Norvegia arată din nou că viitorul mașinilor electrice este mai aproape decât cred oamenii, deoarece vânzările de mașini din noiembrie în țară depășesc vânzările de mașini cu motor cu ardere internă scăderea.
Țara scandinavă a fost principala piață a vehiculelor electrice în ceea ce privește adoptarea pe cap de locuitor. Deoarece multe piețe introduc planuri de „interzicere” a mașinilor pe benzină până în 2030, 2035 și chiar mai târziu, Norvegia își propune ca fiecare mașină nouă de pe drum să fie complet electrică până în 2025 și este pe cale să realizeze acest lucru devreme.
Rezultatele din acest an au fost absolut uimitoare, cifrele din noiembrie publicate astăzi nefiind o excepție.
Norvegia raportează că 73,8% din vânzări luna trecută provin de la vehicule integral electrice, iar numărul crește până la 94,9% atunci când se adaugă toate vehiculele cu baterii:
Tesla conduce vânzările atât cu cele mai vândute vehicule, cât și cu cele mai vândute vehicule de pe piață luna trecută:
- Tesla Model Y: 1.013 unități
- Tesla Model 3: 771 de unități
- Volkswagen ID.4: 725 de unități
- Audi Q4 e-tron: 661 de unități
- Nissan Leaf: 655 de unități
Detractorilor EV le place să spună că Norvegia nu este un exemplu bun, deoarece este doar o piață mică care are stimulente extrem de puternice pentru EV și, prin urmare, nu este reprezentativă pentru alte piețe. Cu toate acestea, Norvegia a făcut o corecție necesară pe piață prin impozitarea mașinilor pe benzină pentru a le reprezenta cu adevărat costurile.
Odată cu această corecție a pieței, vehiculele electrice prevalează ca fiind cea mai bună soluție, deoarece mai multe opțiuni de vehicule electrice ajung pe piață.
În timp ce alte piețe sunt mai tentative în a face aceeași corecție a pieței și, în schimb, lansează stimulente pentru vehiculele electrice care sunt mai greoaie, dar mai ușor de acceptat politic, vehiculele electrice reduc decalajul în ceea ce privește propunerea de valoare.
Când se va reduce pe deplin acest decalaj în aproape toate segmentele, ceea ce văd că se va întâmpla în următorii patru ani, exact același lucru care se întâmplă în Norvegia chiar acum se va întâmpla pe majoritatea celorlalte piețe.
Producătorii de automobile care cred că acest lucru nu se va întâmpla până în 2030 sau chiar 2035 vor trebui să se reajusteze în timp record sau să dea faliment.
Sursa: electrek.co
Eu am urmarit recent filmul lui Darius cu model 3 rosu… si privit asa in ansablu nu vad absolut nici un motiv in acest moment sa fac eforturile pecuniare necesare sa trec pe electrica. PE tot parcursul filmului a fost o constanta: cata baterie mai ai si cu cata baterie ajungi la incarcator. E un stres 100% la o electrica sa nu ramai in pana de „combustibil”. Eu cu diesel-ul meu nu ma gandesc prea des la treaba asta ca fac 800 km lejer cu un plin si fac plinul cam oriunde in 10 minute. Cand se rezolva treaba asta si nu mai exista stresul bateriei putem sa vorbim despre trecerea la electrice. Pana atunci eu zic sa nu ne incarcam cu inca un stres suplimentar. Faina masina, apropo.
Si te doare in partea dorsala de aerul respirat si de viitorul planetei. Preferi sa ne otravesti cu diesel doar ca tu sa ai o autonomie dubla cand pleci la un drum mai lung de cateva ori pe an. Din cauza oamenilor de teapa ta traim acum o drama ecologica planetara si ne sufocam in orase.
Eu cred unii inteleg gresit scopul video-ului. Scopul e unul educativ/informativ, pentru a vedea scenarii de folosire. Insa intre doua raportari de procente, chiar daca pe video trec cateva minute sau secunde, sunt ore intregi de condus. 🙂
Eu n-am fost stresat nicio secunda in clipul vazut de tine.
