Acum aproape un an va spuneam ca un grup de cercetatori de la Centrul Medical Whitehead din Massachusetts reuseau performanta de a transforma celulele epiteliale de la un cobai in celule stem.
Aceasta izbanda a fost egalata si intrecuta la UCLA (University of California, Los Angeles). Aici s-au reprogramat celule epiteliale de la un soarece, conferindu-le functii de celule stem. Noile celule au fost denumite celule stem pluripotente induse.
Insa cercetatorii de la UCLA au transformat mai departe aceste celule in trei tipuri distincte de celule cardio-vasculare (miocite, celule musculare netede vasculare si celule endoteliale), perfect functionale, cu ajutorul carora ar putea fi tratate afectiuni ca infarctul miocardic, insuficienta cardiaca, ateroscleroza si complicatiile sale si nu numai.
Teoretic, celule stem pluripotente induse se pot transforma in aproximativ 220 de tipuri celulare diferite, in functie de marker-ul proteic folosit ca substrat. Aceste celule stem pluripotente induse ar putea inlocui celulele stem veritabile, care se pot recolta numai de la embrioni clonati ai indivizilor respectivi, procedura destul de complicata si inca neacceptata din punct de vedere etic. Se asteapta cu nerabdare primele aplicatii umane.