Procesoarele mobile din seria Intel Core Ultra 200, nume de cod Lunar Lake au debutat oficial și aduc foarte multe îmbunătățiri, fiind mai puternice, mai eficiente și mai prietenoase cu aplicațiile AI. Totodată, acestea aduc cele mai bune plăci grafice integrate de la Intel de până acum, fiind cu până la 31% mai performante decât soluțiile anterioare și capabile să ruleze chiar și titluri AAA.
În ceea ce privește configurația nucleelor, toate procesoarele Lunar Lake lansate dispun de o configurație cu opt nuclee: patru nuclee de performanță (Lion Cove) și patru de eficiență (Skymont), SKU-urile fiind diferențiate doar prin frecvențe și cache. TDP-ul este de 37 W pentru toate modelele, în timp ce frecvența maximă de boost variază, plecând de la 4.5 Ghz în cazul SKU-ului entry-level, Core Ultra 5 226V și ajungând până la 5.1 Ghz pentru modelul de top, Core Ultra 9 288V. Cache-ul este de 8 MB pe SKU-urile Core Ultra 5 și de 12 MB pe cele Core Ultra 7 și Core Ultra 9. În configurația standard, modelul de top Core Ultra 9 288V are un profil de alimentare de 30 W, cu maxime de până la 37 W în boost, în timp ce toate celelalte modele vin configurate la 17 W și pot fi coborâte până la 8 W în cazul ultraportabilelor fanless.
În materie de performanță, nucleele procesoarelor Intel Lunar Lake par să fie cele mai performante în raport cu soluțiile competitoare, dovedindu-se mai puternice în Cinebench 2024, Geekbench 6.3 și SPECrate 2017. Cu toate acestea, Intel a făcut publice doar rezultatele testelor single-thread, pesemne că e posibil să existe unele dezavantaje în operațiuni multi-thread, cel puțin față de AMD.
Cea mai importantă îmbunătățire este, însă, cea de eficiență energetică. Lunar Lake aduce o creștere a raportului performanță / W de până la 129% față de Core Ultra 7 165H și de până la 20% față de Qualcomm X1E-80-100.
Consumul total al procesoarelor a fost redus cu 50% în raport cu Intel Core Ultra 7 165H, în timp ce eficiența energetică a GPU-ului integrat este de până la două ori mai bună față de cel integrat pe Core Ultra 7 155H. Astfel, în UL Procycon Office, un utilitar de benchmarking pentru autonomie, ultraportabilele dotate cu procesor Intel Core Ultra 7 268V pot ajunge la o durată de viață a bateriei de până la 20.1 ore – ceva mai bine decât soluțiile ARM oferite de Qualcomm și Apple.
Lunar Lake vine, după cum spuneam, și cu cele mai performante GPU-uri integrate. Procesoarele oferă grafică Xe2 optimizată pentru configurații low power, iar saltul de performanță este de până la 31% față de implementările anterioare de la Intel, de până la 16% față de Radeon 890M regăsit pe Ryzen AI 9 HX 370 și de până la 68% în raport cu Qualcomm Snapdragon Elite.
Astfel, ultraportabilele dotate cu Intel Lunar Lake pot rula în condiții optime chiar și titluri AAA, dintre care amintim Cyberpunk 2077, Hitman 3 și Marvel’s Spider-man Remastered la peste 30 de cadre pe secundă. De asemenea, ray tracing-ul este și el funcțional și complet suportat prin DirectX 12 Ultimate.
În ceea ce privește memoria RAM, Intel a urmat exemplul Apple și acum integrează RAM LPDDR5X-8533 direct pe SoC. Astfel, se reduce spațiul necesar și consumul, iar performanța crește. Există, însă, dezvantajul lipsei opțiunilor de upgrade. Cu alte cuvinte, nu mai puteți face upgrade de RAM prin adăugarea de SODIMM-uri. Din fericire, memoria RAM pleacă de la 16 GB pentru toate laptopurile dotate cu procesoare Lunar Lake și poate fi de maxim 32 GB. Cât despre capabilitățile AI, toate procesoarele dispun de accelerator NPU din a patra generație de la Intel cu putere de procesare de până la 48 TOPS, fiind așadar compatibile cu tehnologiile AI Copilot+ integrate în Windows 11.
Primele laptopuri dotate cu procesoare Intel Lunar Lake sunt deja disponibile pe piață, iar embargoul pentru review-uri a fost ridicat. Până acum, pare că se confirmă cifrele comunicate de Intel. O listă completă a review-urilor internaționale găsiți aici. Prețurile sunt, însă, foarte piperate, cele trei modele dotate cu procesoare Intel Lunar Lake și lansate până acum, Asus Zenbook S14, Lenovo Slim 7i Aura Edition și Dell XPS 13 9350, plecănd de la cel puțin 1200 euro.
Via Videocardz
Lasa un comentariu!