Pentru a întelege mai bine cum influențează inteligența artificială emoțiile și starea psihică a utilizatorilor, OpenAI și Massachusetts Institute of Technology au realizat un studiu amănunțit pe un eșantion de aproximativ 4000 de persoane, iar rezultatele au fost surprinzătoare. ChatGPT, dar și alți asistenți AI pot crea dependență, iar întreruperea utilizării platformelor duce la simptome de sevraj, exact ca în cazul consumului de droguri.
Din câte se pare, unii utilizatori, în loc să folosească platformele AI pentru informare, prelucrare de date și alte activități productive, aleg să interacționeze cu asistenții artificiali exact la fel cum ar proceda cu o persoană reală. Dezvoltă prietenii, cer sfaturi și uneori chiar îi folosesc pentru a alunga singurătatea sau a satisface nevoia de socializare. Și cu toate că inteligența artificială satisface anumite nevoi și poate înlocui unele interacțiuni umane, aceasta poate avea și o influența negativă asupra sănătății mentale, având totodată un potențial ridicat de a crea dependență.
De asemenea, pe lângă dependență și sevrajul asociat, studiul subliniază că utilizarea excesivă a platformelor AI poate duce inclusiv la izolarea față de cei din jur și la un comportament antisocial, determinat de interacțiunile și sfaturile nerealiste ale asistenților virtuali. Cele mai frecvente simptome semnalate de utilizatorii afectați sunt preocuparea permanentă față de asistentul AI, sevrajul, atunci când aceștia nu sunt conectați la platformă, iritabilitatea și stările de spirit schimbătoare, în acest situații fiind indicată consultarea unui psihoterapeut. Cele mai vulnerabile persoane par să fie cele singuratice, care suferă de depresie sau de alte afecțiuni psihice, însă, după cum subliniază și studiul, oricine poate ajunge dependent și poate suferi din cauza interacțiunilor excesive și a personificării asistenților AI.
Cele două articole publicate de OpenAI și MIT pot fi consultate aici și aici.
Via Tom’s Hardware
Lasa un comentariu!