În timp ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, pregătea o vizită istorică în China, cu gândul de a-l convinge pe liderul chinez, Xi Jinping, să-şi tempereze prietenia cu Putin, un colos francez, TotalEnergies, şi o companie chinezească finalizau prima tranzacţie cu gaze naturale lichefiate în yuani din istorie. Ce înseamnă aceasta?
Francezii au explicat că tranzacţionarea în moneda chineză a fost cerută de cumpărător, compania chinezească China National Offshore Oil Company, dar impactul este mult mai mare decât simpla achiziție realizată de statul chinez. Iar ramificațiile pot fi simțite, în curând, și de către noi.
Începuturile dolarului ca monedă internațională
Dolarul american este unitatea monetară a Statelor Unite ale Americii, iar abrevierile lui, pe piața monetară sunt simbolul $, USD, sau US. Dolarul a fost adoptat de către Congresul Confederațiilor Statelor Unite pe data de 6 iulie 1785, iar numele îi vine de la „taler”, moneda din argint de „Joachimsthal”.
Între 1-22 iulie 1944, la Hotelul Mount Washington din Bretton Woods, New Hampshire, SUA, a avut loc o conferință internațională cu temă monetară și financiară. Atunci au fost înființate IBRD (Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare), GATT (Acordul General pentru Tarife și Comerț) și FMI (Fondul Monetar Internațional).
Sistemul de la Bretton Woods de management monetar a stabilit regulile pentru relațiile comerciale și financiare între Statele Unite, Canada, țările Europei de Vest, Australia și Japonia și a definit ca monedă utilizată oficial în tranzacțiile internaționale sau ca referință în orice schimb comercial taman dolarul american.
În mod tradițional, dolarizarea este termenul care definește substituția valutară. Aceasta reprezintă utilizarea unei monede străine în paralel cu sau în locul unei monede naționale. Procesul este cunoscut și sub denumirea de euroizare atunci când moneda străină este euro. Înlocuirea valutară poate fi totală sau parțială. Cu toate acestea, de multe ori, termenul este folosit tocmai pentru a defini situația prezentată mai sus, în care moneda americană este folosită în contextcul Acordului de la Bretton Woods.
La timpuri noi, monede noi
La fel, în mod tradițional, dedolarizarea se referă la procesul prin care o economie renunță la utilizarea dolarului american ca monedă de schimb și își asumă moneda națională pentru tranzacțiile interne și internaționale. Acest proces poate avea efecte semnificative asupra industriei și tehnologiei, atât pozitive, cât și negative.
În primul rând, dedolarizarea poate avea un impact pozitiv asupra industriei și tehnologiei prin creșterea valorii monedei naționale. Întrucât o economie devine mai independentă de dolar, investitorii și comercianții internaționali ar putea avea mai multă încredere în moneda națională și ar fi mai dispuși să o utilizeze pentru tranzacții. Aceasta ar putea duce la o creștere a valorii monedei și la o îmbunătățire a stabilității economice.
Pe de altă parte, dedolarizarea poate avea și un impact negativ asupra industriei și tehnologiei prin creșterea costurilor pentru companiile care fac afaceri în afara țării. Dacă moneda națională are o valoare mai mică decât dolarul american, companiile ar putea fi nevoite să plătească mai mult pentru produsele și serviciile importate, ceea ce ar putea duce la creșterea costurilor și la o scădere a profiturilor.
Cu toate acestea, folosind analogia cu definiția dolarizării de la capitolul anterior, putem spune că dedolarizarea urmărește să reducă importanţa dolarului în tranzacţiile internaţionale, fie din motive ce ţin de rivalitatea cu SUA şi geopolitică, fie din nevoia de diversificare pentru reducerea dependenţei de moneda americană. Dedolarizarea are sens mai ales în condiţiile actuale, când preţurile ridicate ale petrolului şi dolarul puternic devin un amestec nociv deoarece cele mai multe state cumpără ţiţei folosind dolari, un efort care creează inflaţie şi creşte costul vieţii. În prezent, dedolarizarea are mai ales forma internaţionalizării yuanului. Iar viteza fenomenului creşte.
Cum ne va afecta pe noi dedolarizarea?
Mare parte din tranzacțiile internaționale din domeniul de tech sau IT, indiferent că discutăm de achiziții de produse fizice, precum microprocesoare, sau de produse software, se fac încă în moneda americană. Deși are deja o vechime în domeniu, euro nu a reușit să se impună ca principal mijloc de tranzacționare. Doar că, o dată cu conflictul din Ucraina, ascensiunea financiară a yuanului chinezesc (denumirea oficială este de renmimbi) a devenit tot mai vizibilă. Iar cum China este deja o mare putere și un important exportator în domeniul IT și tech, este oarecum logic că guvernul de la Beijing va împinge ăn față propria monedă.
