Auzim foarte des la TV sau, mai ales, la politicieni, discursuri despre necesitatea transformării digitale a administrației publice, fie ea locală, regională sau centrală.
Din păcate, deși se pot scrie zeci de articole despre proiecte, unele chiar finalizate, rezultatele întârzie să ni se arate. Ultimul exemplu pe această temă este legea pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Pe scurt, o cunoașteți drept Legea prinvind eliminarea dosarului cu șină. Asta, pentru că ea ar trebui să oblige autoritățile statului să nu mai solicite de la cetățeni copii după actele eliberate de… stat.
Pe vremea în care încă lucram în HR, aveam foarte des de-a face cu casele naționale și județene de pensii, cei de la București, de la CNPP au reușit să piardă unul din dosarele (cu șină) depuse de mine fizic, la sediul lor. Cel mai interesant a fost că nu au vrut să recunoască asta, deși termenul legal de eliberare al documentului trecuse, iar firma la care lucram era în imposibilitatea de a aplica o prevedere legală (cu privire la evitarea dublei impuneri). După ce am trimis o plângere oficială către președintele Casei am fost sunat de inspectorul cu pricina, care mi-a mărturisit că nu mai găsește dosarul, dar care îmi promitea că va facilita eliberarea rapidă a documentului solicitat, dacă îi voi trimite documentele scanate. Ei bine, printre ele se afla și un stagiu de cotizare, eliberat de Casa Județană de Pensii, care se află în subordinea… CNPP. Long story short, am reușit să îi conving că pot cere și ei acel document, ba chiar îl pot obține mai repede, astfel că am primit acel certificat de la ei cu doar o lună întărziere.
În zilele noastre, aș putea cere CNPP ca TOATE documentele eliberate de statul român să fie obținute de ei, eu urnând să depun doar o cerere oficială, semnată de un administrator al firmei. Sau, cel puțin, asta zice legea menționată mai sus.
Doar că, în dulcele stil românesc, legea este în vigoare, însă instituțiile statului nu o respectă. Și, nici nu ar prea putea, pentru că nu există o interconctare a bazelor de date de la diversele ministere, agenții sau instituții. Practic, dacă un funcționar vă cere copiile după certificatul de naștere sau după extrasul de CF, puteți solicita, legal, sancționarea acestuia. De facto, el vă va explica simplu că este în interesul vostru, al petentului, să puneți la dispoziție toate acetele respective, pentru a scurta termenul de eliberare.
Practic, am ajuns la vorbele lui Caragiale: ”Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”.
Ei bine, despre lege nu comentez, că nu am avut încă ocazia să mă lovesc de ea, în noul an, dar pot să vă povestesc despre experiența mea vis-a-vis de digitalizarea României. În decembrie 2021 mi-a expirat valabilitatea carții de identitate. Nu m-am grăbit să mă programez prea devreme, pentru că știam că mai pot folosi buletinul și după expirare. Acest lucru e posibil fiindcă, așa cum stabilește Legea 55/2020, “valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări”.
Pe la final de noiembrie am intrat pe site-ul Direcției de Evidența Persoanelor din cadrul Primăriei Timișoara, pentru a mă programa. Cum era lună scurtă și de vacanță, am găsit loc abia pe 13.12.2021. Am primit chiar și e-mail de la ei, ca să îmi aducă aminte că sunt programat la data și ora aleasă de mine. Prin urmare, m-am bucurat că a pășit administrația locală în mileniul III.
La data respectivă m-am prezentat la ghișeu cu toate actele pregătite frumos într-o folie, nu în dosar cu șină! 😛 Am descărcat și completat cererea lor de acasă, am plătit prin online banking taxa, aveam chiar și extrasul CF obținut online, deci eram convins că singura problemă va fi legată de cum va arăta barba mea în poză, după ce purtasem masca medicinală corespunzător. 🙂
A doua zi după eveniment, am primit un telefon de la domnul care mi-a procesat cererea, spunându-mi că am nevoie de un extras de CF nou sau de o adeverință de la primăria Șag, unde rezidez, pentru că nu am numărul de stradă și de casă pe cel depus la dosar. Și, pentru că înțelege că e decembrie, omul a acceptat să trimit pe Whatsapp documentul, urmând ca originalul să îl duc ulterior, dar înainte de ridicarea noii cărți de identitate.
