China este pe cale să facă un salt major în tehnologia de conducere autonomă.
În acest an, 15 milioane de vehicule electrice noi vor veni echipate cu funcții de conducere autonomă de nivel 2 (L2), chiar și modelele mai accesibile, sub 100.000 de yuani (aproximativ 13.914 USD), vor include acum funcții de auto-conducere de bază. Creșterea rapidă este alimentată de scăderea costului sistemelor avansate de asistență a șoferului (ADAS), care fac tehnologia mai accesibilă consumatorilor de zi cu zi.
Până în 2025, două din trei mașini noi din China vor avea funcții L2 sau mai avansate de autonomie. Sistemele L2 pot controla volanul, accelerația și frânarea, dar necesită supravegherea șoferului. Funcțiile mai avansate L3+ care permit conducerea fără mâini în anumite condiții sunt în expansiune, deși automatizarea completă (L4 și L5) este încă în dezvoltare.
Industria auto din China continuă să crească, cu 22,9 milioane de vehicule livrate în 2024, ceea ce reprezintă o creștere de 5,5% față de anul anterior. Adoptarea pe scară largă a tehnologiei de auto-conducere va schimba industria auto globală, iar camioanele autonome vor economisi companiilor chineze aproximativ 1,8 trilioane de yuani anual până în 2030.
Costul ADAS a scăzut la aproximativ 10.000 de yuani pe unitate, iar senzorii Lidar, esențiali pentru cartografierea împrejurimilor, au scăzut de la mii de dolari la doar 200 USD pe unitate în ultimii cinci ani. Pe măsură ce tehnologia devine mai accesibilă, tot mai mulți producători de automobile integrează funcții de auto-conducere în vehiculele lor.
În ciuda faptului că Tesla rămâne lider global în tehnologia de auto-conducere, aceasta se confruntă cu provocări în China, unde competiția din partea producătorilor locali de EV-uri, cum ar fi BYD, este tot mai acerbă. Un război global al prețurilor pentru vehicule electrice a afectat marjele de profit ale Tesla, iar veniturile din Q4 au fost sub așteptări.
Principala provocare a Tesla în China sunt restricțiile de reglementare. China nu permite Tesla să transfere videoclipuri de instruire pentru auto-conducere în afaceri externe, iar legile SUA restricționează instruirea AI în China, încetinind progresul Full Self-Driving (FSD) al companiei în țară.
În ciuda acestor provocări, Tesla își continuă eforturile de auto-conducere în alte locații, având în vedere planuri de lansare a conducerii autonome nesupravegheate în Austin, Texas și în alte orașe din SUA până la sfârșitul anului 2025. Cu toate acestea, viitorul Tesla în China rămâne incert din cauza presiunilor economice și politice.
Am impresia că Europa doar are impresia că e avansată tehnologic, pe când China, Coreea de Sud și Japonia sunt mult înaintea Europei. Adică tac și fac.
Ar trebui însă sa merg sa vad daca într-adevăr este așa 🙂
Nu trebuie să mergi în China ca să te convingi. Sau, cel puțin, nu neapărat pentru asta. S-au convins deja unii dintre greii industriei. https://www.businessinsider.com/ford-ceo-cfo-left-shocked-after-chinese-ev-test-drive-2024-9.