Subnotebook, minilaptop, umpc, ziceti-le cum vreti, tot acelasi lucru e.
Vroiam sa scriu acum despre Toshiba NB105 dar deja devine plictisitor. Acum cateva ore am scris despre netbook-ul de la Samsung mai avem MSI Wind, avem Dell Inspiron Mini 9, avem si unul de la ECS, unul de la Gigabyte, si Acer are, sa nu mai vorbim pionierul in domeniu ASUS Eee PC.
Nu avea rost sa va spun ca si netbookul de la Toshiba are 1 GB RAM, Intel Atom si LCD de 8.9″. Era previzibil. Din perspectiva unui jurnalist IT e motiv de bucurie ca poate sa mai adauge ceva nou in revista de luna viitoare. Din perspectiva unui blogger nisat pe IT si pasionat in acelasi timp de tehnologie parca nu mai e asa atractiv sa scrii in fiecare saptamana acelasi lucru. Am dreptate, nu?
In orice caz, nu e timpul sa ma plang. Pana la urma si Arena ITÂ poate face trafic scriind despre netbook-uri. Altundeva vreau sa ajung, iar ideea nu e trista deloc.
ASUS a adus pe piata Eee PC, dupa ideea OLPC si Intel Classmate PC – care, dealtfel, e construit tot dupa ideea OLPC dar nimeni nu recunoaste nimic. Eee PC a fost un boom pe piata notebook-urilor, majoritatea producatorilor de laptopuri sau componente electronice si-au concentrat atunci resursele pentru a dezvolta, la randul lor, un mini notebook. Ideea a prins. Au aparut ca ciupercile dupa ploaie.
Diversitatea creeaza concurenta. Concurenta creeaza preturile. Deja devine mai interesant, asa-i?
Acum nu mai trebuie decat sa fim lenesi si sa asteptam sa apara toate modelele si la noi pe piata pentru a le cumpara cu cateva zeci de euro mai scumpe SAU sa incepem sa cautam pe internet magazine online care vand mai multe modele de netbookuri. Asta daca dorim un netbook.
Concluzia? Ideea pornita de ASUS a prins iar acum oricine poate avea un laptop lite cu care sa navigheze pe internet din tren, metrou sau din varful muntelui. Piata in Romania este deschisa si incep sa apara tot mai multe modele de netbookuri si la noi insa trebuie sa vedem mai departe, internetul e mare si nu are doar site-uri .ro, sa cumperi din celalalt capat al lumii nu mai e o problema. Cea mai fericita parte a concluziei: preturile vor scadea, cred ca pe curand vom putea spera la un mini-laptop de 250 Euro.