Probabil că următorul pas logic în dezvoltarea umană este ca ea să devină una interplanetară, poate chiar intergalactică. Poate nu chiar ca în Star Trek, dar pe undeva pe acolo…
Marea problemă, pe lângă finanțarea cercetărilor în domeniu (apropo de asta, imaginați-vă ce ar însemna ca bugetele de apărare din toată lumea să meargă spre R&D medical și/sau spațial!!!), o reprezintă imposibilitatea tehnică de călători departe. Bine, poate că am putea călători, dar durata unor drumuri lungi nu este deloc de neglijat. Ar fi nevoie de generații întregi pentru acestea, cu tehnologia actuală. Un banal și simplu zbor până pe Marte durează aproximativ doi ani…
O companie britanică (insert random joke despre cercetătorii britanici 😛 ) a primit finanțare din partea Agenției Spațiale Britanice pentru a o ajuta să dezvolte „sisteme integrate de energie bazate pe fisiune nucleară pentru propulsie electrică”.
Acum este momentul să recunosc că titlul este unul click-bait, dar măcar ați ajuns aici cu lectura, deci a meritat. 🙂
În comunicatul de presă al companiei, Pulsar Fusion afirmă că „în timp ce fuziunea nucleară poate fi răspunsul la criza energetică, ea este, de asemenea, răspunsul la gestionarea sateliților pe orbită, pe lângă explorarea spațiului cosmic. [Pulsar] crede că singurul mod în care rasa umană poate părăsi vreodată sistemul solar într-o viață este cu ajutorul propulsiei prin fuziune”.
Între timp, compania se ocupă de și de alte motoare destinate zborurilor cu rachetă. Printre acestea se numără cel mai mare și mai puternic motor electric pentru nave spațiale din Europa, care sunt încă în lucru. Sincer, mă gândesc că mai de viitor e partea cu fusiunea, că o Tesla spațială nu prea e fezabilă, pentru că și energia electrică este necesar să fie produsă cumva, în spațiu.
Firma britanică de rachete a declarat anterior că își propune să construiască un prototip de rachetă cu fuziune nucleară până în 2025, cam pe la momentul în care Romînia anunță de pe acum că va inaugura 100 kilometri de drumuri expres și autostradă. Vedem care dintre proiecte va fi finalizat prima dată.
Dacă reușește acest lucru, tehnologia respectivă ar putea fi adaptată și pentru Pământ, ceea ce înseamnă că ar contribui la transformarea modului în care călătorim în spațiu, precum și a modului în care producem energie aici, la sol. În contextul actual al crizei de energie, este foarte probabil ca producția pentru necesarul de aici, nu din spațiu, să fie mai de interes.
Ar fi interesant să vedem proiectul finalizat, iar britanicii să ofere loc pe racheta respectivă tuturor națiunilor europene. Vă dați seamă că singurii care nu ar urca la bord ar fi românii, că știu ei mai bine că reactorul e perioculos, radiază oamenii și oricum nu au testat destul tehnologia…
Sursa: interestingengineering.com
daca pun 5g+ pe nava, eu nu mai urc. nici daca cer vacin anti-covid.
mi-as pune in loc de turbo un motoras de-asta. dar cred ca glumesc cu 2025, nu au nimic momentan, nu?
pana atunci baga 7G
Oamenii nu pot vizita cu racheta nici măcar sistemul solar pe de-a-ntregul, darmite galaxia…
Cred că este o nouă schemă Ponzi…
Înainte de a purta o discuție, precizati-va termenii. De exemplu: Ce înseamnă fisiune, fuziune și fusiune?