In urma cu aproape cinci ani de zile ne cumparam prima masina electrica, un Renault Zoe care ne-a deschis mintea si apetitul si care ne-a facut sa nu mai vrem sa trecem niciodata pe o masina cu combustie interna. Cu toate acestea, cred in continuare ca masinile electrice nu sunt pentru toata lumea nici in 2025.
Am scris despre faptul ca ne-am luat o masina electrica aici si am facut si un video pe canalul de YouTube proaspat deschis atunci. La scurt timp dupa, am pregatit un material scris (pe blogul Electromobilitate) si video despre motivele pentru care eu cred ca o masina electrica nu e pentru toata lumea.
Ei bine m-am gandit ca azi, aproape cinci ani mai tarziu, sa revizuiesc motivele de atunci (va recomand sa cititi articolul din 2021) sa vedem cate din ele au mai ramas in picioare si cate nu.
Atunci principalele patru motive pentru care am spus eu ca o masina electrica nu e pentru toata lumea au fost: nu toti pot incarca acasa sau la munca, timpul de incarcare la drum lung, planificarea mai minutioasa si pretul. Hai sa le luam pe rand.
Trebuie sa ai unde sa incarci cat masina sta
Dupa cinci ani cu o masina electrica pot sa spun cu mana pe inima ca cea mai importanta incarcare este cea de destinatie. Adica trebuie sa poti sa incarci acolo unde petreci cel mai mult timp.
Asta poate sa insemne fie casa unde stai, fie locul de munca fie atunci cand esti in deplasare (sau poate asta e jobul tau) cazarea unde stai.
Daca poti indeplini macar una din conditiile acestea, sa ai unde sa incarci cat masina sta cel putin 6-8 ore (fie ca e vorba de acasa, birou sau cazare) atunci clar o masina electrica e pentru tine, altfel poate deveni mult mai greu, si pentru unii chiar o corvoada. Insa tot nu e imposibil si despre asta poate voi vorbi intr-un material separat: despre cum ar fi viata la bloc cu o masina electrica in 2025.
Si stiu ca nu toata lumea sta la casa, insa tot mai multi fac miscarea asta. Si tot mai multi stau in blocuri noi de locuinte cu parcare subterana unde poti pune o priza. In al treilea rand, tot mai multi angajatori ofera incarcare la locul de munca. Acum cinci ani nici eu nu aveam incarcare la birou, dar acum am si e gratuita. Daca n-as putea incarca acasa de la soare as putea merge macar o data pe saptamana la birou ca sa incarc si mi-ar rezolva problema incarcarii de destinatie.
Insa vreau sa mai spun ceva ce am mai tot spus: daca stai la casa si daca ai si panouri fotovoltaice (dar si daca nu ai) o masina electrica este o alegere complet logica, rationala si benefica financiar familiei. Eu am economisit mii de euro in combustibil in doar 1.5 ani de cand am ultima masina electrica.
Cu alte cuvinte, consider ca asta a ramas, si va ramane vesnic, un motiv bun pentru care o masina electrica nu e pentru toata lumea. Nu cred ca vom ajunge vreodata in situatia in care toata lumea sa poata incarca la destinatie o masina electrica. Insa lucrurile se schimba in bine de la o zi la alta.
Timpul de incarcare la drum lung
Nu cred ca mai e un motiv pentru care o masina electrica poate reprezenta un impediment. Acum 5 ani optiunile masinilor electrice erau limitate, majoritatea se incarcau lent si statiile nu erau nici ele prea raspandite, rapide sau functionale.
Astazi majoritatea masinilor electrice se incarca de la 10% la 80% in sub 30 de minute, unele modele ajungand chiar la 15 minute, dupa care iti poti continua drumul si mai poti conduce incare 3-5 ore, in functie de tipul de drum pe care mergi.
O pauza de 30-40 de minute o data la 3 ore nu strica nimanui si mie unul chiar imi face calatoria mai usoara, ajungand la destinatie mult mai odihnit in comparatie cu drumurile facute cu masina pe combustie cand conduceam 6-7 ore si ma opream 10 minute.
Statiile de rapide si ultra-rapide sunt acum peste tot. Absolut peste tot. Cu alte cuvinte timpul de incarcare la drum lung nu mai este un motiv pentru a nu alege o masina electrica.
Planificarea traseului
A ramas si nu neaparat o problema. Pentru ca foarte multe masini (nu doar Tesla, care face asta exemplar) stiu sa-ti organizeze incarcarile eficient, direct pe navigatie, astfel incat sa nu-ti bati capul cu intrebari de genul „unde incarc? cat trebuie sa stau?”.
