Căutând prin arhivă, am descoperit un sondaj de prin 2018, taman pe tema aceasta. Cum a trecut destul timp ca să merite din nou să vă întrebăm și cum am ajuns mai nou să folosim intensiv internetul de acasă, nu doar pentru distracție, dar și pentru școală sau lucru, hai să vedem cum mai stă treaba în 2022.
În mare parte, furnizorii au rămas tot aceia, doar dezvoltarea rețelelor acestora fiind diferită. Dacă acum patru ani Digi avea aproape monopol, prin achiziția UPC de către Vodafone și investițiile celorlalți jucători, putem spune că avem o piață mai echilibrată. Asta deși Digi rămâne furnizorul cu rețeaua cea mai extinsă. Însă, nu mai este și cel care furnizeazp serviciile cu cele mai mari viteze.
Într-un test realizat în 2021 și oferit de ANCOM s-a constatat că viteza conexiunilor înregistrate prin internet fix prin cablu au avut medii de download între 429 mbps și 279 mbs, după cum urmează:
- Orange România – 857.62 Mbps (download) și 376.67 Mbps (upload);
- RCS & RDS – 388.37 Mbps (download) și 329.14 Mbps (upload);
- Nextgen Communications – 308.4 Mbps (download) și 294.67 Mbps (upload);
- Telekom România Communicatios – 308.74 Mbps (download) și 213.4 Mbps (upload);
- Vodafone România – 243.29 Mbps (download) și 27.81 Mbps (upload)
Prețurile practicate de fiecare dintre acești furnizori diferă în funcție de mai mulți factori, dar dacă ar fi să comparăm exclusiv pachetele cu cele mai mari viteze, avem așa ceva:
- Orange – Fibră 1000 – 40 lei/lună
- RCS & RDS – Internet Fiberlink 1000 – 40 lei/lună
- Internet NextPower 1024 – 55 lei/lună
- Telekom – Internet L – 8 euro/lună
- Vodafone – Net500 – 6 euro/lună
Mai sunt opțiuni care combină și alte pachete de servicii, alături de internetul fix, de la fiecare dintre provideri, astfel încât prețul poate fi diferit.
Acum, să încep eu – sunt client Digi din 2005, de când m-am mutat de la părinți. Chiar și acolo, de prin 2002, tot de la ei aveam internet. Dacă la început am ales pachetul cel mai ieftin, cu trecerea timpului am ajuns la FiberLink 1000 și sunt mulțumit și de vitezele oferite, dar și de suport. A! Și, foarte important, nu am căderi de semnal, după cum am observat pe la alți vecini abonați la Telekom. Nu am idee dacă e ceva specific zonei unde stau, sau e ceva mai complex.
V-am lăsat opțiunea de a alege maxim două răspunsuri, în cazul în care sunteți chiaburi cu mai multe case sau apartamente, sau mai vă faceți veacul și prin casa/apartamentul jumătății. În rubrica de comentarii puteți adăuga ce credeți de cuviință – cât sunteți de mulțumiți, de ce ați schimbat providerul, dacă a fost cazul, etc.
In primul rand topul vitezelor este greșit. De mai bine de 2 ani orange romania funcționeza pe infrastructura fixa a telekom. Și va asigur ca vitezele sunt asemănătoare adică 800 download cu 400 upload.
Uite aici si articolul bazat pe testele efectuate de ANCOM, nu chestii de corazon: https://arenait.ro/teste-netograf-romanii-experimentat-viteze-medii-download-429-17-mbps-internetul-30-54-mbps-internetul-mobil/
Va relatez o intamplare:
Totul a început într-o sâmbătă, afară bătea vântul puternic și s-a căzut stâlpul pe care era fibra mea (pentru că Orange nu are bani să construiască infrastructura subterană). Dupa ce am observat acest lucru, am sunat la 0374300300 (deranjamente orange) si am anuntat ce s-a intamplat. Era normal să nu vină sambata seara pentru a repune totul în funcțiune (deși aceste servicii ar trebui să aibă suport telefonic/de teren 24/7).
Duminică, am văzut că nimeni nu s-a deranjat să vină să vadă care este problema, moment în care am sunat din nou. După ce am așteptat vreo 20 de minute, am luat legătura cu cineva care mi-a spus că situația este cunoscută și că se va rezolva în 24 de ore. 1 ora am stat si m-au plimbat prin 4 departamente diferite.
Dupa aceste 24 de ore, adica luni, am sunat din nou si mi s-a spus ca nu este nici un incident deschis (facusem si incidente in aplicatia MyOrange si telefonic) probabil ca ei nu vor sa lase inciedentul deschis (dar un incident poate să fie închis doar dacă este rezolvat). Dacă se închide fără rezoluție, trebuie luate măsuri pentru persoana care a făcut acest lucru.
Trecem și peste asta si ajungem marți (72 ore). Vine echipa sa ridice stalpul, eu eram la munca, el lucra la un vecin de-al meu si „tehnicianul” ii spune sotiei ca vine doar pe proces verbal si ca nu ne face.
Sun din nou, in prima faza mi se spune ca sesizarea nu se gaseste, dar apoi ma suna inapoi ca a fost gasita si ca se programeaza pentru miercuri.
Nu este normal ce s-a întâmplat și nu recomand Orange sub nicio formă (își bat joc de clienți).
Scriu acest review dupa 96 de ore (chiar in momentul de fata nu am internet sau televizor).
