Zilele trecute mi-am plătit impozitele și taxele locale, ca să beneficiez de acea bonificație de 10%. Așa că mi-a venit ideea acestui sondaj.
Mai ales că, la început de an, buletinele informative se deschid cu aceeași știre, de ani de zile, repetată la final de martie – cetățeni care se îmbulzesc la ghiseele Poștei și ale direcțiilor fiscale ale primăriilor, pentru a plăti taxele. Toată bulibășeala apare pentru că vor să primească acel discount despre care am scris mai sus. Iar românul, se știe, nu poate să se organizeze din timp și nici nu vrea digitalizare, dacă asta presupune muncă din partea lui.
Aplicația online ghișeul.ro a apărut de ceva vreme și poate fi folosită de toți cetățenii care au un smartphone cu Android sau iOS. Da, trebuie cont pe portal, cont care se obține după ce completezi și semnezi olograf o declarație care se depune fizic la administrația fiscală de care aparții, dar poți face asta oricând în timpul anului, evitând nebunia de la fiecare final de lună – când se depun declarațiile fiscale – și cea de la început de an – despre care am scris. Practic, dacă te organizezi puțin, rezolvi totul într-o săptămână: deschizi contul, îl validezi și plătești online impozitele.
Problema apare dacă stai într-o localitate ca a mea, unde culoarea roșie este predominantă și unde onor Primarul nu dorește înrolarea în sistemul informatic. Acolo nu poți plăti decât fizic, la ghișeu. Dar chiar și așa, din pandemie, am la dispoziție opțiunea să plătesc cu cardul, nu cash, sau să plătesc online, în contul de trezorerie aferent. Bine, ultima variantă tot presupune că merg la ghișeiu să văd cât am de plată, dar v-am zis ce culoare au tricourile ăstora de la mine, nu?
Acum că v-am explicat cum stă treaba la mine, sunt curios cum faceți voi. În rubrica de comentarii puteți detalia opțiunea, localitatea sau ce credeți că mai e relevant.
In București plătesc online.
La țară trebuie sa merg la ghișeu sa plătesc cu cash pentru ca nu sunt înrolați pe Ghișeul Online.
Reteta mea pentru plațile ce implica primariile „de la țară”:
Dai un telefon la primarie, la țară, le ceri sumele ce trebuie platite, contul de trezorerie in care trebuie sa faci plata, intrebi ce trebuie sa pui in descrierea tranzactiei. Rogi sa ca informatiile sa fie trimise prin mail.
Faci viramentul conform indicatiilor, pui pe mail un extras cu tranzactia respectiva. Dupa o saptamana mai suni odata la primarie ca sa te asiguri ca plata a fost operata in sistem. De ani de zile functioneaza fara probleme.
Digitalizarea in Romania a ramas la celebra fraza – cererile online se depun la etajul 2!
Am patit ceva de genul acum cativa ani. Primarie, cere pentru nu mai tin minte ce act. Se completeaza frumos formularul online pentru eliberare prin platforma primariei. Completez, depun astept. Astept… Astept … Ma tot uit in cont si pe mail ..:Astept. După vreo 2 saptamani (ca nu ardea) sun la primarie sa intreb ce se intampla
– „Actul e gata …va asteptam la biroul cutare pentru a-l ridica”…
– Ha ?. Dar aveti platfoma online …dece nu poate fi trimis prin ea ( acolo unde actul trebuia sa ajunga nu se cramponeaza daca nu se vede urma de pix pe el).
– Pai asa e la noi.
– Pai platfoma digitala …
– Aia e doar pentru cereri .
– Ati putea, va rog, sa scanati actul si sa mi-l trimiteti pe mail la adresa blabla ?
– Da .
– Multumesc.
No comment.
Anul trecut am platit gunoiul pana la 31 martie dar acest serviciu nu presupune reducerea de 10%. In iulie s-a scumpit gunoiul per persoana iar in decembrie cand am platit doar diferenta pe cele 5 luni am platit inclusiv penalizare !! Curat romaneste, anul acesta platesc doar in transe pe trei luni, nu mai dau banii in avans ca la c_rve.
Am cont pe ghișeul.ro, dar nu mi-a cerut nimeni sa depun vreo declarație pentru validarea contului