Realme este brandul care a prins tractiune repede la nivel global intrand in competitie directa cu Xiaomi si alti producatori de telefoane mobile accesibile. Realme 14 Pro+ este cel mai mare din grupa mijlocie si l-am folosit timp de o saptamana.
Design si constructie
Pe scurt – iti va lua ochii si la primul contact vei crede ca e flagship. Marginile ecranului sunt subtiri, telefonul in sine are o grosime de 8mm si predomina formele rotunjite. Insula camerelor foto de pe spate si asezarea camerelor imi place si chiar arata bine. Cel ajuns la mine este Pearl White si arata elegant.
Ecranul este protejat cu Corning Gorilla Glass 7i si atat rama cat si spatele sunt realizate din plastic insa dupa cum spuneam si mai sus, reuseste sa te pacaleasca la primul contact.
Este certificat IP68/IP69 protectie apa si praf. Arata bine si e construit cu grija.
Experienta in utilizare: software, performanta si baterie
Interfata RealmeUI 6.0 motorizata de Android 15 este la bord alaturi de bunatati AI (printre care Gemini). Proaspat configurat, acesta m-a deranjat cu numarul mare de bloatware (la fel ca Poco de altfel), dar care poate fi sters/dezactivat astfel incat sa nu incurce. Functioneaza ca un telefon din clasa medie si pe modul auto pentru ecran (60Hz/120Hz) este vizibil momentul cand comuta singur intre 60 si 120Hz.
Foloseste un procesor Snapdragon 7s Gen3 alaturi de 12GB RAM si 512GB pentru stocare in varianta testata de mine. Pe alocuri se observa o usoara incetinire datorita procesorului, insa nimic de speriat. Nu l-as recomanda pentru gaming.
Acumulatorul este modern, dotat cu compozit siliciu-carbon ca anod in loc de grafit si are o capacitate de 6000mAh. Autonomia este de o zi jumatate cu un singur ciclu de incarcare si are nevoie cam de 60 de minute pentru o incarcare completa cu incarcatorul recomandat superVOOC de 80W.
Camera foto si video
14 Pro+ vine cu 3 senzori foto pe spate: cel principal are 50MP si este echipat cu PDAF si OIS – un Sony IMX896. Alaturi de acesta un senzor telefoto zoom 3x tot de 50MP Sony IMX882 cu PDAF si OIS. Cel ultrawide are 8MP si este un Sony IMX355. Frontal aveam un senzor de 32MP.
Rezultatele obtinute de camerele acestuia sunt reusite in toate cazurile.
- poze standard
- poze ultrawide
- zoom 2x
- zoom 3x
- zoom 6x
- zoom 10x
- diverse scenarii lumina slaba
- selfie
- video
Ecran si sunet
Ecranul are o diagonala de 6.83 inch si este de tip OLED, cu o rata de reimprospatare de 120Hz. Este luminos, placut si usor de utilizat in orice scenariu. Sunetul este stereo si isi face treaba cu un nivel sub flagship-uri: ii lipseste o parte din finete.
Concluzii
Realme 14 Pro+ este un nou telefon reusit pentru categoria mid-rangere. Este echipat cu tehnologii care lipsesc pe unele flagshipuri (baterie Si/C, sau IP69 lipsesc de pe Galaxy S25 Ultra spre exemplu), vine cu un design placut si camere foto potente. Insa va intampina ceva rezistenta in sector datorita pretului – este similar cu Redmi Note 14 Pro+, iar in aceiasi zona a intrat si Nothing Phone cu modele noi recent.
Pro
- frumos si elegant
- baterie moderna Si/C si incarcare rapida
- autonomie buna
- camere foto potente
- certificat IP69 impotriva apei si prafului
Contra
- pretul actual nu-l face prea competitiv
- bloatware (care poate fi dezactivat/ dezinstalat)
Alex, dar de ce ai publicat doar rezumatul review-ului? 🙂
Că dacă nu e rezumat și e tot review-ul, recunosc ca nu am citit în viața mea o recenzie mai scurtă decât asta. 😀