Nu sunt un gamer inrait, dar din cand in cand ma mai joc cateva titluri clasice, iar seara mai joc LoL cu prietenii. Insa atunci cand o fac prefer sa am parte de o experienta buna. De aceea am investit in periferice bune si un monitor decent, bun si la jocuri si la lucrari video. Insa am avut pentru o perioada de timp un monitor de gaming de la AOC. Astazi o sa va imparatasesc pe scurt cateva informatii.
Daca pe un produs scrie „gaming” atunci cel mai probabil nu pentru asta este facut. De obicei este mult marketing incat sa te faca sa cumperi acel produs. Foarte putine sunt produsele pe care scrie „gaming” si chiar fac treaba buna in acest domeniu. Cazul se aplica si in cazul monitorului AOC G2770P.
L-am folosit in paralel cu monitorul meu Philips 234E, un IPS de 23 de inch. Al meu a devenit monitor secundar, iar AOC-ul a fost monitorul de baza pentru toate activitatile mele. Daca mai tineti minte am mai avut monitoare de gaming la test, insa nu toate au reusit sa ma surprinda din prima, cele mai multe avand nevoie de setari complexe. Aici nu a fost cazul.
Am pus monitorul pe birou, l-am bagat in priza si gata. Nu mi-a creat nici o problema pe durata utilizarii si nici nu a necesitat setari complexe din partea mea. Evident, l-am reglat dupa bunul plac, insa chiar si asa, fata de alte monitoare de gaming pe care am avut ocazia sa pun mana, acesta s-a comportat cel mai bine.
PRO
Panoul, desi un TN, este unul mai evoluat fata de altele obisnuite (AU Optronics M270HTN01.0 TN Twisted Nematic LCD). Are 27 de inch diagonala si o rezolutie Full HD. Desi as fi preferat 2K, mi-am dat seama ca nu este nevoie daca nu esti gamer hardcore. Pentru un gamer clasic sau pentru un user normal, rezolutia FHD este ideala pentru orice activitate.
Unghiurile de vizualizare sunt si ele foarte bune, desi nu este un IPS. Nu se pot compara, insa trebuie sa te misti destul de mult ca imaginea sa isi piarda din claritate. Luminozitatea este bogata, 300 cd/m2, iar contrastul nativ este de 1000:1, nimic iesit din comun.
Piciorul de sustinere este perfect si tare as vrea ca monitoarele mai accesibile sa adopte asta. Gratie acestui sistem poti inalta monitorul foarte usor si il poti inclina, ba chiar il poti aduce in mod portrait foarte usor.
Timpul de raspuns si rata de refresh sunt la standarde inalte, de aceea este si recomandat pentru aceasta activate. Vorbim despre o rata de refresh de 144Hz si un timp de raspuns de 1ms. Daca ai si un hardware puternic atunci jocurile vor fi o placere.
CONTRA
Trebuie sa recunosc ca am avut o mica problema cu panoul. Din cauza cablurilor nu a fost caci le-am verificat. In unele jocuri, ba chiar si in afara acestora, pe ecran apareau pret de 2-3 secunde dungulite colorate. Dispareau imediat si apareau random dupa un timp. Nu stiu de ce. Nu stiu nici daca monitorul a fost un sample de test, caci asa s-ar explica problema. Sper sa fie o problema izolata.
Butoanele de control sunt cam intortochiate. Nu mi-au placut, iar navigarea prin meniu este greoaie. Puteau sa le faca mai intuitive, asa cum au si la restul modelelor. Nu stiu de ce la acesta au lucrat asa.
Ramele ecranului sunt mari. Serios, iti pot pune probleme si fac monitorul sa para mai mare decat este. As fi prefera niste rame mai subtiri, astfel experienta ar fi fost si mai grozava. Sunt convins ca la noile modele au rezolvat acesta problema.
Conectivitatea este si ea buna, incluzand: 2 x USB 3.0, jack-uri, HDMI, DVI, VGA si DP. Insa am gasit si un buton de power ce opreste complet alimentarea. Este exact ca la surse si din cate am inteles este un standard de acum incolo pentru monitoarele AOC.
CONCLUZIE
Intradevar, este un monitor special de gaming si nimic mai mult. Desi are un panou destul de bun, nu este ideal pentru cei ce lucreaza in Photoshop. Diferenta fata de un IPS este mare, iar acest lucru poate pune mari probleme in editari. Nici nu se poate compara cu un IPS decent. Insa pentru gaming sau lucruri banale este perfect.
Pretul pentru acest monitor este in jur de 1700 lei. Nu prea l-am mai vazut in stocuri, probabil fiind inlocuit in timp de modelele mai noi.