Distribuțiile de Linux înregistrează o creștere rapidă a popularității pe desktop anul acesta. Pentru prima dată, acestea au ajuns la o cotă de piață de 4.44%, conform unui raport Statscounter. Astfel, Linux este pe locul trei, macOS pe doi, iar Windows, la fel ca până acum, pe locul întâi, însă cu un procentaj în scădere.
Doar în luna iulie a acesui an Linux a reușit să-și crească cota de piață cu 0.39%, în vreme ce Windows a înregistrat scăderi aproape constante în ultimul deceniu. În urmă cu 10 ani Windows deținea aproape 90% din piața sistemelor de operare desktop, însă în prezent are 72.1%, cu un minim 62.06% înregistrat în mai 2023. Cât despre macOS, cota de piață a acestuia aproape că s-a dublat în ultimii 10 ani, ajungând de la 8.65% în 2014 la 14.92% în prezent. În cazul sistemului de operare de la Apple, însă, creșterea lentă este de înțeles având în vedere că oficial acesta rulează doar pe hardware proprietar.
În ceea ce privește creșterea rapidă în popularitate a Linux, aceasta este motivată în principal de schimbările din Windows, care a ajuns să fie tot mai prost optimizat, plin de bloatware și legat cu forța de online și cloud. Linux este mai flexibil, mai sigur și în multe cazuri mai rapid, însă are dezavantajul incompatibilității cu software-ul comercial – nu suportă nativ suita Adobe și nici Microsoft Office, de exemplu, iar asta blochează adopția atât pentru utilizatorii casnici, cât și pentru cei enterprise. Pentru gameri, însă, situația s-a îmbunătățit simțitor în ultimii ani. NVIDIA și AMD furnizează acum drivere perfect funcționale pe Linux, iar jocurile, chiar dacă multe dintre ele nu sunt disponibile nativ, pot fi rulate fără probleme prin layere de compatibilitate, așa cum este Proton de la Valve. Cu toate acestea, nu ne putem aștepta ca Linux să ajungă la o cotă de piață comparabilă cu Windows în viitorul apropiat. Majoritatea consumatorilor își schimbă greu obiceiurile și nu se adaptează prea ușor la alte platforme.
Via Wccftech
Lasa un comentariu!