Dacă tot ne-a povestit Alex cât costă noile modele de iPhone, m-am gândit că se potrivește o nouă opinie nepopulară. Bine, pentru unii va fi populară, dar asta este denumită seria. 🙂
Îmi aduc aminte că articolul meu despre trecerea la iOS a stârnit multe controverse. Între noi fie vorba, deși înțeleg nevoie de a-ți exprima opinia personală, nu prea văd cum îți poți aroga dreptul de a explica cuiva cum trebuia să își cheltuie banii. 🙂 Dar asta e o altă discuție…
Revenind la subiect, pentru că am decis ca următorul meu telefon, după acest iPhone 13 Pro Max va fi tot unul de la Apple, am tot urmărit ce modele a lansat între timp. Cum noua gama 15 a ajuns pe piață recent, iar bateria de la telefonul meu este deja la 89% capacitate, am analizat și mai atent dacă nu merită o achiziție acum, cât aș mai putea recupera ceva din investiția mea inițială. Mai jos vă voi povesti de ce consider că o astfel de trecere nu este una justificată, excepție făcând cazurile în care v-ați stricat iremediabil telefonul vechi. :p
Dar, înainte de toate, să parcurgem diferențe majore dntre iPhone 15 Pro Max și iPhone 13 Pro Max:
- Muchii ușor mai subțiri
- Dynamic Island vs notch
- Rama de titan vs oțel inoxidabil
- Comutatorul Mute vs Action Switch
- A17 Pro vs A15
- Opțiunile pentru iPhone 15 Pro Max încep de la 256 GB vs 128 GB pentru 13 Pro Max
- Cameră foto principală de 48 MP îmbunătățită
- Un nou zoom optic de 5x
- USB tip C în loc de Lightning
Și acum, să trecem la lucru! Primul motiv este unul strict economic – la un service autorizat iPhone din Timișoara pot schimba bateria cu una nouă și originală cu doar 600 lei, iar tot procesul, cu inspecția telefonului, comanda către furnizor și montare, durează maxim o săptămână. Unde mai pui că nu mai trebuie să reinstalez un backup pentru a avea telefonul funcțional! Pe de altă parte, un iPhone 15 Pro Max, că tot la gama de vârf vreau să rămân, costă de 11 ori mai mult, este momentan la precomandă (deși ar putea ajunge la mine tot într-o săptămână, dacă se aliniază planetele) și nici nu are culoarea albastră care îmi place mie. În plus, nu mai rentează să îl comand din Germania, cum am făcut cu iPhone 13 Pro Max, pentru că și acolo apare la precomandă, iar costul e aproape la fel – 7199 RON la noi și 7211 RON (la cursul de schimb de azi), in Hanovra!
Al doilea motiv ține de performanță generală a telefonului. Dacă nu ai nevoie – iar eu nu am – de putere de procesare mai mare, de acel buton magic sau de Dynamic Island, actualul telefon nu se cere schimbat. Până acum fotografiile pe care le fac pentru mine sau pentru blog sunt la calitatea potrivită, pot deschide și rula toate aplicațiile sau jocurile din App Store, iOS 17 via fi disponibil și pentur mine, mă ajută ecosistemul – pentru că am un iPhone SE2 și de la lucru – și nici cablul de încărcare USB-C nu mă încântă în mod deosebit, pentru că am destule cabluri Lightning prin casă, de la telefoanele mele, cel al soției și de la un iPad mini pe care l-am avut.
Nu mă încântă în mod deosebit nici noul design sau noua construcție, pentru că nu mi-am scăpat telefonul pe jos ca să simt nevoia unei rame de titan în locul celei de aluminiu, iar notch-ul nu m-a deranjat nici când a apărut și îl hulea toată lumea. Dacă mă întrebați pe mine, mi se pare chiar mai ok decât camera de tip punch hole, iar comparat cu Dynamic Island nu mi se pare că este cu mult în urmă sau prea urât. În plus, singurul aspect pe care mi se pare că l-a adus ca îmbunătățire iPhone 15 Pro Max este la capitolul greutate – 19 grame în minus. Știu, poate nu vi se pare mare lucru, dar telefonul meu are 240 grame, deci nu este chiar pentru oricine. Chiar și mie mi se pare incomod după o anumită vreme, când citesc știrile tolănit pe canapea…
Ultimul motiv este și cel mai important – actualul telefon funcționează impecabil încă, cu excepția capacității mai scăzute a bateriei, după aproape doi ani de utilizare. Astfel că mi-a fost simplu să decid că mai pot aștepta una, ba chiar două generații până să fac pasul la un telefon nou. Bine, mai există o șansă mică prin care pot renunța la iOS pentru Andoid: un telefon pliabil de tip fold. Dar, despre asta, în alt articol.