Bă, nene, nu știu cât de norocoși sunteți voi, dar eu sunt definiția ghinionului în raport cu statul și instituțiile lui. Dacă nu v-a convins întâmplarea cu CNPP, aveți aici o altă mostră. Ca să înțelegeți și mai bine, cu un an înainte și-a schimbat nevastă-mea cartea de identitate. Și ghiciți cine i-a pregătit toate actele, inclusiv extrasul de CF online? M-am umflat în pene precum cocoșul bunicii când mi-a arătat nou docoment și mi-a mulțumit pentru ajutor. Asta pentru că l-a primit fără probleme. 🙁
Ca să rezolv situația, am mers la primărie – da, fix la aia cu întâmplarea de mai sus – și am cerut două adeverințe, pentru care am plătit vreo douăzeci de lei: una care să îmi fie de folos la eliberarea noului buletin (știu, nu se mai numește așa, dar sunt bătrân și mă dezobișnuiesc greu) și una pentru ca Oficiul de Cadastru să îmi înscrie proprietatea cu număr de stradă și de casă, nu doar cu număr cadastral. Ai putea crede că nu ar fi fost nevoie ca statul să ia cunoștință de așa ceva, dar… România!
Am ridicat noul buletin fără probleme și, pentru asta, vreau să mulțumesc și oficial Direcției respective, care a înțeles problema, s-a adaptat la secolul în care trăim și a ales să funcționeze corect. Doar că, partea interesantă a avut loc la OCPI Timiș, unde am mai plătit 75 lei pentru respectiva înscriere.
Din motive de comoditate și ecologice, am ales ca respectiva instituție să mă notifice online, pe mail, când finalizează înscrierea în CF. Lucru care s-a întâmplat la final de 2021. Am primit pe adresa mea de mail notoficarea, justificarea și noul CF. Toate bune și frumoase, nu? Ei bine, azi am primit un plic, de la onor instituția, care mi-a tipărit tot ce a trimis online și mi le-a trimis prin poștă. Bănuiesc că vreo 20 de lei din cei 75 au reprezentat taxele de poștă și de tipărire…
Da, situația nu mi-a provocat vreo pierdere, eventual cei câțiva lei plătiți în plus, dar nu înțeleg cum statul român este incapabil să se adapteze la un regim de lucru exclusiv digital, mai ales în astfel de situații minore. Unde mai pui că ar mai scădea din cheltuieli, din personal și din timpii de rezolvare!
Statul roman nu vrea sa se adapteze, nu ca nu poate. Pai..dacă s-ar adapta, Posta romana ar trebui sa dispară sau cel puțin sa fie restructurata la sânge. La fel, ar trebui sa dispară locuri pentru rude din primarii. Și dacă dam afara lucrători, la un moment dat trebuie sa dam afara și sefi….și uite asa, avem, dar nu avem….
Oricum..s-au făcut și progrese. Anaf cu spațiul privat virtual, egoismul, portalul celor de la CNPP, majoritatea primăriilor din orașele mari au soluții pentru plata impozitelor și depunere de acte online. Se mișcă lucrurile…din păcate nu unitar și fără viziune. Exact ca în România neschimbata…fiecare instituție „se descurca”
Status român NU se poate adapta, nu că nu se vrea.
Atâta timp cât pe la conducerea tuturor instituţiilor sunt numiţi tot felul de oameni fără nici o pregătire, analfabeţi, idioţi, puşi acolo doar pentru a semna atunci când este nevoie, nu se va putea face nici o schimbare în bine.
Aceasta digitalizare este departe de orice la noi. Si chiar daca iti faciliteaza acest lucru, suportul oferit in caz de probleme sau diferite situatii incerte este la pamant.
