Credeati ca aceasta arma apartine filmelor si jocurilor SF? Ei bine nu. Compania americana General Atomics a reusit sa o aduca si in realitate. Care este principiul de foc? In loc de praf de pusca, Railgun-ul foloseste electromagnetism pentru a accelera proiectilul de-a lungul tevii tunului. Si spre deosebire de vechiul sistem de tras, unde acceleratia era aplicata la inceput, prin explozie, acum proiectilul este accelerat constant pana la parasirea tunului.
Versiunea actuala foloseste 8 MJ (megajoule) pentru furniza forta de accelerare. Astfel, un proiectil de 3.2 Kg poate zbura intre 200 si 250 mile marine (360 – 460 Km) in doar 6 minute. Viteza de lansare este Mach 7 (8575 Km/h). Comparativ, sistemul de foc cu praf de pusca avea o raza de aproximativ 15 mile marine (27.5 Km).
In afara de raza si viteza, acest nou sestem de tras are si alt avantaj: pretul. Ca performante este comparabil cu o racheta de croaziera Tomahawk, ce costa 1 milion $, insa are un pret de doar 1000$. Si este si mult mai sigur, nemai existand pericolul unei explozii accidentale a prafului de pusca.
Dupa cum v-ati dat seama din unitatile de masura folosite, Raigun-ul va fi implementat in prima faza la Marina Americana, pe distrugatoarele cele mai puternice, versiunea terestra fiind programata peste 13 ani.
General Atomics are un contract de 10 milioane $ pentru punerea la punct a acestei noi arme. Momentan la 8 MJ, Railgun-ul va primi in timp versiuni de 16, 32 si chiar 64 MJ.
de_ce a zis
Kkt, e nasol, daca scriu ceva rau de ei imi dau o bomba in cap direct din Marea Adriatica :))
Mucu' a zis
3,2 kg?? Vax! Ca sa faca pagube serioase ar trebui sa aiba sute de kg proiectilul, iar in cazul ala ar fi necesare energii uriase, eventual accesibile doar daca exista o mini-centrala atomoelectrica la bord (ceea ce deja se foloseste pe anumite nave). Oricum, precis dementii aia se gandesc sa combine arma asta cu niste focoase nucleare tactice. Daca se rezolva si sistemul de ghidare (piece of cake) o sa iasa ceva foarte simpatic.
AlexTRoopeR a zis
Sincer, vad acest Railgun ca urmatoare versiune de artilerie, deci ceva destul de des folosit (ca e si ieftin). Focoasene nucleare nu sunt folosite la asa ceva, si in general sunt interzise. Sunt doar cateva (mai multe) rachete nucleare pe stand by, insa cel mai probabil nu vor zbura. La moda acuma sunt loviturile de precizie (direct in pestera talibanului), iar un Railgun ar fi destul de eficient si ieftin pentru asta (decat sa alimenteze avionu, sa zboare pana acolo etc etc). Si 3.2 Kg probabil este un standard pentru munitia de distrugator.
Åžerban Constantin a zis
3.2kg este o greutatea proiectilului cu tot cu incarcatura aferenta (payload) ce poate consta in explozibil ce detoneaza fie la impact fie dupa un anumit interval de timp de la prima ciocnire cu obiectivul (proiectile penetrante, stiu, suna ciudat in romana).
Pare ok, singura problema este daca va fi la fel de precis ca modelele conventionale si durata de viata. In plus, conteaza si energia necesara accelerarii proiectilului deoarece in anumite aplicatii de artilerie mobila masa disponbilia este una minima, deci nu va fi loc pentru o mini centrala electrica.
AlexTRoopeR a zis
Tocmai din cauza asta intai o sa fie pe vapoare, var terestra intarziind 13 ani…
Piku a zis
Nu (cred) ca e facut sa distruga prin explozie. Totusi iese cu Mach 7 iar o sageata din asta trece printr-un tanc. Si cred ca s-au gandit inainte sa se stabileasca la 3.2Kg. Oricum Railgun cred si eu ca va inlocui artileria actuala pentru ca este eficienta.
Genjuro a zis
railgun-ul a fost una dintre armele teoretice ale lui Hitler. Luftwaffe a dat comanda pe la sfarsitul razboiului pt crearea acestor arme cu scopul de a functiona ca arme antiaeriene.
ca si in cazul celorlalte arme cercetate de Reich, si aceasta a reprezentat o prada de razboi.
problemele cele mai mari cu railgun-urile sunt:
1. proiectilul are contact cu sinele si sudeaza deformand sinele.
2. sinele se incalzesc foarte puternic si se deformeaza.