată recomandată de reinstalare a unui sistem de operare. Cu cât îl îngrijeşti mai bine, cu atât rezistă mai mult, indiferent cine l-a produs (Microsoft, Apple sau o comunitate open source). Poţi să foloseşti ani de zile un Windows atât timp cât îl instalezi corect, îl actualizezi, îl setezi cumtrebuie şi ai grijă ce software instalezi şi CUM îl instalezi – adică nu „Next -> Next -> Next -> Next -> Next -> Finish”, că dacă şi doctorii ne-ar trata atât de superficial, am fi o lume de ologi.
Un sistem de operare nu-i mai bun sau mai prost dacă e lansat cu o frecvenţă mai mică sau mai mare. Totul depinde de ciclurile de dezvoltare şi de timpul alocat pentru planificare, dezvoltare, testare şi finisare a fiecărei versiuni în parte. E un lucru obişnuit ca producătorii software să lucreze în paralel la mai multe proiecte şi mai multe versiuni ale unui produs. Aşa că durata de dezvoltare a unui proiect nu este egală cu durata dintre lansările a două versiuni diferite. De exemplu Windows 9 era în lucru încă dinainte să fie lansat Windows 8. Nu într-un stadiu avansat, însă era în lucru.
Nu există software perfect, dezvoltat ermetic, fără influenţe exterioare. Softwareul se bazează pe versiunile anterioare, evoluează şi se rafinează în timp, iar greşelile sunt inevitabile. Că unele sunt încăpăţânări/îndrăzneli ale unor manageri sau altele pur şi simplul rodul unor studii mai mult sau mai puţin eronate, nici nu mai contează odată ce produsul e lansat ca atare. Până şi Apple – renumit pentru atenţia la detalii – a avut probleme de design şi execuţie hardware şi software în decursul istoriei lor. La fel şi la Microsoft şi la alte case mari, respectiv distribuţii Linux sau proiecte open source de anvergură. Toţi sunt expuşi greşelilor.
Dacă vrem să schimbăm ceva în bine, nu-i suficient să ne exprimăm nemulţumirile ca trântite în scârbă. Gândiţi-vă că vă critică cineva în stilul ăsta şi estimaţi reacţia voastră. Probabil o să vi se fâlfâie chiar dacă vă aduce argumente bine cântărite, prezentate într-un mod în care au grijă să nu vă jignească, dar dacă sunteţi receptivi sunt şanse mari să fiţi mai dispuşi să dialogaţi în urma unei critici constructive. Opusul rareori ajută.
Iată şi nişte preconcepţii greşite legate de Windows şi Linux:
– că diferenţa dintre ele e în principal de cost
– că Linux e mai sigur decât Windows
– că Windows e mai bun pentru că te poţi juca în el şi să foloseşti Photoshop sau AutoCAD
– că Linux e mai prost pentru că nu are o interfeţă grafică avansată
– că Windows trebuie reinstalat des
– că Linux e invulnerabil la malware
– că Windows se viruează uşor
Diferenţele sunt foarte multe ca să reducem totul la cost. Un număr bun de distribuţii Linux au ajuns la un nivel de maturitate la care pot fi folosite fără probleme şi de începători, având o colecţie mare de aplicaţii disponibile, care pot face aceleaşi lucruri ca altele pe care le folosim în Windows sau Mac OS. Iar costul poate fi aboslut irelevant atunci când licenţierea e cea care te ajută să îţi atingi obiectivele. Licenţierea open source permite modificarea şi partajarea copiilor modificate de software, iar asta îţi oferă o mare flexibilitate în adaptarea unor soluţii mulate perfect pe mediul tău de lucru, fără să ceri acordul niciunui producător software – pentru că prin licenţă şi-au dat din start acordul expres că ai dreptul/libertatea să faci asta.
Linux poate fi nesigur dacă îl folosim greşit, la fel ca în cazul Windows. În schimb ambele pot fi sigure dacă le folosim corespunzător.
Un sistem de operare nu-i mai bun prin prisma aplicaţiilor care pot fi folosite pe acesta. Sistemul de operare e doar o platformă software pe care putem folosi aplicaţiile de care avem nevoie şi nu-i mai slab sau mai prost doar pentru că producătorul X nu face o versiune pentru Windows sau pentru Linux. Deci fără niciun fel critică la adresa vreunui sistem de operare sau a vreunei versiuni a acestuia ar trebui să ne alegem platforma ideală pentru nevoile noastre.
