E greu sa-i spui „nu” acestui monitor de 32 inch, UHD, echipat cu panou mini-LED.
In timp ce piata face tranzitia spre monitoare OLED, BenQ propune varianta mini-LED pentru gaming.
EX321UX foloseste un panou de tip IPS, iar tehnologia de iluminare de fundal este Mini-LED cu 1152 de zone. Utilizarea unui numar mult mai mare de LED-uri comparativ cu un monitor LED clasic permite crearea unor zone de atenuare locala mai bune, permitand astfel monitoarelor Mini-LED sa ofere o luminozitate mai buna, un contrast mai bun si un negru mai profund. Zonele de atenuare locala permit luminii de fundal sa ilumineze zone mai mici si nu intregul ecran. Atunci cand iluminarea de fundal din spatele zonelor mai intunecate se opreste, se creeaza un negru mult mai bogat comparativ cu monitoarele standard. Tehnologia Mini-LED ajuta la reproducerea exacta a culorilor, a unui contrast ridicat si o luminozitate mai buna.
Un ecran OLED pe de alta parte produce culoare si lumina din interiorul fiecarui pixel, in timp ce un ecran LED este iluminat din spate. De asemenea, are un consum mai scazut, unghiuri de vizibilitate foarte bune si culori extraordinare.
Revenind la EX321UX si mini-LED, acesta a primit un refresh pe partea de design comparativ cu modelele din gama Mobiuz 2023. Este in continuare in 2 culori: alb si negru si pastreaza un aspect minimalist si elegant. Permite reglari suficient de bune pentru ajustare pe birou si este insotit de o telecomanda. Conform BenQ, carcasa este realizata 85% din materiale reciclate dupa consum. Rama ecranului este discreta si constructia este de cea mai inalta calitate. Porturile sunt asezate orizontal fiind din punctul meu de vedere mai accesibile.
Acestea sunt de ultima generatie si gandite pentru a fi utilizat in combinatie cu orice: desktop, laptop, console de gaming sau chiar telefonul mobil. Sunt prezente 2 porturi HDMI 2.1, 1 port HDMI 2.1 eARC care nu va compromite calitatea sunetului, 1 DisplayPort 2.1. Este prezent un port USB C cu Power Delivery 65W si Thunderbolt 3, alaturi de un port USB tip C 3.2 upstream si unul downstream care ofera si incarcare la 7.5W. Porturile USB tip A sunt 3 la numar, toate downstream si incarcare la 4.5W.
Este primul monitor cu tehnologie eArc de la BenQ. Aceasta permite sunet de calitate pana la 7.1 canale si vine cu DAC incorporat, astfel ca si daca veti opta pentru casti calitatea audio nu va fi compromisa.
Unul din avantajele tehnologiei Mini-LED o reprezinta luminozitatea, iar Mobiuz EX321UX este certificat Display HDR 1000. Este unul dintre cele mai luminoase monitoare disponibile pe piata, iar cum ii sta bine oricarui hardware modern, software-ul joaca un rol important in obtinerea unei imagini perfecte.
In primul rand avem Gamer – Experienced Colors, unde imaginea ofera calibrare specifica pentru tematica jocului precum Fantasy, Sci-fi sau Realistic. AI Shadow Phage ajusteaza contrastul cu ajutorul inteligentei artificiale, prin citirea si recalcularea continutului cu ajutorul AI. PixSoul Engine se ocupa de calibrarea si optimizarea culorilor.
Tehnologiile Flicker-Free, Low Blue Light sau KVM pentru a utiliza un singur set de periferice cu mai multe PC-uri sunt si ele prezente. Este calibrat out-of-the box.
Am fost surprins de faptul ca BenQ a optat sa nu integreze difuzoare in acest monitor si nici lumini RGB, pe fratele de cum 2 ani – EX3210U fiind prezente. In acelasi timp si regret decizia: EX3210U a fost singurul monitor care avea un sunet demn de a fi folosit in gaming dintre toate monitoarele pe care le-am testat/folosit pana acum.
Meniul OSD a fost la randul sau reimprospatat si este usor de navigat si folosit atat cu butonul tip joystick aflat la baza monitorului cat si cu telecomanda.
Bineinteles, locul unde acest monitor este asteptat sa straluceasca este in jocuri. Cu diagonala generoasa si un aspect ratio standard, rezolutia UHD 3840×2160 alaturi de rata de reimprospatare de 144Hz si toate tehnologiile mentionate mai sus la bord, acesta este un partener ideal atat pentru un sistem desktop cat si pentru o consola de la PS5/PS 5 Pro, Xbox Series S|X pana la Nintendo Switch, Steam Deck sau telefon mobil.
Eu sunt adeptul primei optiuni si cu un RTX 3070 mi-a fost aproape imposibil sa joc titluri de ultima generatie in UHD, asa ca la unele am fost nevoit sa scad rezolutia la 1440p. Cu ultimul expansion pentru Alan Wake 2 lansat, cu puternic accent pe lumini, umbre si in general pe factorul dark, acesta a fost un titlu esential de testat pe acest monitor. Am incarcat putina nostalgie cu Ryse: Son of Rome pe care am vrut sa-l vad in UHD si am jucat cateva ore de The Crew 2, alt titlu nativ UHD fara upscaling.
Am incheiat sesiunea de gaming alaturi de acesta cu Diablo IV si cel mai recent patch lansat odata cu Vessel of Hatred.
Ce concluzii pot trage la final fara a fi masurat nici un parametru al acestui monitor si bazandu-ma doar pe „what you see is what you get”?
Mobiuz EX321UX este un monitor de gaming impecabil dotat cu tehnologii de top si cu o imagine impresionanta. Are insa un calcai al lui Ahile care e foarte important pentru majoritatea consumatorilor: pretul. Chiar daca faci parte din categoria care va plati pretul premium – acesta costa 7000RON. Daca ai un asemenea buget, vei observa ca iti permiti practic orice monitor de pe piata si aici intra si gama OLED. Bineinteles, la monitoarele OLED inca exista discutia de screen-burn-in, motiv pentru care multi inca ezita. La aceasta suma insa pe langa calitatea imaginii care este in sectorul de top, preferintele spre un anumit brand, partea de conectivitate sau aspect-ratio-ul conteaza foarte mult. E un monitor pentru entuziasti, iar cei care il vor alege nu vor fi dezamagiti si se vor bucura de el mult timp.
Lasa un comentariu!