Articolul original mentioneaza ca Ford, Volvo si Redwood Materials, au inceput sa recicleze bateriile masinilor electrice in SUA. Procesul este unul foarte avansat.
In SUA, legea spune ca o baterie este buna atunci cand are peste 70% capacitate din starea initiala. Daca scade sub 70% atunci bateria este considerata uzata si trebuie reciclata. In teorie, o baterie isi mentine durata de viata 8 ani sau 160.000 mile.
Chiar si masinile cu management termic foarte bun, cum ar fi Tesla, prezinta o uzura avansata dupa acest interval. Este un lucru cat se poate de normal.
Dar na, spune-i romanului care merge cu o masina de 20 de ani ca dupa 8 ani trebuie sa se gandeasca la una noua ca bateriile nu mai sunt bune.
Compania Redwood Materials, fondata in 2017 de fostul CTO Tesla, JB Straubel, va recicla bateriile la o fabrica din California, lucrand in mod direct cu dealerii auto si centrele de dezmembrare.
Materialele rezultate din reciclare se vor intoarce la Tesla sub forma unor noi baterii. Impreuna cu Ford si Volvo, vor acoperi costurile acestui program de reciclare. Sunt acceptate baterii litiu-ion sau nichel-metal.
„Sa-i spui romanului”. Serios, da oare crezi ca neamtului sau americanului sau francezului le convin aceste aspecte? Vorbesti niste tampenii…. Aici e vorba de sustenabilitate si protectia mediului, sa schimbi bateriile la 8 ani ti se pare ecologic si sustenabil? Eu zic sa gandesti putin inainte de a scrie altfel de ineptii!
Inainte sa comentezi atat de acid, poate intelegi mai bine ce voiam sa spun. Ideea era ca la noi ar fi imposibil asa ceva atata timp cat noi pastram masinile atat de mult timp. Ar fi chiar culmea ca dupa 8 ani sa renunti la masina cand unii oameni au rate pe 10 ani pentru ea.
Eu zic sa mai citești odată ce ai scris poate așa înțelegi și tu.
„8 ani sau 160.000 mile” … mai degraba este 8 ani sau 160.000 km
Sa presupunem ca bateria costa 16.000 Euro (de dragul corespondentei), rezulta un cost asociat rulajului egal cu 0.10 Euro/km, adica 50 de bani/km.
Daca consideram un 1 KWh = 1 leu (desi la statiile „rapide” costul se apropie de 2 lei) si consumul mediu de 16 KWh/100 km, asta inseamna un cost de 16 lei/100km.
Daca adaugi si amortizarea bateriei, inca 10 Euro/100 km, adica 50 LEI/100 km.
Si in final ajungi la concluzia ca in loc de 16 LEI/100 km platesti in realitate 66 LEI/100 km.
La 7 lei/litru benzina este echivalent unui consum de 9.4 litri benzina/100 km.
Si parca in conditiile astea nu prea iti mai vine sa iti iei masina electrica.
Sigur ca in functie de tipul de masina termica sau electrica diferentele pot fi mai mari sau mai mici.
Daca fac comparatie intre o masina echivalenta pe benzina cu consum de 10 urban si 6 extraurban, deci o medie de 8 litri/100 km si o Tesla, sigur ies mult mai bine si la consum si la costurile masinii.
Iar reviziile nu cred ca compenseaza diferenta.
… parerea mea
Voi ce parere aveti? Unde gresesc?!
Calculul e corect. Electricele n-au nici cel mai mic avantaj în momentul de față.
Plus că mie nu îmi convine să schimb mașina după 8 ani. Prefer să fac altceva cu banii, investiții și vacanțe în locuri mișto, decât să-i risipesc pe fiare și baterii. Pentru mine mașina e doar pentru deplasare și trebuie să ofere un minim confort. Nu mă încălzește cu nimic dacă are „0 emisii”.
Daca durata de viata pana la reciclare a unei masini electrice este de doar 10 ani, atunci singur, eu cu a a mea, veche de douazeci de ani poluez mai putin! N-am nici un dubiu!
Garantia este de 8 ani sau 160.000 km in ceea ce priveste ansamblul electric: motor, baterii si alte componente asociate.
In privinta bateriilor se garanteaza o capacitate de 70% pana la expirarea garantiei. Asta nu inseamna ca nu mai pot fi folosite inca 4-5 ani sau mai mult dar cu autonomie mai mica.
Teoretic se pot inlocui doar celule defecte sau mai degradate.
Sau se pot utiliza la stocare energie pentru o casa cu panouri solare.
Viitorul masinilor electrice pe baterii este discutabil.
Eu as paria mai mult pe cele cu hidrogen in momentul in care costul obtinerii si stocarii hidrogenului va fi mai mic.
Aici eu zic ca ai dreptate. o masina termica, Clio 2005 cum am eu, chiar euro 3 fiind, în 2022 este „pe plus”. adica masina clar își trăiește ultimele.momente dar poluarea = dosr motorina arsa la nivel de euro 3. adica s-a amortizat poluarea cu fabricarea ei. Eu zic ca dând o șansă mașinilor second (nu cazanelor ci celor bine intretinute) de fapt lupți kmpotriva consumerismului și a poluării. logica mea asa zice.
dieselul trebuie interzis pe masinile personale si in oras. si abia dupa asta incepe discutia.
bateriile si energia verde avanseaza de la an la an, restul doar fumega..