Pana in prezent, electrozii folositi in tratarea afectiunilor neurologice (ca boala Parkinson, atac vascular cerebral) erau rigizi, si dupa cateva luni nu isi mai faceau treaba. In parte pentru ca se rupeau, se miscau din loc, sau apasau pe tesutul nervos adiacent, perturbandu-l.
Insa totul ar putea lua sfarsit, datorita unui grup de cercetatori americani, care au conceput un material rigid ce devine flexibil la interiorul corpului nostru. Acest material este realizat din nanofibre de celuloza cu diametru de 25 nm recoltate din melci marini sesili, incastrate intr-un polimer.
Sub actiunea apei, acest material se inmoaie si devine de 1000 de ori mai flexibil. Iar la uscare se rigidizeaza la loc. Si cum in creierul nostru exista aproximativ 75% apa, eventualii electrozi din acest material s-ar putea adapta la tesutul cerebral, pastrandu-si proprietatile terapeutice mult mai mult timp.
Cercetatorii au fost inspirati de castravetele de mare in realizarea acestui material. Acest animal marin este moale in mod normal, insa cand se simte amenintat se intareste pentru a deveni impregnabil la eventuale atacuri.