Iată că Renault a mai anunțat o tură de detalii pentru Dacia Spring, practic făcându-i lansarea oficială. Livrările încep în primăvara lui 2021.
UPDATE: Se pare că în primăvară (2021) vor începe să apară pe străzi (nu știu dacă și în România) prin sistemul de ride-sharing Zity. Comenzile încep in vară iar livrările în showroom-uri prin toamnă.
Încă nu știm prețul, dar Renault spune că va fi cea mai ieftină mașină electrică din lume, însă probabil aceasta va fi între 15000 și 17000 Euro preț fără reduceri, ceea ce poate însemna un preț de 7000 – 8000 euro cu Rabla Plus.
Bateria lui Dacia Spring are 22.8 kWh, motorul are o putere de 44 cai putere și o autonomie de 225 km WLTP (mixt) sau 290 km WLTP urban.
Cu ocazia evenimentului de azi, Renault eWays, unde a fost anunțată Dacia Spring, am aflat și cum se va încărca aceasta: până la 7.4 kW pe curent alternativ și, opțional, 30 kW pe curent continuu. Toată lumea se aștepta să vedem încărcare de 22 kW pe curent alternativ, ceea ce ar fi fost perfect. Am vorbit mai multe despre asta într-un articol pe Electromobilitate.
Mașina va avea numeroase sisteme de siguranță: frânare automată, ABS, ESP, 6 airbag-uri, sistem SOS, faruri automate și altele.
Mai jos putem vedea pentru prima dată și interiorul lui Spring, unde observam actuala navigație (R-Link) de pe Dacia. Din păcate, se pare că nu va avea climă automată.
Dacia Spring va avea și o versiune dedicată car-sharing-ului dar și una pentru cargo, fără banchetă.
Mă gândesc serios dacă s-o iau sau nu. Parcă înclin spre da
Arata chiar foarte bine, design-ul reusit .
Dacia pare sa fi dat lovitura. Mi se pare un best buy si pentru companii cu asa pret dupa reducerea rabla si mai ales costul de exploatare redus.
Dar sunt curios cum se va descurca motorasul ala cu extra greutatea din baterii…
Masina o sa aiba in jur de o tona, deci cred ca se va descurca destul de bine.
Patruzeci si patru de cai putere? Adica 0 – 100 in cat timp?
Nu compara 1kg de pepeni cu 1kg de mure. Motorul electric are toti cei 44cp de la 0 la 100Km/h, adica tot cuplul este constant si livrat uniform.
Daca vrei poti compara cu un motor 1.6 de aprox 100cp pe benzina aspirat.
@Alin
P = T * rpm => 0 CP la 0 rpm.
Da, cuplul este constant pe o plaja larga de turatii si este nominalul la 0rpm.
@Radu
Bine, de la 1Km/h la 100Km/h.
Multumit?
(Eu ma refeream defapt de la momentul cand apesi pedala de acceleratie pana ajungi la viteza dorita, dar de comentat suntem buni)
Sunt curios ce a vrut Radu sa dovedeasca prin comentariul lui. 🙂
Darius, nu e nimic de dovedit.
Alin, raspunsul meu nu a intentionat nici sa jigneasca, nici sa dovedeasca ceva. Si pe acest site nu are importanta cat de multumit sunt eu.
Cred ca discutia ar trebui sa ramana despre masina asta si ca orice discutie e productiva daca se aduc argumente.
Fain. Eu zic ca se va vinde bine în Vestul Europei pentru ca e electrică și e ieftină. Success!
OK, masina buna de oras. Dar unde o parchezi? Ai prelungitor de 200 m daca stai la bloc? O incarci la cele 100 statii electrice din Bucuresti?
Cred ca e buna pentru cei care fac naveta zilnic 30-50 km si stau la casa.
Sunt mai multe solutii, numai sa ai cu cine.
1. incarcare la birou
2. prize de incarcare pe stalpii de iluminat
3. prize de incarcare pe peretele blocului
Toate se pot face si s-au facut, e nevoie doar de vointa.