Mai țineți minte aticolul din toamna trecută, în care vă povesteam despre cum își monitorizează China cetățenii? Nu-i bai dacă ați uitat de el – îl găsiți aici.

Photo by Loulin Wei/Sinopix
Întrebarea de la finalul articolului și-a găsit răspuns: de când cu pandemia globală de coronavirus, UE a cerut operatorilor telecom date despre localizarea terminalelor. Fiind parte a Uniunii, și țara noastră a făcut la fel. Până la momentul redactării acestui material, doar DigiMobil nu își dăduse acordul de principiu. Restul au acceptat să transmită autorităților datele de localizare ale cetățenilor.
Înainte de a merge mai departe, să recunoaștem că există o justificare pentru așa ceva – statele vor să fie sigure că măsurile de carantină impuse. Iar cum avem deja exemple clare cu italieni pe stradă sau români la grătare, pe vremea când existau doar recomandări, nu obligativitate. Bine, încă mai circulă pe net filmulețe cu bătrâni care pândesc momentul în care pleacă poliția de pe stradă ca să meargă pe furiș te-miri-unde.
Problema majoră apare când analizezi alte măsuri similare și realizezi că, odată ce administrațiile centrale au pus mâna pe așa ceva, cu greu vor renunța la ele. Un exemplu similar este Turcia, unde starea de urgență decretată de Erdogan a fost menținută doi ani după tentativa eșuată (unii ar spune chiar regizată) de lovitură de stat (detalii aici). Știu, este vorba despre o autocrație acolo, dar este un stat membru al NATO. Franța este un alt exemplu: în 2016 au avut loc multiple atentate chiar înaintea turneului final al EURO. Și Hollande a menținut peste prevederile inițiale starea de urgență (puteți citi aici).
Revenind la oile noastre, sunt aproape convins că vor exista voci peste tot în lume, atât pro, cât și contra continuării acestor măsuri. Ce mă interesează pe mine este ca statul, fie el român, francez sau oricare altul, să nu abuzeze de datele de acolo. OK, urmărește-mi locația pentru o vreme, dar nu tot timpul. Nu am nimic de ascuns, dar am dreptul la viață privată, nu?
Skynet begins now, am putea spune…
Inteleg treaba asta in contextul actual, insa nu permanent. Nu cred ca o vor face, din ce stiu eu n-au fost de acord nici cu recunoasterea faciala.
Este oficial, datele de localizare a unor persoane strânse pe timpul cât durează pandemia vor fi șterse la sfârșitul stării de alertă! Dar au început să circule tot felul de mesaje apocaliptice cu privire la supravegherea totală a internetului și telefoniei mobile, mesaje scrise de idioți, în opinia mea!
Mie nu mi-e clar dacă te poate localiza și în cazul în care nu ai locația pornită sau și mai mult: nu ai nici locația și nici internetul pornit. (sau dacă îți activezi funcția de airplane mode)
E nevoie doar de un sim in telefon.restul de tehnologii(gps,date active) sunt bonus. Monitorizarea gsm nu era doar pentru persoanele aflate in izolare sau in carantina?
Pai toți suntem carantina ți acasă
da sigur!
ca omu nu poate pleca fara telefon ca,i sudat de corp.
plm, ati uitat cind se mergea cu fise la cabine romtelecom de pe strada pt apeluri.
pt siguranta noastra. sigur.
Sau cu cartele
dinca nu-si daduse acordul? ;/ intrebare pt interlopii de la secu..
Pai…asta se si urmareste.. Si nu doar cu pandemia asta..Degeaba dam noi accept la politicile de confidentialitate sau dezactivam locatia de pe telefon..Suntem vazuti si cand ne scarpinam undeva ..
Localizarea va fi obligatorie pentru cei ținuti special în izolare or carantină pentru că au venit din zone roșii or galbene sau au intrat în contact cu persoane infectate. In cazul in care aceștia opresc localizarea sau părăsesc zonele respective vor fi căutați imediat de către poliție!
Protectia DDoS care functioneaza, protejand datele și aplicatiile critice, fara a afecta performanta și productivitatea.
Detectare si mitigare DDoS – L2 pana la L7
https://dedicatserver.ro/protectie-ddos/
Free web hosting, gazduire 5GB SSD gratuita.
https://dedicatserver.ro/gazduire-web/
tehnologia are si avantaje si dezavantaje depinde de cum privesti lucrurile,vrei ceva,atunci trebuie sa dai ok la conditiile aplicatiei altfel….. 🙂 nu poti fi si cu maru in san si cu … acolo… si data hatarire de stat greu se renunta la ea … oricum suntem monitorizati,dar nu poate pe toti 18 milioane in acelasi timp …parca voi nu primiti mesaje de genul ; cum a fost la :sc xxxx? cum evaluati locatia? are,asa si asa …? : e clar ca esti monitorizat
Eu sunt de parere ca este foarte important ca daca ai un website sau o aplicatie web sa le gazduiesti pe un server 100% securizat si care ofera protectie DDOS profesionista. Recomand cu caldura B3 Hosting.Gazduire Web Premium, Servere VPS, Servere Dedicate