Deși avem componente hardware extrem de performante – SSD-uri rapide, memorii RAM DDR5 și procesoare puternice – realitatea este că, pentru utilizatorul obișnuit, aceste îmbunătățiri par să nu facă o diferență notabilă în experiența de zi cu zi. Da, aceste upgrade-uri sunt cruciale pentru activități intensive precum editarea video sau randările 3D, însă în folosirea comună, pentru browsing, filme sau aplicații simple, viteza percepută nu pare să fie mult mai bună decât era acum câțiva ani.
Un exemplu clar este momentul când am trecut de la HDD la SSD. Diferența a fost uriașă! Timpii de boot au scăzut dramatic, și sistemul răspundea instant la comenzi. Însă astăzi, cu SSD-uri care ating viteze de până la 12.000 MB/s, față de 300 MB/s, diferența nu mai este atât de simțită.
De ce se întâmplă asta? Unul dintre motive poate fi software-ul. În ciuda hardware-ului incredibil, optimizarea software-ului nu ține întotdeauna pasul. Aplicațiile și sistemele de operare devin din ce în ce mai complexe și consumatoare de resurse. Timpii de bootare, care ar trebui să fie mai rapizi datorită SSD-urilor ultraperformante, nu s-au îmbunătățit considerabil. În plus, unele aplicații par mai lente sau se blochează frecvent.
Această problemă este mai evidentă pe desktop-uri și laptopuri, unde, deși performanțele în jocuri au crescut considerabil datorită plăcilor video puternice și tehnologiilor precum DLSS, pentru activitățile obișnuite nu vedem o diferență atât de mare. Deși hardware-ul continuă să avanseze cu pași mari, software-ul încă pare să fie un factor limitator în această ecuație.
Recent, am avut o experiență care mi-a confirmat și mai clar acest aspect. O rudă m-a rugat să verific de ce PC-ul ei nu mai funcționa bine. După ce am făcut puțină curățenie în sistem (care încă rula pe Windows 7), am fost surprins de cât de bine se mișca acel hardware vechi. Vorbim despre un procesor Intel Ivy Bridge din 2012, 8 GB RAM DDR3 și un SSD de 256 GB cu interfață SATA – un sistem vechi și modest, dar care după optimizare a bootat în mai puțin de 10 secunde. Nu m-am gândit pe moment să fac niște poze la el.
Ce m-a uimit cu adevărat a fost că acest sistem s-a dovedit mai rapid în deschiderea unor aplicații și chiar în timpul de bootare decât propriul meu PC, care este, teoretic, o „rachetă” în comparație: i5-12600K, 64 GB RAM DDR5 la 6000 MHz și un SSD Fury Renegade de 2 TB. Cu toate acestea, sistemul meu pornește în peste 20 de secunde.
Un Intel i5 din generația a 12-a este mult mai performant decât un i5 Ivy Bridge, având o arhitectură complet nouă, mai multe nuclee, frecvențe mai mari, și un suport tehnologic modern. Diferențele de performanță pot ajunge până la 200-300% în sarcini multi-thread și 50-70% în cele single-thread.
Această experiență m-a făcut să îmi pun întrebări legate de cât de mult influențează optimizarea software și curățenia în sistem performanța percepută. Deși hardware-ul modern ar trebui să facă totul mai rapid, pare că nu întotdeauna este așa în practică.
Majoritatea aplicațiilor de zi cu zi (browser, player video, Office) nu au nevoie de o putere de procesare semnificativă. Chiar și un procesor mai vechi, cum ar fi un Intel Ivy Bridge, poate gestiona fără probleme astfel de sarcini, mai ales dacă este susținut de un SSD. În acest caz, diferențele mari de performanță între procesoarele moderne și cele vechi nu sunt exploatate la maximum în aplicațiile obișnuite.
Sistemele de operare, în special Windows 10 și 11, sunt mai complexe și consumă mai multe resurse decât Windows 7, ceea ce poate explica de ce un sistem vechi cu Windows 7, poate părea mai rapid la anumite taskuri simple. Windows 7, fiind mai puțin solicitant, necesită mai puține resurse pentru a funcționa eficient, lăsând mai multă putere pentru aplicații. În schimb, sistemele moderne trebuie să gestioneze o mulțime de procese în fundal, ceea ce poate duce la o experiență mai lentă, chiar și pe hardware mai puternic.
