Principala poluare a atmosferei terestre este cu dioxid de carbon, gaz rezultat din arderi de orice fel si expirat de toate vietuitoarele Pamantului. Si cum populatia creste, numarul de autovehicule creste, si cantitatea de energie consumata creste si ea cu fiecare zi, iar zonele verzi sunt din ce in ce mai restranse, este normal ca acest gaz sa aiba o concentratie din ce in ce mai mare.
Iar intr-un viitor sumbru dioxidul de carbon ar putea inlocui o parte din oxigenul din aer, determinand grave probleme respiratorii pentru vietuitoarele acelor vremuri. Momentan omenirea arunca in aer aproximativ 8 – 10 miliarde de tone de dioxid de carbon in fiecare an. La acestea se adauga alte 150 miliarde tone dioxid de carbon provenit de la fenomene naturale (respiratia animalelor si plantelor, eruptii vulcanice etc).
Din aceste cifre contributia umana pare infima si chiar neglijabila. Trebuie avute in vedere insa doua aspecte: pe de o parte, daca nu luam masuri, noi vom degaja din ce in ce mai mult dioxid de carbon; pe de alta parte, padurile, principalul consumator de dioxid de carbon, sunt din ce in ce mai mici si mai restranse, in urma activitatilor umane.
Dar solutii, macar temporare, se intrezaresc la orizont. Pe baza unor burse cu un total de 126.6 milioane $ din partea Departamentului de Energie al SUA, s-a cercetat posibilitatea de a depozita in subteran, in caverne din pamant, acest gaz nociv.
Primele teste sunt in pregatiri, urmarindu-se introducerea a 600 de miliarde tone de dioxid de carbon in doua astfel de pesteri.
Prima este in Ohio, sub muntele Simon Sandstone, iar a doua in California, la 2133 metri sub bazinul San Joaquin. Si au mai fost identificate alte caverne, cu o capacitate totala pentru productia de dioxid de carbon din 1000 de ani. In urma acestor teste se va observa cat de eficiente sunt aceste zone subterane in a depozita si pastra dioxidul de carbon, dar si daca sunt o solutie viabila din punct de vedere financiar.
In aceeasi idee, se doreste realizarea de termocentrale care sa pompeze fumul din arderi in subteran, in loc sa-i dea drumul in atmosfera. O astfel de facilitate este proiectata in Mattoon, Illinois, si va produce 275 MW (MegaWatts) de energie.