Mai jos sunt mesajele pe care le-am primit:
Să ne amintim că acest mesaj este scris la 96 de ore după ce am anunțat:
Reclamatia ta cu nr.96444619 a fost inregistrata in 05.02.2023. Termenul de solutionare este cel prevazut in contract. Poti urmari stadiul ei in My Orange http://oran.ge/reclamatia . Iti multumim!
Poti sa iti urmaresti stadiul deranjamentelor pentru care ai deschis sesizari direct in contul tau My Orange http://oran.ge/status
E posibil sa fiti apelat de robotul telefonic pentru a masura cat de multumit ati fost de interactiunea cu agentul nostru. Tasta 5 exprima satisfactie maxima..
Buna ziua, Dorim sa va informam ca am demarat procesul de investigatii cu privire la aspectele semnalate, solicitarea fiind preluata de Serviciul Tehnic pentru care am transmis cerere de rezolvare cu prioritate. Cu stima, Orange Romania Communications.
Serviciul tau este afectat de un deranjament extins. Nu e nevoie sa fii in locatie pentru rezolvare. Te sunam dupa remediere (durata medie 24h). Echipa Orange
Sunt abonat RDS si ca PF si ca PJ.
De juma de an ma chinuiesc sa schimb GPON-ul de pe PJ (o prastie de FiberHome AN5506-02-FG care functioneaza ok pe cablu, dar pe wireless are 20-40 Mbps) cu un Huawei OptiXstar HG8147X6, dar imi tot zic ca nu il au in stoc.
Tot incearca sa imi bage pe gat un router Wi-Fi 6 TP-Link Archer AX10 sau AP Ubiquiti UniFi AC-Pro, dar ei nu inteleg ca nu mai vreau inca un echipament suplimentar.
Voi ce echipamente aveti?
eu folosesc routerul lor de fibra in modul Bridge (e un model mai nou decat ce ai tu) si am configurat un Archer C9, ca aia aveam in casa, pt wireless. Acoperirea cu Archer e net mai buna, alfel as fi mers pe un Archer AX20, are un procesor mai bun decat AX10.
E nesimtire fortarea ca sa folosesti router-ul lor. Nu sunt un utilizator obisnuit, vreau un router mai capabil si cu acces la toate satarile lui, ceea ce la Digi nu se poate. Solutia lor este ca sa ti echipamentul lor in mod „bridge” pentru conversie de la fibra la cupru la care conectezi routerul tau, chit ca routerul tau are port SFP si poti monta orice modul de fibra. Curentul nu mai este asa ieftin, echipamentul lor consuma cam 10W non stop ceea ce se traduce in 7.2kWh / luna x 1.5lei = 10.8 lei. Daca se calculeaza ca valoare procentuala din abonamentul de 30 de lei echipamentul aditional consuma de inca 36% din valoarea facturii, iar la cel de 40 de lei de inca 27%. Poate ar trebui o reglementare ca sa-i oblige sa afiseze pretul final pe care il vei plati pentru serviciul respectiv sau daca tot vrem sa fim ECO sa li se interzica modul bridge si sa ofere setari pppoe direct pe fibra.
Daca vrei sa ai wifi fara probleme, treci la un wifi adevarat. Ma refer la echipamentele testate ubiquiti testate de mine. Restul sunt pocnitori pe langa solutiile lor.
@Piuir: confirm. de când am AP-uri Ubiquiti au dispărut toate problemele pe Wi-Fi.
Cere un router Huawei , wifi 6 și merge perfect, dar că îl ai în custodie sau chirie.
Am avut Romtelecom ClickNet la inceput, o mizerie din toate punctele de vedere. In 2014 am trecut pe Digi. Unde stau eu in Rahova, din 2014 si pana azi nu am avut nici o problema cu internetul. Nu a picat niciodata semnalul, nici la tv si nici la internet. Vitezele au ramas la fel de mari de la bun inceput, FB1000. Mi-am trecut si parintii pe Digi anul acesta, dupa o viata pe Romtelecom/Telekom.
Pentru cei ce nu cunosc piata din punct de vedere a preturilor.Telekom ofera fibra la 6 euro.
Acasa internet de cartier arondat la Prime Telecom (cu acoperire Romania-Bulgaria) cu download/upload: 870/586 Mbps de ani de zile (ethernet=35 lei/luna) iar la serviciu servicii integrate prin GTS Telecom – filiala din RO a GTSCE (care pe lângă RO, acoperă Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Ucraina, Letonia, Bulgaria, Croația si Serbia) (fibra~120 €/luna). Din pacate VPN-ul de la serviciu limitează viteza pe la 180 Mbps, deci aceasta devine irelevanta. Si wifi adevarat la serviciu: Aruba 510 iar acasa un wifi decent: Archer AX20. Din păcate Ubiquiti este „prea ieftin” pentru serviciu și „prea scump” pentru uz casnic, așa că eu cel puțin nu i-am găsit încă utilitatea pe care o slăvește Piuir mai sus 🙂
Ar trebui pusa si optiunea de votare a doi provideri. Am RDS si Orange. Pentru ca am abonament mobil Orange, mi s-a facut oferta la 25 RON/luna pentru planul de 1000 Mbps. Au fost zile in care la RDS se deconecta cat sa isi ia alt IP (rar dar important pentru mine). Lucrand de acasa si avand nevoie de conexiuni ssh stabile, am trecut pe Orange si cel putin 63 zile nu s-a deconectat niciodata, pana a cazut curentu si s-a dus statistica si nu am mai facut verificari.
Am scris la final de articol ca ai opțiunea sa votezi doi