Cei care sunteți în situația mea – adică aveți un iPhone din seria 13 sau 14 – ce planuri aveți?
Cele mai proaste telefoane sunt IPhone, baterie de 4000 mah, 6 Giga Ram, camera de 12,maxim 48 mp, se încarcă în 2ore și 48 minute, Huawei p 60 se încarcă în 25 minute, are 12,16 giga Ram, camera de 200 mp, baterie de 5000 mah și preț rezonabil, mai zic de Xiaomi 13 pro care este de 1000 ori mai bun ca iPhone 15..am avut iPhone 14 promax și l-am dat retur.. E rău și scump!
Probabil ca nu ai nici o baza pe ce spui despre baterie… un iphone 13 14 (nu max) cu 3000 baterie o sa tina mai mult ca aproape orice android flagship cu 5000…Strugurii sunt acri…
Tocmai am facut precomanda la Iphone 15 Pro Max , dar nu pt.rata de refresh . Valentin , in general e bine sa te abtii sa le spui altora ce sa faca .
120 hz eu zic ca merită.
Dar cum ne-a obișnuit Apple, asta se întâmplă doar pe verisunile Pro.
Daca ar fi sa-mi iau iPhone (si chiar ma uitam zilele astea de o oferta buna), as lua doar o versiune cu ecran de 120 hz.
Acum ceva timp am trecut de la Note 10+ (60hz) la S21 FE (120 hz).
Diferența la cursivitate este uriașă.
Note-ul zici ca e rabla pe langa FE
E pe naiba . Asta e o tampenie . Daca nu esti gamer unde este mai cursiv telefonul ? In meniu ? Sau cand citesti presa ? Am avut nspe telefoane cu ecran la 120 Hz si in afara ca iti haleste mai repede bateria nu te ajuta la mai nimic .
@Rqzvann
Cand favi scroll oriunde.
Pe 60hz se vede sacadat, lucru pe care nu il sesizezi daca nu ai folosit 120hz.
Eu n-as mai trece niciodată la 60hz, iar pt mine e criteriu obligatoriu la telefon nou.
Diferenta este uriasa! In acelasi timp pentru mine este inutila. Am fost foarte incantat timp de vreo 30 de minute cu scroll up and down dupa care mi-am dat seama ca de fapt cand citesc ceva nu ma ajuta la nimic 120 Hz. Doar daca e ceva video filmat asa.
Asa ca am setat 60 Hz si asa ramas de vreo 2 ani incoace. Deci practic am platit 120Hz degeaba 🙂
Cand faci scroll si nu vrei sa vezi ce apare pe ecran sau cum ? Tu realizezi ce spui ? Sacadat , pe bune ? Poate daca foloseste vreo pocnitoare . Diferenta la scroll intre 60 si 120 Hz este minima si inutila .
@Razvann
Ce agresiv esti.
Ramai tata la 13 si aia e.
A avea un iPhone nu e despre performanta. E despre imagine. Spune despre tine ca iti permiti sa dai multi bani pe un telefon.
Pe de alta parte. El este de 3 ori mai slab decat competitia si de 3 ori mai scump. Cu Alte cuvinte e un bussines foarte bun pentru producator ( produci ieftin si vinzi scump…) datorită brandului.
Eu am Iphone 13 Pro Max de la inceput si am 96%baterie. Sincer nici nu simt degradarea performantelor si am avut numai telefoane premium Samsung S20,21,22 ultra Android care nu tineau decat 6 ore la utilizare intensiva dar acesta tine cel putin o zi in aceleasi conditii de utilizare.
Boss , nu prea cred ca stii ce vorbesti . In lumea telefoanelor mobile intotdeauna Iphone a avut cele mai puternice chipseturi .
Competitia e cam la 3 ani în urma la viteza fata de un iphone . Nu prea ai ce comparatii sa faci ca nu prea ai cu ce.de restul ce sa mai zic ,OS ,camera,optimizare,autonomie toate sunt cu mult peste competiție.
ba omule … ultimul model de S Ultra si si ultimul model de IPhone tot timpul sunt la acelasi pret… S24 Ultra va fi tot in jur de 7000ron … deci cu ce arati faptul ca esti mai bogat daca ai iPhone? mai degraba, cel care crede asta, arata cat de prost, incult si inapoiat mintal e, pentru ca e un habarnist de doi bani 🙂
iar despre performanta, stai sa vedem competitia cu Snapdragon 8 Gen 3 🙂
la un chipset nu e vorba doar de performante, e vorba de tehnologie, economia bateriei etc.
uita-te la noul chipset de la Apple… au folosit un chip de usb 3.0 doar la pro si pro max… pe cand samsung-ul e de 3-4 ani pe usb 3.2 :)))
O mica precizare: 13 pro max are rama din otel inoxidabil, nu aluminiu. Sanatate si bucurii!
