Mulți dintre noi realizăm 95% din fotografii (dacă nu chiar mai mult) cu ajutorul telefonului mobil. E un dispozitiv pe care îl avem mereu la noi și odată cu avansul tehnologic, fotografiile făcute cu acesta au devenit tot mai bune din punct de vedere calitativ.
Din moment ce n-am mai discutat demult acest aspect, m-am gândit să actualizez puțin acest capitol.
Telefoanele au fost puse în ordinea considerată de mine. Dacă vedeți topul în altă ordine sau aveți alți preferați, nu e nici o supărare. Până la urmă la aceste telefoane de top mai există și câteva aspecte non-tehnice de pus în balanță: gusturile fiecăruia raportate la culori și look-ul pozelor. Dacă din punct de vedere al nivelului de detaliu putem cădea de comun acord, in privința culorilor, a HDR-ului aplicat sau a aspectului per total lucrurile pot fi discutate.
Samsung Galaxy S21 Ultra a fost foarte lăudat pe partea de camera foto de marea majoritate a celor ce l-au testat și ocupă locul 3 în topul nostru. Senzorul foto de 108MP care s-a dovedit mai mult un experiment pe S20 Ultra a fost îmbunătățit substanțial pe urmaș. Este o camera foto foarte flexibilă, oferind zoom 3x, 10x și până la 100x. Pozele produse cu acesta sunt pline de detaliu și culori saturate marca Samsung. Însă, conform mai multor teste, varianta echipată cu procesor Snapdragon este cea care da adevărate dureri de cap celor de pe locurile 2 și 1. În teste, varianta cu Exynos este vizibil în urma celei echipate cu Snapdragon. Varianta de Europa, cu procesor Exynos se poate achiziționa de la Altex, iar cea cu varianta Snapdragon pe care v-o recomand cu cea mai mare căldură se găsește în România la QuickMobile sau EvoMag. Răzvan deține un S21 Ultra și îi puteți citi primele impresii aici, iar Gabi a testat o perioadă unul.
Google a revenit în jocul flagshipurilor cu Pixel 6/ 6 Pro și stă foarte relaxat pe locul 2. Noile telefoane folosesc procesorul Tensor și au primit în sfârșit un senzor foto nou, de această dată de 64MP. Ajutat de procesarea software deja consacrată, noua gama Pixel produce poze de calitate în orice scenariu, iar aceasta va deveni mai bună în timp prin intermediul machine learning. Chiar sunt curios dacă cineva va face un experiment și va poza același peisaj cu același telefon la 1 an distanță care va fi rezultatul. Telefoanele se pot achiziționa oficial și din România, dar la prețuri mai mari decât cele recomandate de Google. Pixel 6 îl găsiți aici, iar 6 Pro aici. Sunt 80% decis că înlocuitorul lui Galaxy S10+ va fi un Pixel. Încă nu sunt hotărât dacă să merg pe Pro sau varianta vanilla.
Locul 1 este ocupat de iPhone 13 Pro/Pro Max. Apple demonstrează în continuare că deși nu folosește o camera foto cu zeci de megapixeli, reușește să obțină cele mai bune fotografii și nu numai. Pe partea de video-uri este neînvins având cea mai bună stabilizare. Procesarea software eficientă și procesorul puternic îl lasă momentan fără adversar. Atât iPhone 13 Pro cât și 13 Pro Max le găsiți la eMag. Gabi și-a cumpărat un Pro Max și aveți primele impresii în articolul de aici. Sperăm să revină cu un review detaliat.
Dacă totuși sunteți mai rezervați pe partea de buget, va las la final două mențiuni onorabile cu prețuri mai umane.
Samsung Galaxy S20 FE 5G este unul dintre primele telefoane care mi-au venit în minte. Prețul acestuia este sub 3000 de RON și oferă o experiență foto plăcută. L-am testat și gășiți aici poze realizate cu el precum si gândurile mele detaliate. Îl găsiți la Altex.
Xiaomi Mi 11 este alt flagship accesibil cu o camera foto reușită cu un preț mai blând decât al celor din top 3. Îl gășiți aici.
O sa revin un review dedicat si foarte lung in curand. Pe partea de foto ai vazut si tu ce poze scoate cel putin pe night mode cand am fost la cabana. O sa o spun de fiecare data: numarul de MP este irelevant!
Daca numarul de megapixeli este irelevant (nu neg lucrul asta) atunci ce criteriu trebuie specificat la o camera foto? Numarul de megapixeli de la telefoanele de azi imi aduce aminte de acele casetofoane vechi, mici ca dimensiuni ce aveau o eticheta mare cu „500 W PMPO”! Reclama este sufletul comertului… :))
Păcat că în general se acordă mai mult efort și resurse campaniei de marketing a unui produsul decât produsului în sine.
La capitolul cameră foto cel mai important aspect îl reprezintă procesarea software, urmată de procesorul folosit și abia apoi aș spune că intră senzorul foto. Uită-te pe YouTube la MKBHD legat de Xperia I-Pro vs. iphone 13 pro.
I-Pro folosește un senzor foto de 1 inch prezent pe camerele foto Sony, deci teoretic ar trebui sa fie cel mai potent senzor foto de pe un telefon. In pozele comparative cu iPhone, rezultatul e mai atractiv pe telefonul Apple. Pozele făcute cu I-Pro mai au nevoie de niște retușuri manuale ca să devină atractive, practic tot o procesare de software.
Și nu, nu-s fanboy Apple (nu m-ai acuzat, dar țin să menționez proactiv), dar când un produs e bun, indiferent cine îl produce nu pot decât să-l laud.
Titlul mai corect ar fi „Top 3 telefoane cu cea mai bună procesare foto”
pe cand nu era banat huawei de securistii vestici, era de departe cel mai bun.
acum din cauza lui google toti sufera pt ca pixel. dar cu gcam se schimba situatia. pui gcam pe multe telefoane si matura cu aifonul. oricum sony e mai bun chiar si fara.