Insa din pacate NU toate masinile fac asta, sau unele o fac destul de prost. Si mai ramane problema aplicatiilor pentru statiile de incarcare, despre care as dori sa vorbesc intr-un articol separat, si care nu numai ca nu s-a imbunatatit semnificativ in ultimii 5 ani, dar cumva s-a accentuat.
Deci cumva as pune doar 50% ca un motiv valid pentru care sa nu-ti iei masina electrica planificarea traseului. Insa da, problema nu e rezolvata nici pe departe complet.
Pretul de achizitie masinilor electrice
Daca in 2021 puteam sa spun clar si raspicat ca masinile electrice sunt mai scumpe fata de cele pe combustie interna, astazi diferenta dintre ele s-a micsorat semnificativ si pe anumite segmente poate balanta s-a inclinat chiar invers.
Si da, s-a ajuns aici partial pentru ca ca se fac si masini electrice mai ieftine, insa majoritar pentru ca s-au tot scumpit masinile pe combustie interna. Si mi se pare ca ai buget de la 20.000 euro in sus pentru o masina noua, deja masinile electrice nu mai sunt mai scumpe la achizitie iar pe termen lung clar balanta inclina spre acestea.
Daca bugetul este insa sub 20.000 euro, o suma sub care greu mai gasesti o masina in ziua de azi, atunci da, masinile electrice raman scumpe si te poti uita poate doar la cele mici de oras, cum ar fi Dacia Spring, Citroen e-C3, Leapmotor T03, Hyundai Inster, Renault 4 si poate altele.
Iar aici vorbim despre masini noi. Daca vorbim despre masini second-hand situatia nu sta cu mult diferit, pentru ca s-au devalorizat destul de mult masinile electrice, poti lua un Tesla Model 3 Long Range nu mai vechi de 5 ani cu sub 20.000 euro sau un Renault Zoe tot cu aceeasi vechime cu 12000 euro. Si chiar am testat unul cu aproape 100.000 km si 5 ani si am vorbit despre asta intr-un video.
Deci nu, nu cred ca pretul de achizitie mai e o problema daca vorbim de bugete de peste 20.000 euro, daca vorbim de bugete de sub 20.000 euro atunci da, inca nu poate oricine sa-si ia o masina electrica ce-i poate fi singura masina.
Concluzie finala
In final pot spune ca din cele patru motive enumerate de mine ca fiind cele mai importante, in 2021, pentru care o masina electrica nu e pentru toata lumea doar au mai ramas doar doua, in total. Jumatate pretul de achizitie, jumatate planificarea traseului si cel mai important, incarcarea la destinatie, de care daca nu dispui atunci chiar nici eu nu recomand o masina electrica oricui.
Da… eu la buget de 15000 euro ma uit și într-adevăr mai greu. Chiar Inster mi-a atras atenția, parca e mai ok decât Zoe second.Ma mai tenta i3 Rex 2018 dar parcă mai ok un Inster nou sau aproape nou cu garanție chiar și cu frica ca rămâi fără curent in baterie (dar care zici si tu ca e din ce in ce mai mică).
Păcat ca Inster il aduc fara priza v2L si camere 360 in RO.
Mai bine cumperi un Logan și pa, nu înțeleg ce va uitați toți după bidoane eletrice pe roți ce au în ele baterii de laptop.
vreau cutie automata , nu îmi place mirosul de benzina , nu îmi place cum „tremură” mașinile cu cutie de viteză ,zgomotul chestii de comfort . Practic si mașinile electrice ieftine au un comfort comparabil cu mașini clasice mult mai scumpe
@Marius cred ca nu ai avut masina cu motor termic de calitate. Vezi un A8 nelovit sau orice altceva din gama aia si apoi poti compara. Daca compari toscoletele low level second hand toate busite si reparate pe genunchi cu electrice noi, s-ar putea sa ai dreptate.
Omu’ are buget de 15k euro si tu-i vorbesti de A8…
@varucu: pai ce are A8 din Germania cu 300k km? nu e bun?
E bun (sa zicem), dar cu bugetul ala nu o sa ai bani sa-l intretii cum trebuie. Si-apoi tot cazan ajunge.
Cand il cumperi e deja cazan, si trebuie sa mai bagi cateva mii ca sa nu mai fie si dupa aceea ai nevoie de buget ca sa-l mentii ne-cazan.