Pentru sarcinile de bază, diferențele de viteză între deschiderea unui browser pe un procesor Ivy Bridge și pe un Alder Lake nu sunt suficient de mari pentru a fi percepute de utilizator. Dacă o aplicație se deschide în 1,5 secunde pe un sistem nou și în 2 secunde pe unul vechi, diferența este nesemnificativă pentru utilizatorul final. Acesta este un exemplu clasic de „diminishing returns” – când câștigurile de performanță devin mai puțin vizibile pe măsură ce hardware-ul avansează.
Diferențele uriașe între hardware-ul modern și cel vechi sunt evidente în taskurile solicitante, cum ar fi jocurile sau editarea video. Însă, pentru sarcini simple, performanța percepută este limitată de cât de mult pot aceste aplicații să beneficieze de hardware-ul puternic. De aceea, un PC vechi, cu un SSD nou și o bună întreținere, poate părea la fel de rapid ca un sistem modern pentru activități cotidiene.
Un exemplu relevant în această discuție este cazul unui prieten foarte bun. Prin 2012 folosea un router D-Link (era și atu nci vechi, mai mult de 100 lei nu a fost)cu internet de la Digi. Nu mai știu daca era internet de 1000 sau de 500. Acest router, care costa doar 200 de lei, oferea un semnal excelent, de la etajul 4 până la parter și în parcarea blocului. După ce a înlocuit D-Link-ul cu un router TP-Link de 2000 de lei, semnalul Wi-Fi chiar a devenit mai slab, viteza pe cablu este aceeasi, iar pe telefon vitezele sunt doar putin mai mari, insa nimic considerabil. Dar, noul router are enșpe mii de tehnologii, însă realitatea este complet alta. Sunt acele tehnologii utile?
În concluzie, deși hardware-ul modern aduce îmbunătățiri semnificative în performanță, eficiență și capacitate, întrebarea rămâne: este utilizat la capacitate maximă? Pentru utilizatorul obișnuit, diferențele de performanță nu sunt întotdeauna resimțite, iar uneori, sistemele mai vechi, pot părea mai rapide. Aceasta se datorează faptului că multe aplicații simple nu beneficiază de puterea procesorului sau de tehnologiile avansate, iar software-ul nu este întotdeauna optimizat pentru a exploata la maximum resursele hardware-ului modern. În plus, complexitatea sistemelor de operare și a aplicațiilor poate introduce o povară suplimentară, făcând ca, în unele cazuri, un sistem mai vechi să ofere o experiență de utilizare mai plăcută și mai eficientă. Astfel, este clar că, deși hardware-ul avansat este capabil să ofere performanțe impresionante, nu întotdeauna aceasta se traduce în îmbunătățiri percepute în utilizarea de zi cu zi.
Asta am observat și eu pe Windows 11. Indiferent de configurație, UI-ul e mai puturos – are des întârzieri și agață. Și da, parcă și aplicațiile simple se deschid mai greoi.
Când vorbim de software, chiar nu îl mai fac ca pe vremuri. Deși nu au introdus nimic cu adevărat revoluționar în ultimii 10 ani, OS-urile au acum mult mai multe buguri și se mișcă mai prost, iar asta e valabil și pe iOS, macOS și Android, nu doar pentru Windows.
Aveam un AMD x4 640 si apoi i5 3570K absolut intant era orice pe XP sau pe W7
apoi balaria de W10 si W11 sunt absolut imbecile explorerul raspunde de parca e pe un hdd de maxim 60MB/s chiar daca are un SSD de 500MB/s
Plus – W11 fortare sa ai SSD in loc de hdd ce este sigur facatura sa cumperi SSD
explicatile sunt puerile si indica intelegere de tip Cartel
SUPER ARTICOL !
BRAVO
Da, tehnologia a evoluat dar tre luate si niste cursuri sa inveti cum s-o folosesti, adica sa fii eficient, productiv si actualizat.
Degeaba ai sistem 2023 daca gandirea si modul tau de operare e din perioada W7
Unul dintre cele mai imbecile comentarii de aici de pana acum.
Mi-am format totusi o idee, ai citit dar nu ai priceput nimic – este un cuvant pentru asta. APP. – Daca venim la „cursul” tau , softul va deveni mai bun ? Banuiesc ca esti unul dintre cei cu tigara-n coltul gurii, care strica un SO si spun ca l-au „dres” ei.
Ai dreptate în ceea ce privește sistemele de operare care sunt consumatoare de resurse și sunt poate mai puțin optimizate, însă pe partea de routere wireless, problemă este alta. Dacă acum 15 ani în zona mea erau vreo 4 rețele wireless, acum sunt zeci. Și să vrei nu găsești o frecvență ( canal) liber, astfel că range-ul scade semnificativ, chiar și viteza.
