Cei care sunteți deja obișnuiți cu seria Fotovoltaice Gratis, știți că mai publicăm pe aici articole pe tema energiei verzi. Darius a descris experiența lui cu programul în acest articol, iar eu, pe a mea, aici.
Pentru cei care nu știu, dar iubesc statisticile, România are peste 3.200 MW instalați în parcuri fotovoltaice, din care 1.630 MW în parcuri industriale și 1,61 MW în capacități ale prosumatorilor, conform datelor RPIA. Este interesant și îmbucurător că prosumatorii au ajuns aproape să egaleze capacitatea marilor parcuri fotovoltaice. Bine, asta dacă trecem peste problemele pe care le generează în sistem, dar astea pot fi rezolvate și prin investiții în infrastructură…
Sectorul fotovoltaic a cunoscut o dezvoltare rapidă la începutul anilor 2010, datorită schemei de certificate verzi. Însă, între 2016 și 2020, investițiile au stagnat din cauza incertitudinilor legislative. Din 2021, piața s-a revitalizat, iar în 2023 au fost adăugați 496 MW noi în rețea. Se estimează că vor fi adăugați 5 GW în parcuri și 3,5 GW de prosumatori, datorită noilor contracte pentru diferență și fondurilor PNRR și Fondului pentru Modernizare. Pentru a atinge obiectivele europene de 42,5% energie regenerabilă, România trebuie să ajungă la 11,1 GW fotovoltaici până în 2030. Partea bună este că programul guvernamental Casa Verde pare că va mai rula ceva vreme de acum încolo.
Pentru cei ca mine, interesați de granularitatea datelor, iată și distribuția capacităților fotovoltaice pe regiuni (nicio mirare că sud-vestul Olteniei, zona afectată și de seceta pedologică, este în top):
- Nord-Est: 27,2 MW (parcuri), 209,53 MW (prosumatori)
- Sud-Est: 77,5 MW (parcuri), 169,9 MW (prosumatori)
- Sud-Muntenia: 694,8 MW (parcuri), 238,59 MW (prosumatori)
- Sud-Vest Oltenia: 215,9 MW (parcuri), 174,99 MW (prosumatori)
- Vest: 92,8 MW (parcuri), 184,55 MW (prosumatori)
- Nord-Vest: 265,3 MW (parcuri), 239,76 MW (prosumatori)
- Centru: 194,3 MW (parcuri), 207,83 MW (prosumatori)
- București-Ilfov: 12,4 MW (parcuri), 192,89 MW (prosumatori)
Transelectrica a avertizat că investițiile în regenerabile pot afecta stabilitatea Sistemului Energetic Național din cauza impredictibilității. Totuși, patronatul fotovoltaic afirmă că noile capacități nu sunt o problemă reală pentru rețea, subliniind că toate lucrările de conectare sunt finanțate din fonduri proprii ale proiectelor. Au fost propuse mecanisme de garanții pentru conectare și actualizarea periodică a situației MW-urilor în dezvoltare, construcție și operare pentru a asigura transparența.
Sursa: economedia.ro
Cea mai tare chestie e sa ai fotovoltaice, niste baterii si o masina electrica cu care sa te deplasezi predominant in oras. Te doare la basca de toti durii de pe internet care te-njura ca esti hipster si sluga noului guvern. Extrem de amuzant 🙂
Exact! Nu mai esti sluga nimanui. Eu as fi curios cat ar costa curentul daca prosumatorii ar opri injectia in retele. Nu sa si consume, doar sa opreasca injectia. Romania acum vara cu tot soarele, importa ziua curent. Si totusi prosumatorii “dezechilibreaza” sistemul. Eu cred ca eolienele o fac. Acolo trebuiau baterii de stocare, sau la Transelectrica. Dar ei vor sa faca doar dispecerat, eventual cu 4-5 furnizori sa le fie simplu.
Intr-adevar, eolienele creaza cele mai mari probleme din cauza inconstantei cu care functioneaza. Inca nu s-au ajuns la solutii mai bune, undeva tot exista un compromis. Prosumatorii “destabilizeaza” reteaua in sensul ca infrastructura e relativ invechita si nu a fost proiectata cu asemenea cerinte la vremea aia.