ANCOM și ANRCETI au publicat astăzi Raportul comun privind roamingul bilateral între România și Republica Moldova în 2023. După creșterile spectaculoase din 2022, traficul de internet în roaming a continuat să înregistreze creșteri masive și în 2023, pe fondul reducerii prețului mediu plătit de utilizatori pentru acest serviciu.
Conform raportului, 1% din utilizatorii de comunicații mobile din România și, respectiv, 10% din cei din Republica Moldova au efectuat în total 6 milioane de zile de roaming în statul vecin în 2023. Profilul mediu de consum a înregistrat creșteri semnificative, după cum urmează:
- traficul de internet în roaming pentru utilizatorii din Republica Moldova în România a crescut cu 168%, ajungând la 1092 MB pe SIM, în timp ce utilizatorii din România în Republica Moldova au înregistrat o creștere de 47%, ajungând la 424 MB pe SIM.
- pentru telefonie, utilizatorii din Republica Moldova au efectuat și primit în medie 29,8 minute de apeluri, o creștere de 90% față de anul anterior, în timp ce utilizatorii din România au înregistrat o scădere de 8%, cu 18,6 minute de apeluri.
- durata medie a zilelor active de roaming a crescut cu 33% pentru utilizatorii din Republica Moldova, ajungând la 8,9 zile, și cu 13% pentru utilizatorii din România, ajungând la 9,5 zile.
- costul mediu al serviciilor de roaming a rămas constant pentru utilizatorii din Republica Moldova, la 1,6 euro fără TVA, în timp ce pentru utilizatorii din România a crescut cu 12%, ajungând la 11,5 euro fără TVA.
- numărul de cartele SIM unice în roaming a scăzut cu 5% pentru utilizatorii din Republica Moldova, ajungând la 450.000, și a crescut cu 35% pentru utilizatorii din România, ajungând la 212.000.
- traficul mediu zilnic de internet în roaming în România al utilizatorilor din Republica Moldova s-a dublat în 2023, ajungând la aproape de trei ori mai mult față de traficul de internet în roaming în Republica Moldova al utilizatorilor din România, care au plătit în medie aproape 1 euro pentru fiecare 45 MB consumați zilnic.
Dezvoltarea serviciilor de roaming bilateral în 2023 a fost alimentată de creșterea cu 5% a numărului de utilizatori în roaming, creșterea cu 33% a duratei roamingului și creșterea intensității consumului de servicii în roaming.
Acordul privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între România și Republica Moldova a fost semnat pe 11 februarie 2022 și a intrat în vigoare pe 25 martie 2022. Acordul urmărește să creeze un cadru de colaborare între cele două state pentru reducerea sustenabilă a tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional: voce, SMS și date, precum și a celor de apeluri internaționale.
Mai multe informații despre roamingul cu Republica Moldova, aici. Raportul integral privind evoluția serviciilor de roaming între România și Moldova în anul 2023 este disponibil online.
Lasa un comentariu!