A trecut deja o lună de când programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 a fost suspendat, iar veștile nu sunt deloc bune. Asta dacă considerăm ce aflăm ca fiind vești oficiale.
Procesul este pe rol la Curtea de Apel Oradea, unde se judecă dosarul firmei care a contestat decizia AFM de excludere a ei de pe lista oficială de instalatori.
90.000 de familii așteaptă astăzi să vadă ce se întâmplă cu programul acesta pentru că, după cum știți în urma unui proces, Curtea de Apel Oradea a dispus suspendarea programului. Bineînțeles că Ministerul Mediului, prin Administrația Fondului pentru Mediu, a atacat acea decizie. Am avut 5 zile la dispoziție să facem acest lucru, iar acum suntem în situația în care așteptăm ca instanța superioară, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție, să dispună în legătură cu acest fapt și nu sunt decât două posibilități: fie să mențină măsura suspendării programului și atunci va trebui să ne găsim la niște soluții alternative pentru a-l debloca, fie să dea dreptate Ministerului Mediului și să ne aflăm în situația în care lucrurile, cu o mică întârziere, vor avansa și oamenii își pot instala mai repede panouri fotovoltaice pe case, lucru pe care îl așteaptă și Ministerul Mediului, și Administrația Fondului pentru Mediu și cu siguranță și cetățenii beneficiari ai acestui program.
Eu nu comentez deciziile instanțelor de judecată. Bineînțeles că justiția, în speță, instanța de contencios administrativ, poate să atace orice act administrativ și îl poate anula sau îl poate suspenda, cum este în cazul de față. Noi încă n-am apucat să ne judecăm pe fond. Noi nu știm cine are dreptate acolo, dacă are dreptate firma respectivă sau dacă are dreptate AFM-ul, adică Administrația Fondului pentru Mediu. Problema este că până când o să aflăm cine e vinovat sau dacă e cineva vinovat, cei 90.000 de români stau și așteaptă. Asta e principala problemă. Instanța de contencios poate suspenda un act administrativ, cum ar fi cel de demarare a programului Casa Verde panouri fotovoltaice 2023, a declarat ministrul Mediului.
Problema este ca intre timp au aparut procese si cu alte firme. Nu cred ca o decizie a instantei din Oradea s-ar aplica in toate cazurile. Tocmai cand lumea spera sa nu mai astepte 3 ani pentru implementarea unui astfel de proiect, BANG vine bomba si air o luam de la capat ca in anii trecuti.
Ar trebui ca cei 90000 de beneficiari sa dam în judecata firma respectiva pentru blocarea dreptului nostru pentru care ne-am străduit atata
dai in judecata cand afli cine e vinovat. poate chiar i-a fost blocat pe nedrept accesul in program
Corect,ar trebui să ne îndreptăm toți împotriva acelei firme,spunea cineva că „dai in judecată ‘cand afli cine este vinovat ,pe mine nu mă interesează,mă deranjeaza că stau blocat.
Cei 90.000 de oameni nu au nicio vina. Programul trebuie sa continue, iar eventualele pagube produse, sa le plateasca vinovații.
Aveți perfecta dreptate. În cazul în care nu câștiga procesul firmei respective ar trebui sa i se ceara daune din cauza pierderii (intarzierii)perioadei cat se putea produce energie și beneficia de ea.
Statul nu are bani, gaseste tot felul de tertipuri numai sa amane darea banilor.
Corect ar fi fost ca programul să meargă mai departe, iar daca instanța dădea dreptate firmei din Oradea se îndrepta împotriva agenției cu daune.
Parte dintre noi am fost avizați că și eligibili de AFM, asta înainte de decizia Curții de apel Oradea.
Ce se întâmplă cu firmele care au importat echipamente, au angajat oameni?
Cea mai buna soluție este că noi cei ce suntem afectați sa facem o petiție și sa deblocheze programul acele firme care au blocat programul știau ce acte le trebuie așa că vina sunt a lor sa se descurce
Lasati vrajeala! Pentru cei naivi care inca mai cred minciuna ca „nu se stie cine e vinovat”, va amintesc ca situatia e foarte simpla: Dhelectric System SRL Oradea nu a depus toate documentele in termenul stabilit de AFM! Faptul ca vin si alte firme sa blocheze programul, e doar o confirmare a faptului ca se doreste ingroparea acestui program. Intre timp, noi am platit taxe pentru a obtine documentele solicitate. 10 lei pentru un certificat x 90.000 de solicitanti = 900.000 lei incasati de primarii. Mai dai si la ANAF… E hotie pe fata si hotul principal e statul!