Ca urmare a competiției tot mai acerbe și a supraproducției, prețurile SSD-urilor și a altor medii de stocare NAND flash s-au menținut pe un trend descendent în ultimii ani, fiind la limita profitabilității chiar și pentru marii producători. De asemenea, din cauza vânzărilor tot mai slabe, unii dintre aceștia au fost nevoiți să aplice reduceri chiar și de 20% în cazul SSD-urilor PCIe Gen 4 pentru a lichida cât mai mult din stocurile excesive și a-și recupera din pierderi în primul trimestru al anului.
Însă, într-un final, producătorii au reacționat, iar la sfârșitul anului trecut au limitat producția pentru a preveni prăbușirea industriei. Și pentru că piața nu mai livrează volumele de altădată și nu mai are nevoie de suplimentări constante de stocuri, efectele de abia acum se văd, iar prețurile au intrat într-un final pe o ușoară creștere. Însă, momentan, consumatorii nu au de ce să-și facă griji, sunt de părere analiștii TrendForce.
Conform estimărilor realizate de aceștia, SSD-urile consumer se vor scumpi cu doar 3% – 8% până la sfârșitul anului, memoriile eMMC și UFS, utilizate în smartphone-uri și tablete, cu 10-15%, iar SSD-urile enterprise, în ciuda creșterii foarte mari a cererii pentru aplicații AI, vor rămâne la prețuri aproape identice. Și ca să vă faceți o idee asupra declinului accelerat al acestei piețe, doar în primul trimestru al anului curent au fost înregistrate scăderi de prețuri de până la 23% în cazul SSD-urilor consumer, de până la 20% pentru cele enterprise și de până la 13% pentru waferele 3D NAND TLC și QLC.
Via TechPowerUp
Ca peste tot – cresteri artificiale.
Pai cine produce stabileste pretul. Daca nu iti convine, poti sa iti produci singur:) avem de ales? Platim cat se cere in final.
cresc la toate sau doar la ultima tehnologie?