Dioxidul de carbon (CO2) este unul dintre poluantii majori ai atmosferei terestre. Si desi se incearca reducerea productiei sale, tot se emana mult mai mult decat reusesc plantele sa epureze.
Una dintre solutiile imediate la aceasta problema ar fi stocarea dioxidului de carbon in subteran. Si in timp ce americanii sunt ocupati cu localizarea de caverne la mare adancime, germanii s-au apucat de treaba.
Astfel, in Brandenburg, Germania, suedezii de la Vattenfall au construit si inaugurat prima uzina de sechestrare a dioxidului de carbon. Aceasta fabrica, construita in decursul ultimilor doi ani pentru 97.4 milioane $, va pompa CO2 la 800 de metri adancime, intr-un strat poros de gresie.
Aici dioxidul de carbon ar trebui sa ramana intre 1000 si 10 000 de ani, gratie stratului de gips si argila care acopera gresia. Capacitatea exacta care poate fi pompata nu a fost calculata. Aceasta prima fabrica joaca si rol de experiment, fiind de o capacitate destul de mica. Germania intentioneaza sa deschida in viitorul apropiat o uzina similara, de zece ori mai mare si mai puternica, in apropierea orasului Cologne.