Se dă următoarea situație: upgrade CPU, placă de bază și memorie RAM. Se poate utiliza sistemul de operare folosit până acum sau e nevoie de o instalare curată?
Nu aveam planificat upgrade anul acesta, dar având o oportunitate win-win am zis să profit de ea. Astfel, am făcut următoarele schimbări:
- placă de bază: Gigabyte B550 DS3H -> Gigabyte X670E Aorus Pro X
- procesor: Ryzen 7 5700X -> Ryzen 7 7700
- RAM: 32GB DDR4 3200Mhz Kingston -> 64GB DDR5 6000Mhz Kingston
Nu am obținut un salt mare de performanță pe partea de gaming având în vedere că placa video rămâne aceiași RTX 3070 din varii motive discutate aici și aici. Motivația upgrade-ului fiind posibilitatea de a ieși pe 0 ca și costuri din acest târg.
Vă spun sincer că abia așteptam un motiv să îmi bag mâinile la propriu într-un PC, dar nu așteptam deloc un motiv pentru a reinstala Windows 11. Cel prezent pe PC-ul meu era deja configurat și optimizat pentru a fi utilizabil (cum era Windows 10 din start) și avea tot ce aveam eu nevoie. Nu voiam să trec prin experiența reconfigurării de la 0 din nou.
Din fericire nu a fost nevoie – nu știu dacă funcționează și pe Windows 10, dar Windows 11 chiar dacă a fost instalat pe un sistem hardware, dacă scoți unitatea de stocare (în cazul meu SSD-ul) cu sistemul de operare și îl pui în alt PC există șanse bune ca acesta să funcționeze. În cazul meu a pornit din prima. Ce a fost nevoie să fac manual a fost să șterg driverele care știam ca nu mai sunt necesare și să reinstalez câteva noi.
Folosesc sistemul deja de 3 zile și nu am întâmpinat nici o problemă până acum. Probabil o instalare curată este recomandată pentru un asemenea upgrade, dar eu nu sunt dispus să o fac atâta timp cât asta funcționează fără anomalii.
Ah! Și cel mai important aspect: va trebui să reactivați Windows-ul: acesta va „simți” schimbările și va cere să fie activat. La mine abia dupa 2 zile a apărut watermark-ul.
În cazul in care aveți nevoie de cheia utilizată, o găsiți in registri.
Reactivarea a durat 5 secunde:
Lucrez in IT de pe vremea DOS si am facut asemenea mutari incepand cu XP, la care cateodata functiona. La 7 functiona destul de bine. La 10 nu am intalnit nici un caz sa nu functioneze. Sistemul de autodetectare isi face meseria cu brio.
Dusmanul lui „bine” e intotdeauna „mai bine”. Eu am schimbat placa de baza, procesor, ram si migrat OS de pe hdd mecanic pe SSD in win 10. Nu am facut instalare pe curat, totul merge ok de ani de zile. Dece sa imi bat capul ?