Momentan nu are motive să o facă în domeniile menționate mai sus, din două motive: industria de energie este tradițional dominată de dolar și este un etalon în domeniul financiar, iar cea de tech nu beneficiază de o bursă a ei, cum o are țițeiul sau gazul.
Iar primul pas va fi făcut când companiile chinezești vor vinde (mai mult ca sigur) sau vor cumpăra (puțin probabil) produse ale industriei IT sau tech în propria monedă. Și nu este nevoie de produse finite; pot fi semiconductori, produse software sau displayuri.
Doar că, zic eu, nu suntem departe de momentul în care Apple ar putea să anunțe prețul noului iPhone în… yuan sau renminbi, cum le-ar suna lor mai ok…
Numai idiotii pot crede in dedolarizare in viitorul apropiat. China fara America sunt fix pielea preputului. Astea-s vise umede pentru imbecili. Si daca prin absurd s-ar intampla, razboiul dintre rusia si Ucraina e frectie cu carmol.
Mai bine te limitezi la ceea ce cunosti foarte bine si lasi gargara asta ieftina.
De aia e opinie nepopulara, ca nu e lumea musai de acord cu ea. Si nu e musai sa am si dreptate, pana la final. De aici pana la indobitocire, e cale lunfa insa.
Nu e nimeni de acord cu ea si este extrem de nerealista . China nu reprezinta nimic economic fara US si UE . Este practic o hala industriala cu mana de lucru ieftina si o hazna unde s-au varsat industriile poluante . Nu cred ca ai vreo idee de cum functioneaza in realitate economia mondiala.
Nu e de acord nimeni? Hmm, I could argue that… China nu exista fara EU si SUA, pentru ca sunt piete mari de desfacere externa. Dar, spre exemplu, stiai ca o companie chineza nu are nevoie sa iasa pe piata externa pentru a f profitabila? Numai pe piata interna se descurca deja ok. Dar da, industria lor e printre cele mai mari poluatoare. De asemenea, in contextul actual, si nu ma refer la anii 2020, ci la ultimii 30 de ani, economiile sunt prea interconectate sa poata functiona ok doar separat. De aceea avem piete de desfacere globale. Cu toate acestea, poti cauta si alte pareri pro dedolarizare. Iar China este si devine tot mai mult, o putere mondiala.
Imagineaza-ti si invers, ce este US fara China sau EU fara China. Daca vrei sa ai o parere realista scoate din casa tot ce ai tu „Made in China” si vezi cum te descurci dupa. S-a cam dus era clonelor, acum sunt capabili sa inoveze, sunt pe primul loc la scrierea de lucrari stiintifice. Sunt varza la marketing dar asta este un lucru bine pentru noi.
Eu am mai zis de multeori ca pe blogul asta au inceput sa fie promovate interesele Chinei. Idiotul cel mai util in a promova comunistii este nimeni altul decat inaptul de Gabriel.
@Marius M
Vrabia malai viseaza. Occidentul alege sa produca in China ca era mai ieftin. Deja majoritatea companiilor au început sa isi mite productia in alte tari din Asia, cu precădere India și Vietnam. China fără exportul in occident e fix skin of the dick. Iar cu dedolarizarea, da , am ras copios. Vorbești și de arabi? Sa-i vezi ce or sa plângă dupa SUA în maxim 10 ani când nu or mai avea cui sa vândă petrol datorita electrificarii. De aia sunt disperați sa facă hub-uri de it și orașe futuriste doar doar or trai din turism. Ai priceput comunist mic wannabe?
Dedolarizarea este inevitabila indiferent dece opinii au unii ori alți.
China este dependenta in primul rand tehnologic de UE si US. Daca prin absurd cei doi colosi isi retrag know-how-ul tehnologic , China se intoarce rapid la economia bazata pe culturi de orez . Interdependenta pietelor a fost in sfarsit inteleasa ca o vulnerabilitate de catre occident vis-a-vis de China si se iau masuri in consecinta . Fragilitatea Chinei s-a vazut cel mai bine in momentul Huawei . Huawei care ca toate firmele majore chineze este controlata si finantata de partid . Din aproape nr. 1 acum Huawei este doar de decor . Nu exista companie chineza majora care sa nu depinda pe termen mediu si lung de pietele si tehnologiile occidentale . Ce spui tu este pur contextual .
