Nu mai este mult pana ce platforma Skulltrail (aka Intel dual CPU desktop) va ajunge pe piata. Insa pentru a face cat mai multa valva, a ajuns deja la toate site-urile de hardware pentru teste. Din pacate rezultatele nu sunt chiar asa de bune cum am fi crezut.
Dar inainte sa trecem in revista performanta, sa vedem exact din ce este realizata aceasta platforma. Skulltrail va reuni o placa de baza D5400XS cu doua procesoare Core 2 Extreme QX9775 si pana la patru placi video.
Placa de baza este un E-ATX ce foloseste un northbridge Intel 5400 cuplat cu southbridge-ul ESB2 si cu doua chip-uri nForce 100 de la nVidia. Acest chipset este imprumutat din lumea server-elor, Intel neconsiderand necesara realizarea unuia nou. Asta in parte pentru ca Skulltrail va fi o platforma ultra scumpa, cu foarte putini clienti, iar pe de alta parte pentru a nu oferi o alternativa ieftina la solutiile workstation.
Aceasta placa de baza pune la dispozitie doua slot-uri LGA771, motiv pentru care necesita si procesoare speciale. Sigur, ar fi putut sa foloseasca si Xeon-uri, insa Intel a vrut aici ceva mai aparte. Si asa s-a nascut Core 2 Extreme QX9775. Acesta este un quad core, Harpertown X5480 cu instructiuni de prefetch gandite pentru desktop (sau Yorkfield LGA771, cum vreti sa-l luati).
Cert este ca noul Core 2 Extreme QX9775 este cat se poate de identic cu fratele LGA775 QX9770, adica aceeasi frecventa de 3.2 GHz, acelasi FSB la 1600 MHz, 12 MB L2 cache, proces tehnologic pe 45 nm. Insa TDP-ul a crescut de la 136 W la 150 W.
La partea de RAM Skulltrail ofera patru slot-uri FB-DIMM 800 MHz (nu DDR3 cum speculasem in articolul precedent), din cauza chipset-ului server. Insa aceasta implementare pierde avantajul FB-DIMM-urilor (folosirea de module cat mai multe), dar pasteaza toate dezavantajele (latente crescute, frecvente mai mici, consum crescut de curent, temperatura mai mare de functionare).
Iar pentru video, patru slot-uri PCI-E 16x. Skulltrail va fi compatibila atat cu CrossfireX, cat si cu SLI (simplu de aceasta data, nu Triple sau Quad SLI). nVidia a cedat suportul SLI acestei platforme pentru ca nu va fi adoptata la scara foarte larga (din cauza pretului foarte mare), iar ea nu are momentan nici o alternativa pe acest segment. Insa SLI-ul cu mai mult de doua placi video a ramas un plus al chipset-urilor nForce.
In rest, noua platforma mai pune la dispozitie doua slot-uri PCI, sase port-uri SATA, doua e-SATA, unul PATA, butoane de power si reset direct pe placa etc. Intel recomanda o sursa de minim 1600 W pentru configuratii dual CPU, quad GPU si 8 GB RAM, sau macar 1000 W pentru dual CPU, dual GPU si 4 GB RAM. Absolut enorm!
Sa trecem acum la performanta. Unde Skulltrail se impiedica in primul rand de aplicatii. Asta pentru ca foarte putine sunt concepute sa lucreze cu doua sau patru nuclee, daramite cu opt. Drept urmare, in afara de cateva situatii singulare unde Skulltrail isi face simtita puterea, diferenta pana la un singur Core 2 Extreme QX9770 este insignifianta. Ba mai mult, exista situatii in care acesta din urma este mai rapid (din cauza FB-DIMM-urilor lente).
Dar sa despicam putin firul in patru! La gaming, avantajul este dat de suportul SLI si CrossfireX. Performanta nu se ridica peste nivelul impus de QX9770, indiferent de rezolutie. Doar Lost Planet foloseste cele opt nuclee, inregistrand ceva cresteri de performanta. Multe jocuri insa sunt afectate de latentele crescute, si manifesta scadere de 20 – 25 %. Totul este sa tinem jocul la o rezolutie suficient de mare ca sa fie limitat de sistemul video si nu de CPU – RAM.
La rendare 3D insa avem o alta poveste. Doua QX9775 sar cu 40% – 90% peste valoare unui singur QX9770, in functie de programul folosit. Codarea audio / video nu va prea avea de beneficiat de la noua platforma. Doar la rezolutii HD, cu folosirea codec-ului H.264, putem observa cele opt nuclee la lucru (performantele cresc cu un nivel de 80%). Si aplicatiile office gen Excel au de castigat la calcule foarte complexe, pana la 80% mai rapide.
Pentru review-uri detaliate puteri accesa urmatoarele link-uri: Anandtech, LegitReviews, HotHardware, PCPerspective sau Guru3D.
In incheiere sa vorbim despre pret: placa de baza ar trebui sa nu depaseasca 500 $. Un QX9775 se va situa pe la 1200 – 1300 $ (la acelasi nivel ca si Xeon-ul echivalent). 8 GB pe FB-DIMM – 400 $. Iar daca luam in calcul si sistemul video, de 900 – 1000 $ (am luat in considerare fie patru HD 3870 fie doua HD 3870 X2, acestea oferind nivelul maxim de performanta), ajungem cu totalul la 3000 – 3200 $. La care se va adauga o sursa foarte puternica, o carcasa spatioasa, HDD-uri si unitati optice, monitor, periferice, sunet, si se obtine un sistem destul de scump.