Ieri Google a prezentat sistemul lor de operare ChromeOS. Desi mai are aproximativ un an pana la lansarea variantei finale, putem sa vedem despre ce e vorba, iar cei ce doresc pot chiar sa-l incerce. Insa mare atentie. Desi este construit peste un kernel Linux, este ceva mai special, fiind realizat in jurul browser-ului omonim de la Google din punct de vedere al interfetei.
Acesta a primit capabiliati de explorer de sistem, de management al conectivitatii si al resurselor hardware. Insa Internet-ul, desi nu indisponibil, este mai mult decat necesar pentru a ne putea folosi de acest sistem de operare. Si asta pentru ca toate aplicatiile sunt pe net, nu pe HDD-ul local.
Deci este un prim pas sigur facut spre cloud computing. Atat documentele, cat si programele aferente, vor fi stocate in centre de date online. Iar accesarea lor se va face prin HTML 5. Si din acest motiv ChromeOS este conceput sa lucreze cu un SSD in loc de HDD. Capacitatea nu mai este o problema, iar viteza si fiabilitatea isi vor spune cuvantul.
Pentru ca se doreste asemanarea unui sistem guvernat de ChromeOS cu un televizor. Ii dai drumul si e gata de lucru. Timpul de boot-are ar trebui sa fie insignifiant. Si asta desi la fiecare pornire sistemul de operare isi va face un autoupdate, descarcand noi fisiere necesare.
Unele aplicatii principale au dedicate tab-uri proprii, altele se deschid in mod pop-up. Google va verifica si certifica toate potentialele aplicatii, pentru ca utilizatorul sa nu acceseze programe malitioase. Iar Microsoft a ajuntat, fara sa vrea, aceasta initiativa, lansand acum ceva timp o varianta online a suitei Office.
Si vor fi suportate din start si toate codec-urile si plug-in-urile compatibile cu browser-ul Chrome. Insa se mai lucreaza inca la o metoda buna si universala de imprimare a documentelor. Este sprijinita foarte tare si conectivitatea Wi-Fi n, latimea ei de banda fiind mai mult decat binevenita la un astfel de sistem de operare.
Nu ne asteptam ca acest ChromeOS sa inlocuiasca in viitorul apropiat sistemele de operare clasice. Insa pentru configuratii light, ultra mobile, ca netbook-uri si UMPC-uri, va fi o alternativa de luat in calcul. In plus, va fi si gratuita. La final va propun o scurta prezentare, in stil mai caricaturistic, a lui ChromeOS.
NIghtHawk a zis
Adica totate fisierele vor fi uploadate intr-un server al lor?!? Cool, daca ti-a picat netul, nu mai faci nimic. Eu sunt de acord ca sistemul in sine e mai rapid, dar banuiesc ca unii vor fi limitati de banda de net. In fine, cam greu de digerat acum…
NightHawk a zis
Ironia e ca citesc acest articol folosind chiar Google Chrome. ;))
Alexandru a zis
In principiu da. Insa cu siguranta iti va permite sa ai si pe HDD-ul local, extern sau flash drive. Si-ar taia singuri craca de sub picioare daca ar merge doar online. Online-ul este ca o alternativa, ca sa nu mai trebuiasca sa te cari cu HDD-ul extern. Sa salvezi pozele pe DVD, si tot asa.
Fratila Dragos a zis
E cam nasol daca asa se aude. Adica eu nu am de loc control asupra calculatorului meu, trebuie sa am incerdere ca ce imi dau ei face ce vreau eu ?!
Cu asta nu sunt de acord !
jazz a zis
Daca in general toate OS-urile sunt cam limitate*, „OS”-ul asta ar fi primitiv de limitat; dar ar fi arhisuficient pentru noua generatie, care se multumeste cu youtube, messenger si P2P#.
* – linux-ul mai putin, dar fara ceva cunostine si experienta nu ai ce face cu el
# – torrente in chrome OS?! – putin probabil