Cum ne va afecta depinde doar de liderii avizi dupa castiguri. Dupa cum reiese din primele randuri ale articolului, macron face lobby iar partea omerciala ruleaza banul. Daca fac doar gargara la vedere iar in culise accepta orice, sa nu ne miram. Totul depinde si de cat de mult sunt dispusi cei implicati in a adopta moneda. Personal n am incredere in maturitatea chinezilor la capitolul asta si n-as invesi vreodata in yuani. Probabil primii care vor accepta masiv vor fi cei dependenti de marfa din china, este cam singurul as din maneca chinezilor in a se impune
Chinezii exporta produse tech și it pentru ca SUA și vestul au ales sa își facă produsele acolo. Ei doar le fabrica dar nu dețin tehnologia.daca vor sa fure tehnologia și sa facă export cu produse deținute de ei atunci pot sa facă cât export vor …în Coreea de nord
Comunismul ca garantie a valorii e doar pentru nebuni. E nevoie de o moneda foarte stabila. Exista doar 2. Dolar si euro. Restul sunt bazaconii.
Dedolarizarea a inceput de ceva timp doar ca este un proces de durata. America se va duce pe copca pentru ca este condusa numai de inepti. Imi place ca sa urmaresc pe Youtube profesori universitari din SUA, pe partea de geopolitica cel mai tare mi se pare John Mearsheimer de la Univesitatea Chicago. Tot ce a avertizat omul ala ca trebuie evitat fix asta au facut „elitele” care sunt la butoane. A avertizat ca alimentarea razboiului cu Rusia va avantaja mult China pentru ca Rusia se va apropia de China, fix asta s-a intamplat. A avertizat ca folisirea dolarului ca arma va duce la dedolarizare, fix asta se intampla. Sauditii au fost primii care au renuntat la petrodolar pentru ca au inteles cat de vulnerabili sunt dupa ce s-a realizat precedentul.
Și când tr-ai trezit era dimineața? Americii i se canta prohodul de după al 2-lea război mondial. La început de bolșevici și mai nou de China și arabeti și toți idioții lor utili, aviz amatorilor. Cu toate astea, SUA au îngenuncheat Rusia o data și urmează sa o mai îngenuncheze încă odată în viitorul apropiat prin războiul proxy cu Ucraina. Vor îngenunchea și galbejitii, pana una alta SUA sunt lideri în tehnologie (procesoare si memorii, motoare căutare, telefonie mobila, inteligenta artificiala, computere cuantice care vor fi viitorul), armata și tehnologii de armament, electrificare si masini electrice, cercetare si inovatii de orice fel, plus în multe alte domenii.
Când multe companii își vor muta productia din China, aceasta se va prăbuși ca un uriaș cu picioare de lut
Deja occidentul a inteles pericolul care se numeste China și multe companii au început sa-si mute producția în alte tari din Asia.
Deci șezi bland ca dominația dolarului o sa rămână bine mersi pentru mult timp, nu mai visa cai verzi pe pereți deoarece dăunează grav logicii la care se pare ca ești alergic.
@xtz: Mai toți s-au săturat de americani și de cum fac ei pe șerifii prin toată lumea. Și exact cum a zis și Marius M mai sus, de când au început să folosească dolarul ca armă, încrederea a scăzut și acum sunt căutate alternative. De ce ai vrea să ții rezerve într-o monedă care poate fi confiscată/blocată oricând? Și nu, nu sunt simp pentru Rusia sau China, dar trebuie să recunoști că americanii se aruncă prea des la provocări tâmpite și își bagă nasul în chestiuni care nu-i privesc.
E bine că recunoști că e vorba de un război proxy, dar Ucraina și vestul n-au nicio șansă să câștige împotriva rusiei. Ai urmărit prea mult presa de propagandă. Ideal ar fi să se găsească cât mai repede o soluție diplomatică, să nu mai moară inutil atâția oameni.
@Balica, dacă tu crezi ca americanii se arunca la provocări tâmpite inseamna ca nu ai imaginație sa prevezi cam ce o sa se intample dacă China sau Rusia ajung nr. 1 in lume. Rusii sunt vai morții lor atât economic cât si militar și tot fac bully cu toti vecinii lor. Ia imagineaza-ti ca ar fi nr. 1 in lume pe partea militara, ce crezi ca ar face? La fel și China, este la cuțite cu majoritatea tarilor din Asia care au ieșire comuna la Marea Chinei, încearcă sa pună stăpânire cu japca pe acea zona, la fel și cu India unde au granița comuna și fac harrasing constant.
Ai grija ce-ti dorești ca s-ar putea sa ți se întâmple.
„E bine că recunoști că e vorba de un război proxy, dar Ucraina și vestul n-au nicio șansă să câștige împotriva rusiei.”
Hahah, am văzut ce bine o duce armata Rusiei pe front în „operațiunea militara de 2 zile”. Rad și curcile de ei, au ajuns sa trimită tancuri din anii 50 pe front, victime sigure și material de testare pentru armele americane gen Javelin. Cu astea vor bețivii sa câștige războiul ahahaha.
Repet, multi pe aici sunt pe modul wishfull thinking dar asta nu insemna ca ce viseaza ei are și vreun suport logic sa se indeplineasca. Realitatea din teren este ca SUA și cu aliații lor din EU sunt numărul 1 în lume în orice domeniu. Sa vedem cui mai exporta China și Rusia dacă supăra statele vestice SUA + UE.
