Un consortiu de nume mari in industria IT printre care si Microsoft, IBM, Cisco Systems, Dell, EMC, Hewlett-Packard, Intel si Sun s-au intrunit pentru a pune bazele unei tehnologii numite Service Modeling Language sau SML. SML va ajuta managerii IT sa aiba o evidenta mai buna a computerelor si serviciilor de pe retelele lor.
Managerii IT pot folosi SML pentru a construi descrieri complexe pentru retelele si serviciile lor utilizand blocuri de date XML. Deoarece datele XML sunt standardizate acestea pot fi refolosite iar dezvoltatorii independenti pot creea aplicatii care ar administra datele mult mai usor. Au mai existat incercari de acest gen inainte dar lipsa unui format standard generase imposibilitatea de folosire a uneltelor de management de la producatori diferiti.
SML este alcatuit din Schemas (Scheme) ce reprezinta constrangeri asupra structurii si continutului documentelor si Rules (Reguli) ce sunt expresii Boolean (OR, AND, XOR, etc.) ce asigura inlantuirea schemelor. Toate tipurile de date pot fi stocate in SML dar principalul scop este de a descrie servicii si bunuri IT cum ar fi configurarea computerelor, monitorizarea, starea fizica, deployment-ul (locul in care acestea se afla), target operating range si altele. Modelul SML este dezvoltat pentru a documenta diferite aspecte ale unui retele ce trebuie intretinuta pentru ca sistemul sa fie functional. Poate fi folosit de asemenea pentru a valida schimbari propuse ale infrastructurii retelei, pentru a vedea cum aceste schimbari ar afecta toti ceilalti utilizatori ai sistemului.
SML a fost creat de catre W3C, aceeasi organizatie ce se ocupa de crearea si aprobarea standardelor HTML. W3C a postat un draft al specificatiei pe situl lor web astfel ca oricine se poate documenta si aduce sugestii.
Pentru a asigura ca specificatia va fi libera si va avea parte de o adoptare la scara mare toate companiile sustinatoare au fost de acord sa-i ofere W3C-ului „un drept si licenta globala, infinita, nonexclusiva si gratuita” pentru a implementa oricare dintre tehnologiile descrise in documentul SML.
Acest tip de colaborare fara amenintari de judecata sau excludere a altor companii este oarecum rara in industria IT. Este placut sa vedem o miscare din ce in ce mai puternica dedicata colaborarii intre companiile ce in trecut petreceau o groaza de timp luptand intre ele.