Comisia Europeană continuă să fie un adevărat ghimpe în coasta marilor companii tech prin susținerea accesului deschis.
De-a lungul timpului, autoritățile de reglementare din UE au tras la răspundere unele dintre cele mai mari companii din lume pentru practicile lor anti-concurențiale, aducând beneficii consumatorilor. Actul privind piețele digitale (DMA) a avut un impact semnificativ, influențând totul, de la magazinele de aplicații până la rezultatele căutărilor online.
Una dintre schimbările pe care Apple a trebuit să le implementeze din cauza DMA este deschiderea funcționalității NFC de tip „tap-to-pay” pe iPhone pentru portofelele terților, astfel încât utilizatorii să nu fie obligați să folosească Apple Pay. Astăzi, Comisia Europeană a anunțat că a acceptat angajamentele revizuite ale Apple pentru a răspunde îngrijorărilor Comisiei, transformându-le într-un acord obligatoriu.
Apple a fost deja de acord cu multe dintre punctele majore ale acestui aranjament. Conform raportului de luna trecută, părea că Apple va satisface cerințele Comisiei Europene privind deschiderea plăților NFC. În declarația sa de astăzi, Comisia Europeană a dezvăluit câteva puncte suplimentare pe care Apple le-a acceptat pentru a satisface preocupările părților afectate. Acestea includ concesii precum permiterea utilizatorilor să seteze cu ușurință carduri de plată implicite, eliminarea unor cerințe de licențiere și permiterea dezvoltatorilor să creeze și să promoveze soluții de portofel către alte părți.
Este sigur și convenabil să plătești cu telefonul. Apple s-a angajat să permită rivalilor accesul la tehnologia de tip ‘tap and go’ a iPhone-urilor. Decizia de astăzi face ca angajamentele Apple să fie obligatorii. Aceasta deschide concurența în acest sector crucial, împiedicând Apple să excludă alte portofele mobile din ecosistemul iPhone. De acum înainte, concurenții vor putea să concureze efectiv cu Apple Pay pentru plăți mobile cu iPhone în magazine. Astfel, consumatorii vor avea o gamă mai largă de portofele mobile sigure și inovatoare din care să aleagă. (Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene)
Desigur, aceasta este doar o bătălie în războiul Comisiei Europene împotriva practicilor anti-concurențiale, și nu există semne că aceasta va renunța prea curând. Dimpotrivă, anul 2024 a adus o Europă mai hotărâtă să lupte împotriva furnizorilor de servicii esențiale precum Apple și Google, mai ales după termenul limită din martie pentru conformarea la DMA. Apple pare să fi cedat în mare parte în fața Comisiei Europene de această dată, dar ar putea să-și păstreze energia pentru viitoarele confruntări.
Sursa: androidauthority.com
Lasa un comentariu!