Eu zic ca pretul pentru electrice e inca prea mare. Cu banii aia iti iei o masina cu motor termic care ofera cel putin cat oferta electrica la acelasi cost. Pe mine personal autonomia e cea care ma face din start sa spun NU la o electrica. Dar hai sa comparam un peugeot 5008 nou cu o tesla noua. Iesi mai ieftin cu 5008 si lasam A8 deoparte. Pe langa polemica electrica/termica, ce ii lipseste la 5008?
Eu cred ca multi inca au idei preconcepute in ceea ce priveste autonomia. Sunt oameni care au facut Europa in lung si-n lat si nu s-au plans de autonomie, dar va plangeti voi care nu ati vazut masini electrice decat in poze.
vreau ceva compact (4m) , asta am zis si eu ca o mașină electrică relativ ieftina (<20000) ste dotări si comfort comparabil cu una din categoria superioară mai scumpa la termice. Poate daca ai mega noroc la una second hand care la vream ei era din categoria de lux , dar astea is cazuri rare faca e foarte ieftina fata de prețul din fabrica sigur are ceva hiba
@Marius: ai ceva variante sub 20.000 euro la compacte: Renault 5, Hyundai Inster, Citroen, Dacia Spring.
Am citit materialul și mi-am adus aminte de zicala: ”venit bou, plecat vacă”.
Nicio emoție, niciun nimic. N-ai zis ce m-ar putea face să schimb tabăra, ai scris doar platitudini. Chiar și tu recunoști că, pentru o posesie fericită, trebuie să se alinieze planetele.
Nu, mersi.
PS: La cum horcăie politichia contemporană, îți doresc ”succesuri” în fuga ta cu mașina electrică de ”adevărul” suveranisto-republican…
Cred ca ai observat, ca pe net rar gasesti pe cineva care sa poata convinge pe altcineva sa schimbe tabara. Sigur, sunt acei „influenceri”, si pentru multi numarul lor de urmaritori ii face mai mult sau mai putini credibili. De cele mai multe ori astia sunt cei care prind cei mai multi fluturi. Sunt atat de ocupati sa faca filmulete care sa prinda la public incat au uitat sa mai citeasca (carti nu prostii pe internet).
Realitatea este ca sunt cam 2 tipuri de consumatori. Cei care cumpara pentru ca e la moda/trebuie neaparat sa aiba un obiect si cei care analizeaza alinierea planetelor (pentru cazul lor). Ar mai fi si a treia categorie, aceia care cumpara ceva pentru ca „li se spune”. Cumva nu stiu pe nimeni care sa admita ca face parte din categoria asta.
Pentru ca tu Elonia esti deja convinsa ca masinile pe combustie interna sunt singura varianta.
Așadar în total s-au economisit 12,235 simboluri bancare. Foarte tare aplicația, foarte precisă, afișează trei zecimale.
De acord, dar doar parțial. Dacă n-ai unde să încarci în regim propriu n-are sens să treci la electrică. E chin mare dacă depinzi de stațiile publice.
Cât despre drumurile lungi, mie încă mi se pare deranjant timpul pierdut. Din punctul meu de vedere problema asta n-ar fi așa supărătoare dacă autonomia ar fi mai mare, să zicem de două ori mai mare.
Cu Model Y Performance din București la Constanța ajung cu 25-30%. Și unde n-ai Supercharger e și mai enervant. Sunt prea multe tipuri de stații și aplicații, fiecare cu contul și regulile sale. Chiar e așa greu să fie implementat un standard comun, să poți plăti la toate cu aceeași aplicație?
„De acord, dar doar parțial. Dacă n-ai unde să încarci în regim propriu n-are sens să treci la electrică. E chin mare dacă depinzi de stațiile publice.” – pai asta am zis si eu Razvan….
in primul rand sa le puna panouri pe acoperis, capota, geamuri etc..
decat un loganel mai bine un prius sh macar..
eventual in leasing pentru cine nu e sigur?
astia cu aplicatiile lor diferite trebuie trimisi in siberia sa se relaxeze imperuna si sa cada de acord mai repede..sau data lege europeana sa se unifice toate!
in secolul 21 sa-ti tremure/trepideze masina, sa-ti miroase, sa imputa pe unde trece, sa faca zgomot…e deja de pork!
ps: cum sa vrei „A8” pe stradutele si parcarile din orase?! si ce placere sa conduci ditamai barca si in afara? poate doar ca pasager e ok..
cei care stau la relanti in parcari trebuie filmati si amendati toti!