@Razvann sa stii ca ma doare de aerul respirat. Doar ca problema cu diesel-ul meu euro 6 e cea mai mica dintre ele. E chiar la urma. Si ma doare rau, am avut un membru al familiei care s-a dus din cauza cancerului pulmonar, asa ca te rog sa ma crezi ca ma doare situatia. Dar avem aici in Arad niste autobuze care polueaza poate de sute de ori mai mult decat al meu diesel si nu se intampla nimic: primesc itp, fac „ceata” efectiv pe sosele si cei platiti sa intervina nu o fac. Solutia la problemele noastre ar fi sa se aplice legea prima data, abia apoi sa punem la loto, si dupa ce castigam sa ne luam toti electrice. Eu personal nu imi permit o electrica in acest moment. Au preturi prea mari.
@Darius, sa stii ca nu am inteles gresit scopul acelui material. A fost foarte ok toata treaba, informativa/educativa cum spui si am constientizat ca intre 90% si 9% au trecut ore de condus inclusiv pe autostrada unde consuma mai mult. Dar cu impresia asta am ramas eu: ca trebuie sa belesti ochii la baterie tot timpul, ca autonomia oscileaza in functie de foarte multi parametrii, si incarcarea pe drum e o mare problema la noi in acest moment. Gandeste-te ca ajungi la o „pompa” si mai ai 4-5 care asteapta sa alimenteze. Ce faci? Scoti cortul? E peste puterea mea de a accepta timpul ala de alimentare. Despre costuri nu ai spus nimic. Nu am inteles, comparativ cu benzina/diesel cat este de rentabila treaba. Stiu ca ai unde sa o incarci cu 0 cost, dar vreau sa stiu cat costa dupa ce nu mai e 0 costul…. Ce se intampla cand se deterioareaza acumulatorii? In cat timp se estimeaza teraba asta?
Cumva lumea trebuie sa inteleaga ca nu toti putem trece la EV acum, dar tot respectam legislatia si natura. Spre exemplu, am un diesel din 2019 care nu polueaza cat polueaza celelalte 20 de masini de pe strada mea. Una dintre ele nu are toba. Iar Loganul e in plan sa fie inlocuit de un EV, cand gasesc una in buget si care are destule calitati pentru mine. Astept sa vad cum e cu prima generatie de Dacie electrica.
Sa nu uitam un amanunt foarte foarte important: in Norvegia energia electrica este in foarte mare parte hidro-energie. Adica regenerabila. Adica ei nu „ard gazu” ca noi sau alte tari ramase inca in epoca petrolului. Si inca un amanunt foarte foarte important: Norvegia are niste rezerve de petrol imense pe care il pot vinde oricand tarilor ramase in epoca petrolului.
Avand in vedere aceste mici amanunte, devine destul de clar cum isi permit ei sa sustina trecerea la automobile electrice.
Si eu as vrea unul daca as sti ca il incarc numai din energia generata de eolienele si hidrocentralele din Romania. Pe siteul transelectrica vad ca aprox 44% din energia generata este din hidro si vant deci mai avem numa vreo 20 de ani sa ajungem la 90%
suna frumos ‘masini ecologice’ dar nu se pune in calcul metoda de producere a electricitarii si cata poluare poate sa produca
si noi avem petrol si gaze si le-am facut cadou vestului. cu infrastructura si oameni, cu tot.
Pentru moment nici daca ne dorim nu prea ne putem compara cu Norvegia, dar pana la urma va creste si la noi aceasta piata. Sa speram ca vom fi pregatiti si dpdv infrastructura pentru incarcare sau ca vom avea norocul ca pana va creste mai intens acest interes pentru E.V. si la noi sa avem durate de incarcare mici si autonomii decente, ceea ce incep sa vad la tot mai multi producatori. Pana la urma daca inca este nevoie de stimulente si cresterea impozitelor si taxelor pe masinile clasice inseamna ca inca mai dureaza pana vom putea spune ca nu iti pasa de mediu daca nu iti iei E.V….
si in plus .. fara 25% TVA in Norvegia ..
„In addition to non-monetary incentives, all-electric cars and vans are exempt from all non-recurring vehicle fees, including purchase taxes, and 25% VAT on purchase, making electric car purchase price competitive with conventional cars”