Internetul, aceasta resursa aparent infinita de informatie, a devenit indispensabil pentru o mare majoritate dintre locuitorii acestei planete. Vrem sa ne documentam, facem un search pe Google. Vrem sa vedem un film, internetul e solutia. Muzica online? De ce nu? Comunicare gratuita, tot acolo. Daca tot ne este aproape indispensabil, nu ar merita sa fie declarat drept fundamental?
Aceasta intrebare si-au pus-o cei de la BBC si, drept urmare, au realizat un studiu pe tema aceasta. Este cunoscut faptul ca in Finlanda, Franta, Grecia si Estonia internetul a fost decretat drept civil. Oricare cetatean al tarii trebuie sa poata avea acces la internet. Mai mult, viteza de internet asigurata nu trebuie sa fie mai mica de 1 Mbps.
De aceea, BBC World Service a realizat un studiu pe un esantion de 27.000 de persoane pentru a afla parerea acestora despre internet. Studiul s-a realizat in 26 de tari si, pe scurt, rezultatul a fost surprinzator de optimist: 4 din 5 persoane considera ca internetul ar trebui sa fie un drept fundamental.
Cu toate ca multi dintre cei intervievati considera internetul util, unii, precum cei din Japonia, Coreea de Sud, Franta sau Germania, spun ca nu se simt in largul lor cand comunica pe internet. Mai mult, ei cred ca nu e sigura comunicarea prin internet.
Mai mult de jumatate dintre participantii la studiu au spus ca li se pare normal ca internetul sa fie controlat de catre tara in care traiesc. Cei care au impartasit cel mai puternic aceasta parere au fost cei din Coreea de Sud, Nigeria si Mexic. Pe partea opusa se afla locuitorii din China, Turcia si Pakistan care au fost mai putin de acord ca internetul sa fie controlat de catre guvern.
Ultimele cifre pe care vi le mai spun remarca faptul ca aproape 50% au spus ca internetul e cel mai bun loc de gasit informatii, peste 30% au spus ca e modalitate buna de interactiune si comunicare pe cand 12% au spus ca e o sursa de divertisment.
In fine, concluzia a fost ca internetul e bun sa-l ai, oriunde ai fi. Deci ar putea fi adoptat ca lege fundamentala. Oricum, Anglia doreste sa introduca aceasta lege pana in 2012, la fel si Franta. Ambii, insa, vor avea masuri drastice de reducere a vitezei si pedepsirii celor care incalca drepturile de autor. De parca ar fi prima data cand o dau de gard.