Sunt atât de mulți cretini pe aici care zici ca nu trăiesc în Europa, doresc răul lumii civilizate EU + China. Doar cine nu a trăit sub comunism poate fi atât de cretin sa își dorească asa ceva.
* EU + SUA vroiam sa zic
@xtz: tu chiar iei de bună tot ce vezi la cnn și digi?
Alexandru Enache si pe aici poluezi site-ul cu aberatiile tale ? Mai si injuri ca un nesimtit ce esti . De ce nu te muti tu in China daca e asa bine acolo ca e posibil sa stai bine la creditele sociale la cat de mult ii pupi in dorsala ?
Dedolarizarea este viitorul, și este ceva natural și firesc până la urmă având în vedere că această dolarizare a fost efectul celui de-al doilea război mondial.
Bai xtz, mai du-te ma in plm cu atitudinea ta scarboasa.
Unde scrie ca toata lumea trebuie sa fie de acord cu tine, nu toata lumea tine cu SUA.
@Cristian
Felicitari pentru articol, nu sunt de acord dar mi-a facut placere sa citesc.
Lasa-l in pace sa se uite în continuare la Radu Tudor. Cat timp și-a stors el inteligenta ca sa scrie aici a anunțat și Argentina că nu va mai folosi dolarul în comerțul cu China.
PS. xtz eu privesc lucrurile astea cu îngrijorare, de ar fi așa simplu cum spui tu ar fi bine..in momentul de față pe o piata liberă orice producător iese din China e sortit falimentului.
@marius, da-mi exemplu de companie care a ieșit de pe piața din China și a ajuns la faliment. Deja producatorii de procesoare nu mai vand in china si sunt bine mersi. Tu încurci productia cu vânzarea în primul rand. Economia Chinei se bazează pe export și producție. Odata mutata productia companiilor occidentale în afara Chinei, or sa se întoarcă la produc si mâncat orez galbejitii.
@enache Alexandru
Știu ca adevărul doare. Ce face prostul cand rămâne fara argumente? Exact!
Merci!
Data viitoare scrieți articolele direct in limba populara chineza .Sau rusă . Sa va înțelegeți voi comuniștii între voi
Davai ceas, davai palton!
Parerea mea este ca toti cei ce ati comentat mai sus aveti dreptate, inclusiv autorul articolului. O parte din tranzactiile lumii care se faceau in dolari se vor face in alta moneda (ca va fi euro, yeni japonezi, yuani chinezesti sau ruble nu conteaza) . Asta nu inseamna ca vreo alta valuta ii va lua locul si va deveni cea mai folosita pe plan mondial. Dolarul va ramane puternic in continuare, dar mai putin puternic decat in trecut. Deci o parte a tranzactiilor internationale se vor dedoloriza, dar eu nu cred ca vor fi asa multe.
dedolarizarea asta de care vorbesti e cu noi in camera acum? lasand gluma la o parte, chiar daca trendul e de trecere de la dolar la alte monede, o sa dureze ani sau mai degraba zeci de ani pana cand dolarul va fi detronat de altceva.
Iar bate câmpii asta cu subiecte furate,poate poate pare și el deștept.omule ești complet depășit,daca ți se taie netul habar nu ai ce sa debitezi!
Furate de la cine? De la Mutu?
Dacă se va mai ține o altă conferință la Breton Woods și se va alege altă valută at da va începe dedolarizarea.
Până atunci doar vise și cerneală irosită
Bre, sincer acum..cine crede si este el convins 100 % ca yuanul si rubla vor fi forta.. mi se pare corect sa isi transforme economiile, munca lui, in cont valutar in yuan sau rubla. Si sa vedem poza la extras bancar in moneda statelor totalitare care au monedele controlate de partid nu de economia de piata europeana sau americana(vezi rubla care ca si leul romanesc in comunism are valoare arbitrara stabilita de banca rusiei, dar tu ca rus in tara ta nu poti sa iti vinzi rublele la acea valoare si sa iei dolari, cursul de schimb fiind evident absolut fictiv). Altfel texte de genul „ascultati la mine, euro si dolarul se duc pe copca, rubla si yuan ul sunt viitorul” sunt mai mult decat stupide. Cum zice americanul „put your money where your mouth is”
Touche monsieur pussycat!
Personal nu cred in rubla deloc si nici nu cred ca renmimbi va fi in viitorul apropiat moneda in care vom tranzactiona noi, dar tranzactiile majore de petrol, energie, tehnologie, ar putea fi facute, in curand, in alta moneda decat USD sau EURO. PS: Sa nu uitam ca am avut o generatie la noi care s-a imprumutat in franci elvetieni sau yuani!