Linux are o mare varietate de interfeţe grafice, unele dintre ele chiar mai bogate în opţiuni şi efecte decât ceea ce există în Windows sau Mac OS. Problema e că lipsa de interes a utilizatorilor pentru o cercetare rezonabilă în identificarea mediului grafic perferat pe o distribuţie Linux cu care se împacă bine conform nevoilor proprii, duc la nemulţumiri şi critici nejustificate. N-am cum să nu mă întreb dacă oamenii ăştia merg la un singur producător auto să-şi cumpere un sedan, iar dacă nu găsesc ceva care să se potrivească bine pe nevoile lor, vor spune că toate sedanurile sunt proaste, indiferent de producător.
Linux nu-i invulnerabil la malware. Deşi majoritatea malware-ului Windows nu are cum să ruleze în Linux, există şi malware care se execută în navigator/browser. De-acolo ni se pot fura date confidenţiale indiferent că suntem în Windows, Linux sau Mac OS. Deci anumite tipuri de malware sunt universale.
Windows se virusează uşor dacă „ştim noi mai bine” şi nu avem grijă să instalăm actualizările Windows, pe cele ale produsului anti-malware/antivirus şi folosim „cu picioarele” sistemele de operare, alături de aplicaţiile insalate. Există şi cazuri de utilizatori care n-au probleme cu malware-ul, chiar fără un produs de securitate şi chiar fără actualizări, însă numărul lor nu-i mare şi în bună parte din cazuri aceşti utilizatori fie ştiu cum să se păzească de malware, fie sunt suficient de precauţi cât să deschidă doar pagini de internet şi mesaje legitime, reducând substanţial riscul de infectare.
Spre deosebire de lumea fizică, palpabilă, acolo unde punem mâna pe nişte instrumente de lucru ca să facem ceva, softwareul face parte dintr-o categorie de unelte foarte sofisticate, care poate îndeplini enorm de multe funcţii. Însă rezultatul final depinde mult de priceperea cu care mânuim tehnologiile astea. Folosit corespunzător, fiecare software are un mare potenţial. Folosit superficial, avem şanse mari să producem rezultate slabe.
Na, că am scris de v-am „ucis”. Sunt sătul să văd păreri prost fundamentate, însă susţinute de parcă ar fi adevăruri absoute. Avem capacitate să învăţăm, să filtrăm informaţiile şi să ne respectăm unii pe alţii, fiecare cu preferinţele lui. Ce-ar fi să ne şi folosim cum trebuie abilităţile astea?
Foarte frumos domnule Nicolae mi-a placut enorm post-ul tau dar daca toti ar gandi asa am avansa poate 50 de ani :). PS. Windows-ul meu ruleaza de 2 ani jumate si merge aproape ca in prima zi. Ca securitate folosesc Kaspersky Internet Security licenta platita.
No bun, comentariu de pus in rama. 😀
Foarte bine punctat, +1000 de puncte, comment-ul anului 2014. Mici greșeli de scriere, dar se trece cu vederea, oricum eu nu aș avea răbdare să scriu atâta. Sper să-i fi luminat pe unii. 😀
Nicu, eu nu stiu de ce nu vrei tu sa trasnformi astfel de comentarii in articole pe Arena IT, din cand in cand. 😀
Absolut comentariul anului. Felicitari domnule Nicolae, ai pus punctul pe „i” !
Ei, poftim unde te duce „ultima picătură”. :))
Mulțumesc pentru aprecieri. De-aș fi putut elimina greșelile de ortografie după ce am trimis comentariul, aș fi făcut-o. Ar fi util un plug-in care să permită modificarea comentariilor timp de 10-15 minute de la publicare.
Darius, atât timp cât nu te bazezi pe mine să scriu cu o frecvență anume, accept invitația. 🙂
Sincer, e cel mai pertinent si obiectiv comentariu pe care l-am citit vreodata.
Felicitari si din partea mea Nicolae, eu n-as fi avut rabdare sa scriu atatea, chiar daca-mi trec prim minte mai multe 😀
Mulțumesc. Sunt atât de multe de spus că de m-aș fi încumetat să scriu ori mi-ar fi dat WordPress eroare că-i prea lung comentariul, ori n-ar mai fi citit lumea toată povestea. :))