In ciuda lansarii netbook-urilor care sa ocupe segmentul low end al laptop-urilor, intr-o incercare de a le opri ieftinirea continua, notebook-urile au continuat sa devina din ce in ce mai accesibile. Configuratiile variaza destul de mult, insa un sistem decent si suficient este doar putin mai scump ca un desktop ceva mai rasarit.
Si cum majoritatea dintre noi folosesc notebook-ul doar pentru browsing, filme, muzica si office, aceste modele low end sunt exact ce trebuie. Nu prea are rost sa dam banii pe o placa video mai performanta daca nu ne jucam mai mult decat joculetele de Windows, sau daca avem un desktop performant acasa unde sa ne putem desfasura.
Nu trebuie sa cheltuim in plus pentru un procesor de ultima generatie, cu frecventa cat mai mare. Orice dual core ne va satisface pe deplin cerintele. Iar daca este si Core 2 Duo, cu atat mai bine! Si asa este cam greu sa mai gasim azi laptop-uri single core. Sa nu mai spun ca o placa video integrata si un procesor mai cuminti vor prelungi durata de functionare pe baterie.
Nici RAM-ul nu mai este o problema, majoritatea sistemelor venind cu 1 sau 2 GB la bord. Doar HDD-ul mai este un factor in aceasta lume a portabilitatii. Insa nici aici nu suntem prea limitati. Minimul este pe la 120 GB, si putem oricand si fara prea mare bataie de cap sa adaugam un HDD extern.
Si dimensiunile si rezolutia display-ului mai conteaza. Aici discutia este insa ceva mai lunga . In lumea notebook-urilor e bine si mic si mare. Si cum dimensiunile laptop-ului sunt date de display, totul se reduce la LCD.
Un notebook mic este mai usor, mai portabil, deci mai scump. Unul mare ofera configuratii mai bune, performante sportite, spatiu de desfasurare extins, deci iar este mai scump. Punctul de inflexiune este o diagonala de 15.4†(39.1 cm).
Aceste modele sunt pe moment cele mai ieftine. Si atunci care este rezolutia potrivita? Daca ne gandim putin, ne dam seama ca minimul oferit, de 1280*800 pixeli este optim. Mai mult si ar fi prea mici icoanele, scrisul abia s-ar vedea etc. Aceasta rezolutie este aleasa de producatori si dintr-un alt motiv: este suficienta pentru a reda filmele in format HD la 720p (1280*720 pixeli).
Si pe la cat ajung astfel de notebook-uri? Undeva sub 2000 lei, in functie de configuratia exacta, de marca, de magazin, si nu in ultimul rand de fluctuatia € si $. Dar sa vedem cateva modele in amanunt. Primul este un X51RL, notebook din gama Portability de la Asus.
– Display: 15.4†(39.1 cm)
– Rezolutie: 1280*800 pixeli
– Procesor: Intel Core 2 Duo T5450 (2 MB L2)
– Frecventa Procesor: 1.66 GHz
– Frecventa FSB: 666 Mhz
– Memorie: 1 GB DDR2 666 MHz
– HDD: 120 GB
– Tip HDD: 5400 rpm SATA
– Video: ATI Mobility Radeon X1100 IGP
– Unitate optica: DVD-RW Dual Layer
– Sunet: Intel HD Azalia Audio
– Wi-Fi: 802.11b/g
– Porturi: 4 USB 2.0, VGA, modem, LAN 10/100, mike in, headphones out
– Baterie: Li-Ion 6 celule 4400 mAh
– Sistem de operare: FreeDOS / Linux
– Dimensiuni: 365*264*36 mm
– Greutate: 2.8 Kg
– Garantie: 24 luni
– Altele: 4-in-1 Card Reader, TouchPad, PCMCIA, boxe stereo, geanta, mouse
– Pret aproximativ: 1850 lei
Design-ul acestui notebook Asus este cat se poate de simplu si functional. Combinatia de argintiu cu negru este sobra si eleganta. In rest nu iese cu nimic din comun. Iar materialele folosite sunt destul de bune. Singurele taste suplimentare sunt situate deasupra tastaturii, la mijlocul notebook-ului. De aici putem activa si dezactiva conectivitatea wireless.
Procesorul ales de Asus pentru acest laptop, T5450, este printre cele mai slabe Core 2 Duo-uri mobile. Cu nucleu Merom 2M pe 65 nm, acesta consuma destul de mult pentru un procesor mobil, 35 W, in ciuda frecventei de doar 1.66 GHz. Insa, cum am mai spus, acest CPU este arhisuficient pentru browsing, muzica, filme si aplicatii office.
RAM-ul, de 1 GB, poate fi extins pana la 2 GB fara prea multe batai de cap. Un modul SODIMM de 1 GB la 666 MHz costa doar 50 de lei. Dar si cu 1 GB ar trebui sa se descurce atat sub Windows XP, cat si sub Vista.
GPU-ul integrat este destul de vechi, deci nu va asteptati sa jucati ceva. X1100 urmeaza IGP-ului M200, fiind un derivat de X300, care la randul sau era construit de la batranul Radeon 9600. Ne putem da seama de asta si din faptul ca stie doar DirectX 9b, si are 4 Pixel Shaders is 2 Vertex Shaders, neunificate.