Așa e. Am modificat. Din viteza a apărut eroarea.
Eu am un 13 normal de vreo 2 ani si sunt foarte multumit de el , inainte am avut 11 si tot asa schimbate la aproximativ 2 generatii. Si asta incepand cu iphone 4. Diferentele sunt destul de notabile la 2 generatii. Acum astept sa imi ajunga 15 -le pe 22.pentru un utilizator de Iphone se vad diferentele . Pentru ceilalti cu Oppo sau huawey … nu am sa comentez nimic decat ca eu de cand am avut primul iphone nu am vazut nici un freeze . La restul sanatate
Si eu sunt in aceeasi situatie ca tine ca tot Iphone 13 pro (nu max) am dar faza e ca eu l-am luat la abonament pe 2 ani la Vodafone iar abonamentul expira in august anul viitor si practic chiar daca e mai bun 15 pro decat 13 pro pe care-l am acum nu se merita sa-mi iau 15 pro sau pro max cand imi expira abonamentul cu rata (anul viitor) cand peste o luna va aparea 16 pro sau pro max
Se pare ca multi nu ati avut titan in viata voastra ca sa spuneti „ca nu scap in viata mea telefonul pe jos sa am nevoie de titan”. Titanul chiar daca nu se „sparge” sau „rupe” el se zgarie in draci pentru e un metal moale deci la cazatura tot se va zgaria si va avea damage poate si mai mult si mai adanc ca otelul inoxidabil. Dar pana la urma nici otelul anterior nu se spargea la o cazatura pe beton si atunci nu poti veni sa spui ca ai nevoie de asa ceva pentru cazaturi devat daca esti complet habarnist. Singurul avantaj e greutatea. Atat!
Abia astept pe amaratii aia care o sa aiba marginile zgariate dupa o zi de purtat telefoanele in buzunar cu ceva monede crezand ca titanul e ceva metal invulnerabil.
De acord cu greutatea, am avut un Tissot T-Touch mai demult care avea curea din titan si nu-l simteam la mana. In schimb, duritatea vine din componenta aliajului. Ma indoiesc ca Apple cu reputatia lor au facut o carcasa la misto care sa se zgarie imediat. Timpul ne va confirma sau infirma asta.
Daca tu “abia astepti pe amaratii aia” care au bani de rame de titan sa li se zgarie, ce sa zic, :))))))) mai bine ma abtin 😉
Boss , ai scris doar tampenii . Titanul este un metal extrem de rezistent , mai rezistent decat otelul , dar este mai scump . Are doua avantaje , rezistenta si greutatea redusa . Eu sunt la al treilea ceas cu carcasa de titan si niciunul nu a suferit de zgarieturi . Titanul este un element chimic cu simbolul Ti și numărul atomic 22. Are o densitate mică și este un metal de tranziție dur, lucios și rezistent la coroziune (inclusiv față de apa de mare, apa regală și clor), cu o culoare argintie si extrem de rezistent la socuri mecanice . Nici vorba sa fie moale .
Eu o sa fac schimbul de la iph 12 pro max la 15 pro max. Principalul motiv pentru schimb este camera foto. Sunt pasionat de foto si sunt incantat de noua camera cu zoom periscopic
Cam atât e de performant procesorul de pe un iPhone:
https://youtu.be/dJAeR39B96A?t=3m32s
Să ai lag-ul ăsta și să declari că ai cea mai bună și șmecheră putere de procesare…
Mai e un filmulet, cu finala. Erai mai exhilinrat daca-l puneai direct pe ala.
Logic dictates..cel mai bun telefon nu e cel mai popular. Un prieten are iPhone 11, nu îl folosește la jocuri sau aplicații intense și pentru un user normal nu vad niciun avantaj, dacă ești fan Apple, sa schimbi cu altceva daca te tine bateria și totul e ok. La prețul unui iPhone 11, se merita pentru un telefon premium fata de variante mai noi, îl văd un best buy, cum ziceam, daca vrei neapărat iPhone, pitici pe creier