Asta a fost si experienta mea cu Ghiseul.ro cand am incercat sa platesc o amenda de parcare. Greseala mea a fost ca am inversat doua cifre legate de nr amenzii atunci cand am incercat sa platesc pe acest site si mi am dat seama dupa ce am platit, practic eu nu mi platisem amenda. Asa ca am zis sa contactez echipa de suport Ghiseul.ro pt a explica situatia. SURPRIZA, 50 de apeluri mai tarziu si ore de asteptat in telefon ca cineva sa imi raspunda, nu a raspuns absolut nimeni… Am platit amenda din nou, cu datele corecte, si pe urma am ajuns sa sun pe la primariile de sector, la diferite departamente (pt ca ei sunt ca gaina fara cap si te trimit de la un departament la altul pt ca habar nu au cum sa rezolve anumite probleme) pentru a explica situatia si a mi inapoia banii pe amenda platita gresit. Intr un final am crezut ca am lamurit situatia, mi am primit banii pe amenda platita gresit dupa cateva saptamani de convorbiri cu cei de la primarie si am fost asigurat ca totul este ok.
SURPRIZA totul nu era ok si m am trezit dupa vreun an ca sunt sunat de primarii si cine mai stie ce, ca banii, ca amenda ca nu stiu ce nu le convenea lor. Practic ei au continuat sa ma sune si sa insiste ca de ce au fost nevoiti sa imi restituie ei fabuloasa suma de 150 lei, asta dupa ce le am trimis de vreo 5 ori extrasul de cont si dovezile de plata (cea corecta si cea gresita). As fi vrut sa vad aceasta indarjire si determinare a statului roman si cand au oamenii nevoie de ei nu doar cand se simt ei „furati”.
Sfat: daca folositi Ghiseul.ro fiti siguri ca ati completat toate datele corect alfel va asteapta o lunga perioada de nervi, cel putin asta a fost cazul meu.
Sunt si eu la stadiu de schimbare Carte de Identitate, deja expirata si m-am dus ca tot omu la Politie sa o inlocuiesc.
Si am aflat cu mirare (cu placere in prima faza) ca e doar cu rezervare online (Bucuresti, Sector 3)
O tantica de la ghiseu mi-a explicat ca DOAR cu programare online se face, DAR o sa ia si cativa printre picaturi … pai e DOAR cu programare sau si fara …
Oricum, am zis ca poate am noroc si imi fac programare in aceeasi zi, desi era coada de ziceai ca se da ceva gratis.
Din nefericire, prima zi disponibila a fost peste vreo … 2 saptamani … acum vad ca s-a lungit la 3 saptamani, daca e o urgenta si trebuie sa pleci in UE si nu ai pasaport, iar Cartea de Identitate iti expira in curand ce faci?
Ce naiba pazesc astia?! Sa mai puna inca o tantica daca cererea e asa de mare. O sa ajungem sa facem rezervare cu un an inainte … ca la munte de Revelion.
Asta e frectie la picior de lemn cu programarea online.
Nu zic ca nu e un pas inainte, dar trebuiau sa o faca cu adevarat pana la capat … sa iti incarci toate documentele necesare si doar sa te duci sa iti faca poza si imediat dupa sa iti dea si „Boletinu”
Dar n-ai sa vezi la noi asa ceva, noi ne facem DOAR ca incercam sa ne „digitalizam” si tot cu degetu scriem.
Ca trebuie sa manance si gura lor ceva si daca digitalizam totul, angajatii (rudele) ce or sa mai faca?!
Trebuie sa ii dam afara sau sa le facem reconversie profesionala si angajatii preistorici cum or sa invete sa lucreze cu calculatorul daca toata viata lor au scris in caiet?
Eu ma intreb cum reusesc „militienii” aia burtosi sa treaca testele fizice in fiecare an?
Se dau in fiecare an nu? Sau au fost scoase? Sau se dau doar pe hartie?
Intreb si eu! … pentru un prieten
Si in plus mi-au cerut si certificat verde … mi se pare cam ciudat.
Adica daca nu am (nu ca nu as avea) … nu pot sa imi fac boletinu?!
Bineînțeles că nu. Statul se vrea stăpân și consideră că are dreptul să-ți administreze medicamente contra voinței tale.