Nici cu aplicatiile web nu mi rusine deloc.
Am pus chiar si linux pe sisteme ceva mai vechi (nivel 2015 ceva i5 cu 16gb ram +ssd) si cel mai comun exemplu – Facebook se misca extrem de prost indiferent de browserele si optimizarile folosite.
Parerea mea este ca a scazut calitatea programatorilor in ultimii 5 ani. A fost acest boom in industrie si a fost nevoie de foarte multi. Uneori am senzatia ca daca stiai ce e un if-else si un for loop, gata, erai angajat. Tot ce au scris acesti programatori in ultimii 5 ani sau mai mult, este slab calitativ.
Cealalta parte cred ca are legatura cu securitatea datelor. Mult mai multe metode de a proteja datele care necesita putere de calcul.
Acum ca stau sa ma gandesc imi dau seama cata dreptate ai. Ce diferenta era cand am pus primul ssd pe Win 7 pe un IvyBridge. Acum la 10 ani de la acel moment, am senzatia ca totul merge in cel mai bun caz la fel, daca nu cumva chiar putin mai incet.
Dar eu vad altfel problema. Sunt fortat sa bag bani in HW nou numai ca sa pot rula softul de azi cam la fel cum rula cel de acu 10-15 ani. Practic nu prea ai de ales, sigilur nu e neaparat nevoie de luat varful de gama.
Pe scurt omenirea este in plin regres. Civilizația constat ca s-a dezvoltat constant până în jurul anului 2000, după acest fatidic 2000 a continuat dezvoltarea din inertie, însă acum observ regres pe absolut toate fronturile.
tot ce s a intamplat a fost capitalismul
Capitalismul ăsta jegos care ne-a adus cel mai bun nivel de trai din istorie.
Am un Dell workstation cu i5 gen 8, 32 Gb 2666, ssd gen 3, RTX 1080 care ajunge la desktop in 8 secunde cu W11 24H2 si cu destule programe consumatoare de resurse,
Nu mai zic de racire ca e o amarata de carcasa proprietara cu 1 ventilator care cantareste +20 kg.
Problema e la tine, nu ti-ai pus intrebarea asta?
W11 zboara fata de W10 cu care a venit si la care am facut upgrade cu temeri
Sunt din ce in ce mai multi utilizatori de high tech care pur si simplu nu stiu sa foloseasca ce au in dotare pe cand mai exista si alti entuziasmati care scot maximul din mediocrul lor.
Mi-a raspuns un vizitator al sitului mai sus ca am un comentariu imbecil doar pt ca nu e de acord cu mine, dar nu a spus ca e fals si sa argumenteze de ce.
Asta e lumea in care traiesc unii, din pacate…
Doar pt ca ai S24U sau Iphone 16PM si nu stii sa umbli pe el nu inseamna ca ai dat mult si nu face treaba buna. Sunt tutoriale si video pe YouTube care te ajuta, tre doar sa vrei sa cauti si sa gasesti solutia la problemele tale.
Sau sa ceri ajutor. Simplu. Nimeni nu le stie pe toate
„In a world gone mad, the sane man by his very existence is a provocateur.
When I say what I believe to be true it’s provocative but I don’t provoke.”
Pune zahar pe gogoasa…
Doamne, cat poți bate câmpii! Deci suntem o nație de imbecili care pe zi ce trece ne pierdem mințile și nu mai știm să folosim calculatoarele și de asta merg aplicațiile din ce în ce mai încet. Înainte când aveam windows 7 știam să la folosim, și pe măsură ce trece timpul, uitam cum se face, iar ele se mișcă mai greu.
Te mai așteptăm și pentru alte comentarii pline de înțelepciune și har. Ar
De 2 zile ma lupt cu Win 11 24H2 ca sa acceseze QNAP-ul (https://thewindowsclub.blog/en/resolving-smb-signing-errors-for-nas-access-on-windows-11-24h2/).
Dupa variate incercari am dezactivat toate noutatile si semnaturile, revenind astfel la situatia anterioara fara niciun fel de securitate.
Nu stiu cat de rau am facut dar acum merge din nou, exact cum era inainte, asa ca stau si ma intreb, de ce a fost nevoie de schimbare?
Si ca sa fie clar, imi plac schimbarile si noutatile (vezi trecerea la 24H2) dar parca prea am devenit porcusor de Guineea.
Am zis ca Linux o fi mai breaz si am incercat, dar: „Xubuntu 20.04 does not boot properly, has many errors on boot” (http://askubuntu.com/questions/1409652/ddg#1409658)