Anul trecut, NASA a dezvaluit o fotografie panoramică cu planeta Marte de 1.8 miliarde de pixeli!
Zilele trecute a recidivat, pentru că inginerii de acolo au ”colorat” o altă fotografie realizată de misiunea lor de la sol. Acum puteți avea un wallpaper up-to-date spectaculos de pe Planeta Roșie! Imaginea este surprinsă de roverul Curiosity la cel mai recent drum al său de pe marginea Muntelui Sharp de pe Marte.
Curiosity surprinde o vedere de 360 de grade a împrejurimilor sale cu camerele sale de navigație alb-negru de fiecare dată când parcurge o călătorie. Pentru a face panorama rezultată mai ușor de trimis pe Pământ, rover-ul o păstrează într-un format comprimat, de calitate scăzută. Dar când echipa rover a văzut priveliștea din cel mai recent punct de oprire al lui Curiosity, scena a fost prea frumoasă pentru a nu o surprinde la cea mai înaltă calitate de care sunt capabile camerele de navigație.
Multe dintre cele mai uimitoare fotografii ale roverului sunt realizate cu ajutorul instrumentului color Mastcam, care are o rezoluție mult mai mare decât camerele de navigație. De aceea, echipa a adăugat culori proprii acestei ultime imagini. Nuanțele de albastru, portocaliu și verde nu sunt ceea ce ochiul uman ar vedea; în schimb, ele reprezintă scena așa cum este văzută în diferite momente ale zilei.
Pe 16 noiembrie 2021 (a 3.299-a zi marțiană, sau sol, a misiunii), inginerii i-au comandat lui Curiosity două seturi de imagini compozite, surprinzând scena la 8:30 a.m. și din nou la 4:10 p.m. ora locală a lui Marte. Cele două momente ale zilei au oferit condiții de iluminare contrastante care au scos în evidență o varietate de detalii peisajului. Echipa a combinat apoi cele două scene într-o recreație artistică care include elemente din scena de dimineață în albastru, scena de după-amiază în portocaliu și o combinație a ambelor în verde.
În centrul imaginii se află vederea înapoi în josul Muntelui Sharp, muntele de 5 kilometri înălțime pe care Curiosity îl urcă din 2014. Dealurile rotunjite pot fi văzute în depărtare, în centrul-dreapta; roverul le-a văzut mai de aproape în iulie, când a început să surprindă schimbări interesante în peisaj. Un câmp de valuri de nisip cunoscut sub numele de „Nisipurile din Forvie” se întinde la 400 până la 800 de metri distanță.
În extrema dreaptă a panoramei se află „Muntele Rafael Navarro” stâncos, numit după un om de știință al echipei Curiosity, care a murit la începutul acestui an. În spatele ei se află partea superioară a Muntelui Sharp, mult deasupra zonei pe care misiunea o explorează.
Muntele Sharp se află în interiorul craterului Gale, un bazin de 96 de mile (154 de kilometri lățime) format printr-un impact străvechi. Marginea îndepărtată a craterului Gale are o înălțime de 2,3 kilometri și este vizibil la orizont la aproximativ 30 până la 40 de kilometri.
Misiunea Curiosity este condusă de Jet Propulsion Laboratory al NASA, care este gestionat de Caltech din Pasadena, California.
Sursa: sciencetechdaily.com
mizerie. au angajat toti feisbucistii? ce urmeaza? filtre cu mici?
Care Marte? Poate Groelanda….de curioazitate…dacă Marte nu are atmosferă,cum naiba s-au umflat parașutele alea la aterizare? Cu ce mai exact, când știm că principiul de functionare al parasutei este captarea aerului in cosul din pinza( parasuta) astfel se opune rezistenta la inaintarea prin aer!!! Unde este aerul de pe Marte ca sa umfle parasuta…ca ei au zis ca nu are atmosfera??? Hai sanatate si nu i ultimul rand: traiasca Pamantul Plat!!
Marte are atmosfera, dar e rarefiat, dacă nu ar avea, elicopterul nu ar putea zbura.