Macar decodeaza hardware orice film. Iar Asus si AMD / ATI ne asigura ca este complet compatibil Vista. Este realizat intr-un proces tehnologic de 110 nm (actualele GPU-uri de la ATI fiind pe 55 nm), si are frecventa de 300 MHz. Pentru o referinta a performantei unui X1100 puteti intra aici. Pe scurt se situeaza undeva intre Intel GMA 900 si 950.
Dar ce mai pierde la capitolul IGP mai recupereaza LCD-ul, gratie tehnologiei Splendid. Aceasta ajusteaza in timp real proprietatile monitorului (contrast, luminozitate), pentru a conferi imaginii cel mai bun aspect. Culorile sunt mai vii, mai aproape de realitate. Unghiurile de vizibilitate cam lasa de dorit, dar pana la urma nu se deosebesc de cele ale oricarui alt notebook entry level.
HDD-ul este putin cam mic pentru ziua de azi. Este singura componenta din notebook-uri care a cam stagnat ca adoptabilitate, in ciuda lansarii de modele noi si incapatoare. Dar nu asa multi dintre noi sunt dependenti de capacitatea HDD-ului unui laptop. Fie au alt PC in casa, fie un HDD extern, fie folosesc DVD-uri (ca tot avem DVD-RW la dispozitie).
Se remarca si lipsa perifericelor. In afara de card reader nu mai avem ceva. Dar trebuie sa ne gandim si la ce vrea acest notebook sa ofere: minimul necesar, la un pret cat mai bun.
Nici sistem de operare licentiat nu avem (adica Windows). Asta ar putea sa descurajeze pe multi. Insa eu consider acest fapt o mai mare libertate in a alege OS-ul preferat, Asus fiind “nevoit†sa includa driver-e pentru toate sistemele de operare. Sau macar sa le faca disponibile pe site.
Bateria, cu cele sase celule si 4400 mAh, ar trebui sa tina undeva la o ora jumate in full load, sau spre doua ore jumate daca il menajam putin. Probabil si mai mult daca dezactivam toate functiile care nu ne sunt necesare si setam totul la minim.
Si cadou de la Asus, geanta de transport, si un mouse, pe cei ce nu sunt invatati cu touchpad-ul. Chiar neasteptat la cat de putin costa acest notebook.
Daca totusi doriti mai mult, la 200 de lei mai sus gasim modelul F5RL, tot de la Asus. Acesta face parte din seria Business, si reglementeaza doua dintre cele trei minus-uri ale X51RL: memoria RAM, dublata acum la 2 GB, si HDD-ul, dublat si acesta, la 250 GB. Dar sa vedem exact despre ce e vorba:
– Display: 15.4†(39.1 cm)
– Rezolutie: 1280*800 pixeli
– Procesor: Intel Core 2 Duo T5450 (2 MB L2)
– Frecventa Procesor: 1.66 GHz
– Frecventa FSB: 666 Mhz
– Memorie: 2 GB DDR2 666 MHz
– HDD: 250 GB
– Tip HDD: 5400 rpm SATA
– Video: ATI Mobility Radeon X1100 IGP
– Unitate optica: DVD-RW Dual Layer
– Sunet: Intel HD Azalia Audio
– Wi-Fi: 802.11b/g
– Porturi: 4 USB 2.0, VGA, modem, LAN 10/100, mike in, headphones out
– Baterie: Li-Ion 6 celule 4400 mAh
– Sistem de operare: FreeDOS / Linux
– Dimensiuni: 366*262*36 mm
– Greutate: 2.5 Kg
– Garantie: 24 luni
– Altele: 4-in-1 Card Reader, TouchPad, PCMCIA, boxe stereo, webcam 1.3 MP rotativ, Bluetooth, geanta, mouse
– Pret aproximativ: 2050 lei
Avem acelasi procesor Intel Core 2 Duo T5450, acelasi IGP Radeon X1100 (singurul punct mai slab ramas), si un display lucios similar. De RAM si HDD v-am vorbit deja. Cu o singura mentiune: acum memoria maxima posibila este de 4 GB.
Alte schimbari binevenite se remarca la periferice si conectivitate. F5RL include un webcam cu senzor CMOS de 1.3 MP, care se poate roti 240º in jurul axei principale si integreaza si microfon, si conectivitate Bluetooth.
O alta veste buna este ca aceste modificari nu influenteaza semnificativ durata de functionare pe baterie fata de X51RL. Doar daca tinem Bluetooth-ul permanent pornit vom reusi sa scadem vizibil autonimia.
Design-ul este foarte asemanator. Tot pe negru cu argintiu. Se remarca webcam-ul de sus, si ceva mai mult stil. Iar tastele suplimentare, ceva mai elegante, au fost mutate spre stanga. Cele doua boxe stereo integrate sunt sub partea din fata a notebook-ului, si sunt mai puternice decat ne-am astepta.
Deci merita diferenta de 200 de lei fata de X51RL? Eu as spune ca da. In principal datorita RAM-ului si a HDD-ului. Si de ce nu si a greutatii ceva mai mici, sau a webcam-ului integrat. Cu siguranta va va multumi un timp mai lung.
In concluzie, Asus X51RL si F5RL sunt doua notebook-uri low end foarte potrivite in mediu office si multimedia, al caror principal atuu este pretul. Si pentru cei mai putin interesati de performanta sunt printre cele mai bune alegeri posibile.
Acest articol a fost scris pentru etapa a 18-a a concursului SuperBlog 2008 organizat de PCNews.